Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ- pdf
 Βρυκόλακες
Η ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ
ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ και ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΜΙΛΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ»

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ελλάδα»
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
 ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ
στις 28 Ιουνίου 1947

«Βγάζουν τα μάτια του λαού και τα δικά τους»
Μετά τον καθηγητά του Πανεπιστημίου κ. Χρ. Θεοδωρίδη , ο διαπρεπής παιδαγωγός, ένας από τους πρώτους και συνεπέστερους σκαπανείς της εκπαιδευτικής μεταρρυθμίσεως ο καθηγητής κ. Σωτηρίου με όλη τη δίκαιη αγανάκτηση, που προκαλεί σε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους η κυβερνητική ενέργεια καταδικάζει αυστηρότατα την επαναφορά  της καθαρεύουσας στη δημοτική εκπαίδευση και υπογραμμίζει τους κινδύνους που δημιουργούνται για την εκπαίδευση :

Διάβασα κι’ εγώ την προκήρυξη του διαγωνισμού για τα αναγνωστικά του δημοτικού σχολείου και είδα όχι μόνο να στερεώνεται η καθαρεύουσα στις δυό τελευταίες τάξεις, παρά και να μπαίνει καμαρωτά στην δ’ τάξη και μασκαρεμένη με κουρέλια της δημοτικής  και στις τρείς κατώτερες τάξεις. Ομολογώ πως δεν μου έκανε εντύπωση. Η σημερινή Κυβέρνηση με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που παίρνει, σε ένα αποβλέπει, να στραγγαλίσει κάθε ελευθερία του λαού. Φυσικό είναι να επιχειρήσει να καταργήσει και το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει κάθε λαός να μιλάει, να γράφει και να μορφώνεται με τη δική του ζωντανή γλώσσα. Όλοι μας ξέρουμε – τον ζήσαμε άλλωστε – τον αγώνα που έκανε ο ελληνικός λαός για να υψώσει την γλώσσα του σε εθνική γλώσσα. Η σημερινή κυβέρνηση με την προοδοφοβία της θέλει και το δικαίωμα τούτο να του το αφαιρέσει. Ιδιαίτερα το υπουργείο της Παιδείας δεν είναι υπερβολή να πεί κανείς πως μοναδικό σκοπό του έχει θέσει να ξαναρίξει τη νέα γενιά στο πνευματικό σκοτάδι. Κάνει ό,τι μπορεί για να πραγματοποιήσει τον σκοπό του τούτο. Χιλιάδες σχολεία μένουν ακόμα κλειστά. Όλοι οι προοδευτικοί και αντιφασίστες λειτουργοί της παιδείας «εξυγιαίνονται». Η φαυλοκρατία στη διοίκηση είναι ασύστολη. Η νύχτα του Μεσαίωνα απλώνει τα φτερά της στην Παιδεία μας. Γιατί λοιπόν να μας κάνει εντύπωση και η επαναφορά της καθαρεύουσας στη δημοτική παιδεία; Η σημερινή Κυβέρνηση θέλει τη νεολαία μας χωρίς πρωτοβουλία, δουλική, αμόρφωτη, άγλωσση, για να την κάνει όργανο για τους αντιλαϊκούς της σκοπούς. Πρέπει να το καταλάβουμε καλά και ιδιαίτερα εμείς οι εκπαιδευτικοί, πώς μόνο η αληθινή Δημοκρατία θα αναλάβει μέσα στα πλαίσια της γενικής ανοικοδόμησης και την ριζική αναγέννηση της Παιδείας. Τότε η δημοτική θα γίνει η επίσημη γλώσσα και η μοναδική σ’ όλους τους βαθμούς της Παιδείας, από το Νηπιαγωγείο ως και το Πανεπιστήμιο. Και μαζί με την ολοκληρωτική νίκη της δημοτικής θα αλλάξει και το σχολαστικό μεσαιωνικό ασκητικό και αντιλαϊκό πνεύμα που έχει σαν βραχνάς επικαθίσει στην Παιδεία μας. Το φώς της επιστήμης , το φώς της αλήθειας, το φώς της προόδου θα αναζωογονήσει τότε την Παιδεία μας και θα την κάνει άξια του ελληνικού λαού και της ηρωϊκής ελληνικής νεολαίας.

Ο κ. Δελμούζος 

Ο καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Αλέξανδρος Δελμούζος, ένας από τους πρωτοπόρους αγωνιστές του αγώνα του δημοτικισμού στην Ελλάδα, μας είπε ότι «δεν έχει να μας κάνει δηλώσεις». Το πράγμα μιλάει μόνο του. Οι κρατούντες σήμερα θέλουν να ρίξουν στο πνευματικό σκοτάδι το λαό. Ο σεβαστός καθηγητής αρκέσθηκε να μας πει επιγραμματικά τα εξής για εκείνους που πήραν την πρωτοβουλία να επαναφέρουν την καθαρεύουσα στο δημοτικό σχολείο:
-Σηκώνουν τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια και του κόσμου και τα δικά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: