Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Από τη δράση του Κ. Σωτηρίου στην Ε.Δ.Α.(3) : Δεκάλεπτη ομιλία μου στο Β’ Συνέδριο της Ε.Δ.Α.-12 Δεκεμβρίου 1962



Στο αρχείο του Σωτηρίου υπάρχει το χειρόγραφο σχεδιάγραμμα της ομιλίας του, 
και η ομιλία δακτυλογραφημένη. Μπορείτε να τα δείτε εδώ: Σχεδιάγραμμα -Ομιλία
Επίσης υπάρχουν αποκόμματα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ»:
1. «ΤΟ Β’ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Ε.Δ.Α. ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ»
 9-11-12 Οκτώβρη 1962. Οι υπογραμμίσεις με κόκκινο είναι του Σωτηρίου.
 Μπορείτε να τα δείτε εδώ: "ΑΥΓΗ" 9-11-12 ΟΚΤΩΒΡΗ 1962
2. «ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ –Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ Ε.Δ.Α. –
 Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ» 17-18 Νοέμβρη 1962 .
 Μπορείτε να τα δείτε εδώ: "ΑΥΓΗ" 17-18 Νοέμβρη 1962
 
Πλούσια και δημιουργική η κριτική στο Συνέδριό μας. Πλούσια και η αυτοκριτική. Μας έδειξαν πολλές αδυναμίες, αρκετές ελλείψεις και κάποια λάθη που έγιναν. Μα ταυτόχρονα μας παρουσίασαν και την υγεία του κόμματός μας. Έδειξαν πως το κόμμα μας έχει όλη τη δυνατότητα να ξεπεράση τις αδυναμίες και να διορθώση δημιουργικά τα λάθη. Κατηγορηματική είναι η προσταγή που δίνει το Συνέδριο στη Νέα Διοικητική Επιτροπή, να πάρη όλα τα μέτρα για να υπερνικήση το κόμμα όλα τα εμπόδια.
Και τώρα αγαπητοί φίλοι θέλω να θίξω επιγραμματικά μερικά θέματα. Δέκα λεπτά χορηγεί το Προεδρείο. Δέκα λόγια θα πω κι εγώ.
1) Πολύπλευρη είναι η σκλαβιά του Ελληνικού Λαού: Πολιτική, οικονομική, πνευματική και γλωσσική σκλαβιά. Το κόμμα μας έχει χρέος ν’ αγωνισθή για να λυτρωθή ο Ελληνικός Λαός από την πολύπλευρη σκλαβιά του. Οι αγώνες του εκεί πρέπει να κατατείνουν. Σε ένα όμως σημείο έχει ως τώρα αδικαιολόγητα καθυστερήσει. Το κόμμα μας δεν έχει κατανοήσει φαίνεται τη μεγάλη σημασία που έχει για την πρόοδο του Λαού το γλωσσικό ζήτημα. Η Ε.Δ.Α. δεν έχει ακόμη αποκηρύξει την καθαρεύουσα, και δεν αγωνίζεται να λυτρώσει τον Ελληνικό Λαό από τη γλωσσική σκλαβιά. Η καθαρεύουσα είναι ένας από τους στυλοβάτες στο σκοταδισμό. Είναι αντιλαϊκή και γι αυτό αντεθνική. Στο χρέος της τούτο η Ε.Δ.Α. δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί. Και το χειρότερο και με τα δημοσιεύματά  της – διακηρύξεις και αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής κ.λ.π.- και ιδιαίτερα το επίσημο όργανό της η «ΑΥΓΗ», καλλιεργεί την αγλωσσία και νοθεύει τη γλώσσα του Ελληνικού Λαού. Η γλώσσα της «ΑΥΓΗΣ» είναι θα έλεγα αλαμπουρνέζικη. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη.
2) Μα και τα δημοσιεύματα της Διοικητικής Επιτροπής και ιδιαίτερα στην «ΑΥΓΗ» - στα δικά της δημοσιεύματα – λείπει ο παλμός. Η «ΑΥΓΗ» δεν ζεσταίνει δεν συγκλονίζει τον αναγνώστη. Συχνά κάποιος παγερός αέρας φυσάει από τις στήλες της. Η «ΑΥΓΗ» δεν μιλάει στον αναγνώστη. Πολλές αλήθειες δημοσιεύει η «ΑΥΓΗ» μα το φως της αλήθειας πρέπει να διεισδύσει εις τα τρίσβαθα της καρδιάς να ξυπνήσει τα αγωνιστικά συναισθήματα και να σπρώξει τον αναγνώστη στην αγωνιστική δράση. Να ένας από τους λόγους ακόμη που παρ’ όλες τις προσπάθειες η κυκλοφορία της «ΑΥΓΗΣ» εξακολουθεί να είναι χαμηλή.
3) Πολύ πενιχρές είναι οι άμεσες διεκδικήσεις που μας παρουσίασε η Εκτελεστική Επιτροπή για την παιδεία. Δεν τολμώ να φανταστώ πως το κόμμα μας δεν έχει βαθιά καταλάβει την σημασία που έχει η παιδεία για το χτίσιμο της καινούργιας ζωής. Όμως, δεν έχει στρέψει την προσοχή του όσο πρέπει στα προβλήματα της παιδείας, ούτε έχει δραστηριοποιήσει τόσους άξιους εκπαιδευτικούς που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται στο πλευρό του Ελληνικού Λαού. Η Ε.Δ.Α. πρέπει να υψώσει θαρραλέα τη σημαία για τη ριζική ανοικοδόμηση της παιδείας. Στα βασικά συνθήματά της πρέπει να προστεθεί και η μόρφωση: Οργάνωση- Μόρφωση – Πάλη – Λευτεριά – Δημοκρατία.-
4) Πολλοί Σύνεδροι και ιδιαίτερα ο λογοτέχνης Φωτιάδης και η παιδαγωγός Κυρία Ρόζα Ιμβριώτη τόνισαν πόσο καθυστερεί ο διαφωτισμός. Στα μέλη μας, όπως μας είπε με βαθειά συγκίνηση ένας νεολαίος, είναι πολύ χαμηλό το ιδεολογικό τους επίπεδο. Τους λείπει  η θεωρία που φωτίζει την πράξη. Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου μαζί τους και με πόνο διαπιστώνω κι εγώ πως δεν δραστηριοποιούνται οι πνευματικοί μας άνθρωποι. Και είναι στο Κόμμα μας τόσοι διαλεχτοί! Η κατάσταση αυτή πρέπει ν’ αλλάξει. Δεν επιτρέπεται οι πνευματικοί μας άνθρωποι που τόσες ικανότητες έχουν μέσα τους να είναι απλό διακοσμητικό στολίδι.
5) Ο ανθρωπιστής λογοτέχνης μας Δημήτρης Φωτιάδης στην ποιητική του ομιλία στο Συνέδριο τόνισε «την ανθρωπιά». Πρέπει στο Κόμμα μας να στέκει ψηλά «ο άνθρωπος». Χρέος όλων των στελεχών να σέβονται, με ευλάβεια θα έλεγα, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Όλοι εδώ μέσα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι. Όλοι είμαστε ίσοι από τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Α. ως το τελευταίο μέλος.
Η φιλοδοξία όλων μας μιά πρέπει να είναι : Πως κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι αγωνιστές. Τότε μόνο είμαστε γνήσια παιδιά του ηρωικού Ελληνικού Λαού. Όσοι πικράθηκαν – κι ανάμεσά τους κι εγώ – πρέπει να λησμονήσουμε την πίκρα και να δώσουμε όλοι μαζί τα χέρια στον αγώνα για την Δημοκρατική Αλλαγή στη χώρα μας. Και πρέπει να είμαστε βέβαιοι για τη τελική νίκη. Καμιά απαισιοδοξία δεν πρέπει να μειώνει την αγωνιστική ορμή μας. Απαισιόδοξος και μέλος αριστερού κόμματος είναι ασυμβίβαστα πράματα. Πιστεύουμε στην Πρόοδο. Η αισιοδοξία μας είναι ρεαλιστική. Κοιτάξτε τα επιτεύγματα του ανθρώπου. Και απευθύνομαι σ’ εσάς Νέοι και Νέες της Ε.Δ.Α. Με αποφασιστικότητα με ενθουσιασμό και με αισιοδοξία βαδίστε τον ανηφορικό δρόμο. Θα φτάσετε στην κορυφή και θα πλημμυρίσει την καρδιά σας το χαρούμενο φως της ευτυχίας. -

Δεν υπάρχουν σχόλια: