Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Από τη δράση του Κ. Σωτηρίου στην Ε.Δ.Α. (2):«Παρατηρήσεις» - για τη γλώσσα και τη σύνταξη- στο κείμενο «Τι είναι και τι θέλει η Ε.Δ.Α.»




Πρόκειται για δακτυλογραφημένο κείμενο -14 σελίδες -  χωρίς ημερομηνία.
Ο Σωτηρίου κάνει κάποιες «Παρατηρήσεις» στο κείμενο , όπως ο ίδιος τις ονομάζει.
 Το χειρόγραφο κείμενο με τις «Παρατηρήσεις» μπορείτε να το δείτε εδώ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Το δακτυλογραφημένο κείμενο μπορείτε να το δείτε εδώ: ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ
Παρακάτω δημοσιεύεται το δακτυλογραφημένο κείμενο –με μαύρα γράμματα-
 και το χειρόγραφο του Σωτηρίου με τις «Παρατηρήσεις»  – με κόκκινα γράμματα .

Παρατηρήσεις
¾      « Η γλώσσα  είναι λίγο πολύ δημοτική στη γραμματική καθαρεύουσα όμως στη σύνταξη. Και το σπουδαιότερο είναι η σύνταξη.
¾      Η διατύπωση είναι μακρόσυρτη, και συχνά στριφνή, και γι αυτό δυσκολονόητη,.
¾      Συμπέρασμα: Πρέπει να ξαναγραφτεί όλο το πρόγραμμα.
«Τι είναι και τι θέλει η Ε.Δ.Α.»
Οι προγραμματικές αρχές του κόμματος της Ενιαίας
Δημοκρατικής Αριστεράς

1. Η Ε.Δ.Α. είναι το κόμμα που εκφράζει τους πόθους, τα συμφέροντα και τις ανάγκες του Ελληνικού Λαού και με συνέπεια αγωνίζεται για την πραγματοποίηση των αρχών της, σαν μοναδικό δρόμο για να ξεφύγει η Χώρα από τη μόνιμη πολιτική, οικονομική και ηθική κρίση και για να μπει ο Ελληνικός Λαός αδελφωμένος στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της απόλαυσης των αγαθών του πολιτισμού.
1. Θα ήθελα να προστεθεί έπειτα από «τις ανάγκες» και τα γνήσια και ζωντανά ιδανικά»
2. «να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης ….» ; Προτιμώ «Ν’ ανοίξει το δρόμο της προόδου, να χτίσει τον πολιτισμό και να ικανοποιήσει τις υλικές και πνευματικές ανάγκες του»
2. Ενσαρκώνει την παράδοση των ηρωικών αγώνων του Ελληνικού Λαού εναντίον των ξέων επιδρομέων στη χώρα μας. Ξεπηδάει από μέσα από τα σπλάχνα του μεγαλειώδους κινήματος της «Εθνικής Αντιστάσεως». Τη στιγμή που η κακή μοίρα της μεταπολεμικής πορείας των πολιτικών πραγμάτων στη Χώρα μας οδήγησε στην καθολική δίωξη των Ελλήνων πατριωτών που πήραν μέρος στην «Εθνική Αντίσταση» και στην περιαγωγή τους σε πολίτες δευτέρας τάξεως, η Ε.Δ.Α. διακηρύσσει πως είναι τίτλος της, τιμή της και περηφάνεια της ότι συνεχίζει το πνεύμα και τις προοδευτικές ροπές που εξεπήγασαν από τον αγώνα εναντίον των κατακτητών στη Χώρα μας.
3. «ενσαρκώνει την παράδοση των ηρωικών αγώνων» δε μου πολυαρέσει. Η παράγραφος ν’ αρχίσει με το «Ξεπηδάει….» και έπειτα μα μπει «συνεχίζει την παράδοση….
 
3. Μέσα στον ένοπλο αγώνα κατά της Γερμανικής , Ιταλικής και Βουλγαρικής κατοχής που, επειδή εξέφραζε τους πόθους και τις ανάγκες της πατρίδος, τράβηξε με το μέρος του ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό με μοναδική  εξαίρεση τους πολιτικούς και οικονομικούς συνεργάτες των κατακτητών, μπόρεσε ο Ελληνικός Λαός αδέσμευτος από κάθε μορφής αντιλαϊκή δυναμική επιβολή κι από κάθε λογής ύποπτη κηδεμονία να δημιουργήσει τους πιο στοιχειώδεις θεσμούς ελεύθερης διακυβέρνησής του, την αυτοδιοίκησή του, την άμεση από τον ίδιον (4) άσκηση της πολιτικής εξουσίας στη Χώρα του, τη λαϊκή παιδεία του, την κοινωνική πρόνοιά του και να βάζει τις βάσεις για την ανοικοδόμηση, την ανασυγκρότηση και την προκοπή του.
4. Να προστεθεί : «τη λαϊκή δικαιοσύνη»
4. Μεταπολεμικά η δυναμική υπαγωγή της Χώρας σε απηνή, άκαμπτη και στραγγαλιστική κηδεμονία καθόρισε τη μόνιμη πολιτική και οικονομική κρίση που μας μαστίζει. Αυτή ( ποια «Αυτή»;) έφερε επί κεφαλής της Χώρας αντιλαϊκά συγκροτήματα οικονομικών συμφερόντων, που θρέφονται και θεριεύουν με το εμπόριο του μίσους, με την υπόθαλψη της διαίρεσης και της διχόνοιας ανάμεσα στο Λαό, με την πιο έξαλλη μισαλλοδοξία και πιο ανεδαφική  εθνοκαπηλεία και πολεμοκαηλεία, με τον στραγγαλισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτου στην Ελλάδα και με την καταδίκη κάθε Έλληνα πατριώτη που θα απεδείκνυε τον απλό, τον ίσιο και τίμιο δρόμο της Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της ησυχίας και της ανεξαρτησίας της Χώρας σαν μοναδική διέξοδο.
5. Να φύγει η λέξη «ανεδαφική». Γιατί τι θα πει «ανεδαφική εθνοκαπηλεία»;
Έγινε όμως φανερό πια σ’ ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό, ότι τα συνθήματα αυτά και ο μέθοδες αυτές δεν έχουν προορισμό να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του Λαού, αλλά να τα καταβαραθρώσουν. Οδήγησαν στην εξαθλίωση, στο μαρασμό, στη βαθμιαία καταστροφή κάθε ικμάδας της Ελληνικής οικονομία, στην εξόντωση των μικρών και μεσαίων (στρωμάτων στην πτώχευση των μικρών και μεσαίων)  επιχειρήσεων, εμπόρων, επαγγελματιών, βιοτεχνών, μικροϊδιοκτητών, στους μισθούς και τα μεροκάματα πείνας, στην ανεργία , στην καταστροφή του αγροτικού πληθυσμού. Η οικονομία του τόπου μαραίνεται και σαπίζει μέσα στο τέλμα μιας μόνιμης καταστροφικής κρίσης. Και μόνο μια χούφτα μεγιστάνες του τραπεζιτικού- τοκογλυφικού, του εφοπλιστικού και του μεγάλου βιομηχανικού κεφαλαίου αποκομίζουν οφέλη από τη δημιουργημένη κατάσταση της Χώρας. Κοντά σ’ αυτούς ένας παρασιτικός κόσμος διεφθαρμένων και απλήστων προσώπων μέσα στον κρατικό μηχανισμό και σε άλλες επίκαιρες θέσεις, έχει συνταυτίσει τα συμφέροντα και την ύπαρξή του με την ολιγαρχία, που σαν το σαράκι λυμαίνεται τους Εθνικούς πόρους και προσπαθεί να κρατήσει κάτω από τον έλεγχό της τον Ελληνικό Λαό. Και ετοιμάζουν όλε αυτές οι δυνάμεις προς το σκοπό αυτό μια στρατοκρατική δικτατορία από το «συναγερμό» των υπολειμμάτων της 4ης Αυγούστου, των μεταπολεμικών παρακρατικών τρομοκρατικών οργανώσεων των οικονομικών και δημοσιογραφικών συγκροτημάτων και των προϊόντων της αποσύνθεσης του λαϊκού κόμματος.
6.  Ποια «συνθήματα»; Όσα λέγονται παραπάνω – μίσος, διχόνοια, πολεμοκαπηλεία, στραγγαλισμός δημοκρατικών ελευθεριών – όλα αυτά δεν είναι, νομίζω συνθήματα!!! Προτιμώ τα «ολέθρια και παραπλανητικά κηρύγματα»
7. «παρασιτικός κόσμος διεφθαρμένων …. στον κρατικό μηχανισμό και σε άλλες επίκαιρες θέσεις …» Έτσι, όπως είναι διατυπωμένο, φαίνεται, πως «ο παρασιτικός αυτός κόσμος» αυτόβουλα ή τυχαία μαζεύτηκε γύρω τους. Αυτό φαίνεται καλύτερα από το «έχει συνταυτίσει … τα συμφέροντά του». Δε νομίζω πως είναι σωστό αυτό. Όλους  αυτούς τους δημιούργησε η «ολιγαρχία» τους αγόρασε, τους έδωσε ανώτερη θέση και αξιώματα και τους έκανε όργανά της.
8. όχι «όλες αυτές οι δυνάμεις» παρά τα «οικονομικά συγκροτήματα» με τα δημοσιογραφικά τους συγκροτήματα και τα όργανά τους .
 5. Όμως η καταστροφική κατάσταση που οι αντιδραστικές δυνάμεις έχουν επιβάλλει στον τόπο μας έγινε τόσο φανερή και τα μισαλλόδοξα κηρύγματα και οι καπηλείες, μολονότι φαίνονται σας έκφραση δυναμικής επικράτησης, ηχούν τόσο κίβδηλα και προκαλούν τόσο γενικό σκεπτικισμό – γιατί έχει από τα πράγματα αποδειχθεί ότι δεν ωφέλησαν σε τίποτε τον Ελληνικό Λαό, παρά τους ποταμούς αιμάτων που χάθηκαν και παρά το ομαδικό ξεκλήρισμα ολόκληρων περιοχών, για να καταστή δυνατή η επιβολή τους – ώστε παρουσιάζονται στην Ελληνική πολιτική ζωή κι άλλες ομάδες που, λιγότερο ή περισσότερο κατήγγειλαν την κατάσταση στον Ελληνικό Λαό και υποσχέθηκαν μέτρα, που αν τα εφαρμόζανε με κάποια συσσίτια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη ζωή της Χώρας σε υγιέστερους προσανατολισμούς. Μόνο που (Όμως)η πείρα της τελευταίας διετίας έχει αποδείξει ότι και οι σχηματισμοί αυτοί είναι υπηρέτες των ιδίων συμφερόντων, τελούν κάτω από την ίδια κηδεμονία και χρησιμοποίησαν τα συνθήματα και τις υποσχέσεις για ν’ αποκοιμίσουν τον Λαό. Όχι για τη Αλλαγή, αλλά για την Συνέχιση, τη Νομιμοποίηση και τη Διαιώνιση της ίδιας πολιτικής που ρήμαξε τη Χώρα και για την κατοχύρωση της εξουσίας των ιδίων σκοτεινών δυνάμεων και των ιδίων κηδεμονιών που απονέκρωσαν τον τόπο.
9. Τι θα ειπεί εδώ «καταστροφική κατάσταση». Προτιμώ: «τραγική, εξοντωτική για το λαό κατάσταση»
10. «κι άλλες ομάδες’ Να μπει ποιες είναι αυτές. Η ΕΠΕΚ, Η ΕΛΔ; -
6. Η χρεωκοπία των πολιτικών αυτών κινήσεων που δεν είχαν καμιά ειλικρίνεια στις διακηρύξεις τους και καμιά συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματός των έχει συντελέσει στο να αναζητούνται από τις ίδιες σκοτεινές δυνάμεις νέα σχήματα δήθεν προοδευτικά, ικανά να παραπλανήσουν και πάλι τον Ελληνικό Λαό, για να τον κρατήσουν και στο μέλλον κάτω από την ίδια καταδυνάστευση. Μόνο που η πρόσφατη πείρα, καθώς και η πασίδηλη πολιτική ασυνέπεια των επικεφαλής των λεγομένων νέων αυτών σχημάτων, καθιστούν αδύνατη την εξαπάτηση για μια ακόμη φορά του Ελληνικού Λαού, που αισθάνεται πόσο θανάσιμος είναι πια ο κίνδυνος που διατρέχει, αν παραδοθεί ξανά στους πειραματισμούς, βασιζόμενος σε υποσχέσεις ασυνεπών ανθρώπων.
11. Ποια είναι «τα νέα αυτά σχήματα» και ποιοι «οι επικεφαλής των». Να μπει. όχι υπονοούμενα! καθαρά πράματα, καθαρές οι καταγγελίες.
7. Τους πόθους και τις ανάγκες του Ελληνικού Λαού μόνο η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά τους εκφράζει. Μόνο αυτή με συνέπεια και σταθερότητα μπορεί να θέλει ειλικρινά να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Προόδου, της Ειρήνης, της δημοκρατίας και να οδηγήσει σε ομαλή διέξοδο τη Χώρα που παραδέρνει στην τρομερή καταιγίδα της κρίσης και κινδυνεύει ν’ αφανιστεί μέσα σ’ αυτήν. Οι συνεπείς αγώνες της Ε.Δ.Α. , η αυτοθυσία της, η ψύχραιμη αντιμετώπιση κάθε κατατρεγμού και κάθε κινδύνου, παρέχουν την εγγύηση ότι με συνέπεια θα εφαρμόσει τις αρχές της. Έτσι η Ε.Δ.Α. αποτελεί την μοναδική ελπίδα του Ελληνικού Λαού για την άσκηση μιας Ελληνικής, πατριωτικής, λαϊκής πολιτικής, για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την κοινωνική προκοπή. Προσηλωμένη σταθερά στη δημοκρατική νομιμότητα, αντλώντας τη δύναμή της από το Λαό, διακηρύσσει τις προγραμματικές αρχές, αρχές προόδου και δικαιοσύνης, δημοκρατίας και Ειρήνης, που θα εφαρμόσει με νόμιμα μέσα, με τη Λαϊκή θέληση και τη Λαϊκή εντολή.
12.  Να προστεθεί «και τα γνήσια ιδανικά»
13. Απαραίτητο νομίζω, να μπει: «το πρόγραμμα…. και πρώτ’ απ’ όλα της πολιτικής και οικονομικής ανεξαρτησίας και ισοτιμίας μας με όλους τους συμμάχους».
14. όχι «σε ομαλή διέξοδο» παρά «σε δημιουργική και αναγεννητική δράση. Λοιπόν : «Να βγάλει τη χώρα από το σημερινό τραγικό αδιέξοδο και να οδηγήσει το λαό σε δημιουργική και αναγεννητική δράση»
15. «η ψύχραιμη» και θαρραλέα «αντιμετώπιση»
16. «για την ειρήνη, τη δημοκρατία» να προστεθεί: «την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία και την ισοτιμία μας»

Ιδού τώρα το πρόγραμμα της Ε.Δ.Α.
Ειρήνη, Δημοκρατία, Οικονομική Ανασυγκρότηση, Κοινωνική Δικαιοσύνη, είναι οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος της Ε.Δ.Α.  [Η διόρθωση στο 16 αναφέρεται και εδώ]
Ι. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Ελληνικός Λαός ολόκληρος και ανεξάρτητα από εσωτερικές πολιτικές διαφορές βρίσκεται σταθερά και συνειδητά ενταγμένος στο στρατόπεδο της Ειρήνης. Έχει συνείδηση ότι εμπλοκή της Χώρας μας σ’ ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο, άσχετα από την οποιαδήποτε τελική έκβασή του, θα σημάνει την άμεση καταστροφή της Χώρας και τον αφανισμό του Λαού. Θεωρεί ότι αποτελεί ένδειξη ολοσχερούς απουσίας κάθε αισθήματος ευθύνης, δονκιχωτισμό και τυχοδιωκτισμό η εκδήλωση προκλητικών και φιλοπόλεμων ροπών, η πολιτική ισχύος και πυγμής. [17. «ένδειξη ….. αισθήματος ευθύνης» Πού; Στη Χώρα μας; Ή παγκόσμια; Ή στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, και ιδιαίτερα στην Αμερική; Σωστό, νομίζω, να διασαφηνιστεί. Αν είναι μόνο «στη Χώρα μας» τότε να μείνει η λέξη «δονκιχωτισμούς» αλλιώς να βγει.] Πιστεύει δε ότι οι τακτική των αχαλίνωτων πολεμικών προπαρασκευών, οι φουσκωμένοι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί, η διατήρηση υπό τα όπλα δυσανάλογα  μεγάλων δυνάμεων, αν αποτελεί μια λύση και μια διέξοδο για την οικονομία μεγάλων βιομηχανικών Χωρών είναι ο τάφος της Ελλάδος. Μαραίνει κάθε ικμάδα της και δεν της επιτρέπει να ορθοποδήσει. Δεν εξυπηρετεί κανένα, ούτε μεγάλον, ούτε μικρόν, ούτε εργαζόμενον, ούτε εργοδότη, ούτε δεξιό ούτε αριστερό. Το πολύ δημιουργεί πολυτέλεια οργανικών θέσεων και δυνατότητες ανόδου για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Αυτά όμως πρέπει νάναι υπηρέτες του Λαού και να μη αποτελέσουν ----------- [18.Λείπει μια λέξη. Προτιμώ : «και να μην εξυπηρετούν] με συμφέροντα αντιτιθέμενα στα συμφέροντα του συνόλου.
Από τις γενικές αυτές αρχές ξεπηδάνε τα ακόλουθα σημεία του προγράμματος εξωτερική και οικονομικής πολιτικής της Ε.Δ.Α.
1/ Η Χώρα είναι αφοσιωμένη στα ιδανικά της Ειρήνης. Αρνείται κάθε ένταξη σε επιθετικό συνασπισμό. Αρνείται τον πόλεμο σαν μέσο πολιτικών επιδιώξεων. Αρνείται τον ιδεολογικό πόλεμο. [19. «αρνείται τον ιδεολογικό πόλεμο». Η διατύπωση πολύ παρεξηγήσιμη. Να διατυπωθεί καθαρά τι εννοείται με τη λέξη «ιδεολογικός»] Αρνείται να γίνει όργανο και μισθοφόρος ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.
2/ Ο Ελληνικός Λαός τρέφει φιλικά αισθήματα προς όλους τους λαούς του κόσμου. Επιδιώκει ίση φιλία προς όλους τους μεγάλους συμμάχους του περασμένου πολέμου, Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία. Επιδιώκει φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές Χώρες, ανεξάρτητα από τα εσωτερικά καθεστώτα των. Επιδιώκει να αποκαταστήσει ομαλές φιλικές σχέσεις με όλες τις πρώην εχθρικές Χώρες και με όσες δεν διατηρεί ομαλές σχέσεις.
3/ Ο Ελληνικός Λαός έχει τις εθνικές του διεκδικήσεις.  Διακηρύσσει όμως ότι δεν έχει με καμιά Χώρα τέτοιες διαφορές που να χρειάζεται πόλεμος για να επιλυθούν. [ 20. Δε μου πολυαρέσει η τελευταία φράση στη σελίδα τούτη] .Απεναντίας πιστεύει ότι με ειρηνικά μέσα, με διαπραγματεύσεις βασισμένες στην αρχή της δημοκρατικής ισονομίας όλων των Κρατών και στη διακηρυγμένη αρχή του συμμαχικού πολέμου [ 21. «διακηρυγμένη αρχή του συμμαχικού πολέμου». Η φράση τούτη παρεξηγήσιμη : στην αρχή που αναγνώρισαν και διακήρυξαν οι σύμμαχοι…»] για την αυτοδιάθεση των Λαών και για την ικανοποίηση των δικαίων και αναμφισβήτητων Εθνικών διεκδικήσεων μπορούν να επιλυθούν όλες οι διαφορές αυτές.
4/ Η Χώρα μας δεν θέλει και δεν έχει συμφέρον να γίνη η βάση και το ορμητήριο του ενός από τους δύο αντιμέτωπους διεθνείς συνασπισμούς. [ 22. «δύο αντιμέτωπους συνασπισμούς» Παρεξηγήσιμη η φράση. Ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ναι. Αυτός ετοιμάζει τον πόλεμο. Το ανατολικό παραπέτασμα είναι συνασπισμός; Και είναι αντιμέτωπος. αφού βεβαιώνει πως τα δυό καθεστώτα μπορούν να ζήσουν παράλληλα και να συνεργαστούν;] Έχει απεναντίας τη  φιλοδοξία να γίνη στην αρχή το ουδέτερο σημείο που θα απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο σύγκρουσης και βαθμιαία η γέφυρα που θα ενώσει τους δυό κόσμους. Γι αυτό διακηρύσσει την ουδετερότητά της μέσα στον διεθνή ανταγωνισμό.
5/ Η Χώρα μας έχει ανάγκη να αναπτύξη οικονομικές σχέσεις με όλες τις άλλες Χώρες, να διεξαγάγει το εξωτερικό της εμπόριο και να τοποθετήσει τα προϊόντα της όπου μπορεί, ανεξάρτητα από τη μορφή των εσωτερικών καθεστώτων των άλλων Χωρών. Η τοποθέτηση των καπνών μας και των άλλων ευγενών προϊόντων μας στις αγορές των Ανατολικών Χωρών, που αποτελούσαν ανέκαθεν τη φυσιολογική διέξοδο των προϊόντων μας είναι ζωτική ανάγκη για την αγροτική μας οικονομία και για την ίδια την επιβίωση του αγροτικού μας πληθυσμού.
6/ Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση της παραπάνω πολιτικής, όπως άλλωστε και για την άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής στη Χώρα είναι η αποκατάσταση και η ολοκλήρωση [23. Να προστεθεί «….. της πολιτικής και οικονομικής». Μ’ αρέσει η απόλυτη καθαρότητα] της ανεξαρτησίας της Χώρας. Κανένα πρόσχημα βοηθείας ή ενδιαφέροντος δεν δικαιολογεί το καθεστώς της αποπνικτικής κηδεμονίας της Χώρας, στην άσκηση των εξουσιών όχι από τον Ελληνικό Λαό και από τους νόμιμους εκπροσώπους του αλλά από ξένους παντοδύναμους συμβούλους. Η Χώρα θέλει τη φιλία των μεγάλων συμμάχων της, όλων χωρίς καμιά εξαίρεση. Η Χώρα θέλει [24. Όχι «θέλει» παρά «έχει τη δίκαιη αξίωση»] την βοήθεια των φίλων της και ακόμη τη θεωρεί σαν οφειλόμενο αντάλλαγμα των θυσιών της στον κοινό αντιφασιστικό αγώνα. όλα αυτά όμως χωρίς απαλλοτρίωση της Ανεξαρτησίας της. Όταν οι ξένοι καθορίζουν και ποια θα είναι η Κυβέρνηση της ώρας και ποιο το εκλογικό σύστημα και τι θα παράγουμε, και τι θα ανταλλάξουμε με τις ξένες Χώρες, και με ποιες δικαιούμεθα νάχουμε εμπορικές σχέσεις, και ποιο θα είναι το ύψος του προϋπολογισμού και που θα διατεθεί και πόσο στρατό θα έχουμε, και να δοθούν ή όχι, αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, και τη πιστωτική πολιτική, και τη νομισματική πολιτική, και ποια έργα θα εκτελεστούν, και ως ποιο σημείο θα αποκατασταθούν δημοκρατικές ελευθερίες και θα εκκαθαριστή η κακή κληρονομιά του παρελθόντος με μέτρα αμνήστευσης και γαλήνης – κι όταν η κηδεμονία αυτή μας έφερε στο σημερινό χωρίς προηγούμενο κατάντημα του τόπου – δεν είναι πια μόνο η υψηλή Εθνική και πατριωτική επιταγή, δεν είναι πια λόγοι συναισθηματικοί, δεν είναι μονάχα ο τραυματισμός της Εθνικής μας φιλοτιμίας, αλλά άμεση ανάγκη, πρόβλημα ζωής και θανάτου για τον κάθε Έλληνα, για τον εργαζόμενο που καταδικάζεται σε ανεργία ή σε μεροκάματα πείνας, για τον αγρότη που κλείνονται οι διέξοδοι των προϊόντων του και του υποδεικνύει να φυτέψει στα καπνοχώραφα πατάτες, για τον έμπορο, τον επιχειρηματία, τον επαγγελματία και το βιοτέχνη που βλέπει ότι γλιστράει καθημερινά προς τη πτώχευση και την εξαθλίωση με τα παράφρονα μέτρα που υπαγορεύονται στις Κυβερνήσεις της Χώρας, να χαραλωθή αυτή η ασφυκτική περίπτυξη και να δοθή στον Ελληνικό Λαό το δικαίωμα να ρυθμίσει αυτός ο ίδιος, σαν μοναδικός νοικοκύρης στον τόπο του, με τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους του αδέσμευτος από κάθε λογής κηδεμονία τις υποθέσεις του για να μπορέσει να βγη από το βάραθρο όπου τον είχαν βυθίσει. Δεν έγινε ολοκαύτωμα ο Ελληνικός Λαός στην κοινή υπόθεση του αγώνα όλων των συμμάχων για την ελευθερία, για να βρεθεί σιγά-σιγά δεμένος με νέα δεσμά εξάρτησης και υποταγής.
ΙΙ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1.- Όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι και πρέπει να προστατεύονται εξ’ ίσου από το νόμο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των. Οι σκέψεις, οι ιδέες, τα πολιτική φρονήματα και η δημόσια διακήρυξη και διάθεσή των, γραπτά  προφορικά ή με τον τύπο, δεν μπορούν να αποτελούν αιτία για καταδίωξη ή για άνιση μεταχείριση οποιουδήποτε πολίτη. Ακόμα περισσότερο δεν μπορεί ν’ αποτελεί αφορμή για τέτοια καταδίωξη ή μεταχείριση το γεγονός ότι ένας Έλλην πολίτης πήρε μέρος στον αγώνα κατά των κατακτητών της πατρίδας[25. Να προστεθεί : «Η Ε.Δ.Α. ζητάει και θα αγωνιστεί να επιτύχει κάθε διάταξη …] .  Κάθε νόμος, διάταξη ή δικαστική απόφαση αντίθετη προς τις παραπάνω αρχές πρέπει να καταργηθή.
Ειδικότερα πρέπει να χορηγηθεί άμεση  γενική Αμνηστεία χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς σε όλους είτε  καταδίκους, είτε καταδιωκόμενους, είτε βρίσκονται μέσα στην Ελλάδα είτε έχουν προσφύγει στο εξωτερικό.
2.- [25. Να προστεθεί : «Η Ε.Δ.Α. ζητάει και θα αγωνιστεί να επιτύχει κάθε διάταξη …] Απολύσεις από θέσεις δημόσιες, οργανισμών δημοσίου δικαίου, ή ιδιωτικές οφειλόμενες σε πολιτικά αίτια, ή σε πολιτικά αδικήματα που προβλέπει η Αμνηστεία πρέπει ν’ ανακληθούν και οι απολυμένοι να αποκατασταθούν αυτοδικαίως στις θέσεις, στην αρχαιότητα και στις προαγωγές των. [26. Να προστεθεί: «Τα χρόνια που έμειναν μακριά από την υπηρεσία να θεωρηθούν χρόνια πραγματικής υπηρεσίας»] Στερήσεις συντάξεων, και κάθε άλλης συναφούς παροχής ανακαλούνται αναδρομικά. Δημεύσεις, στερήσεις κλήρων και  κάθε άλλη μορφής οικονομικά μέτρα για πολιτικούς λόγους καταργούνται από τότε που ίσχυσαν. Όλοι  οι διωκόμενοι και πολιτικοί κατάδικοι αποκαθίστανται στην ακέραιη απόλαυση των πολιτικών των δικαιωμάτων καθώς και των ιδιοτήτων, λειτουργημάτων και τίτλων που στερήθηκαν για πολιτικούς λόγους. [27.Απο το «Όλοι οι διωκόμενοι…» να γίνει καινούργια παράγραφος. Να πάρει τον αριθμό 3. ]
3.- Κανείς δεν πρέπει να τιμωρείται ούτε να εκτοπίζεται για τις ιδέες και για τα φρονήματά του αλλά μόνο για συγκεκριμένες παραβάσεις διατάξεων των ποινικών νόμων.
Η εξουσία των διοικητικών επιτροπών ασφαλείας, οι εκτοπίσεις και τα στρατόπεδα πρέπει να καταργηθούν. [28. Τι θα ειπεί να καταργηθεί «η εξουσία των διοικητικών επιτροπών ασφαλείας» Σωστό είναι να καταργηθούν όλες αυτές οι επιτροπές.]
Κανείς Έλλην πολίτης δεν μπορεί να στερηθεί χωρίς τη θέλησή του την Ελληνική Ιθαγένεια. Αν παραβίασε τους νόμους, μπορεί να τιμωρηθεί σύμφωνα με αυτούς. Κάθε διάταξη που επέτρεψε τη στέρηση της Ελληνικής Ιθαγένειας πρέπει να καταργηθή και κάθε σχετική συγκεκριμένη απόφαση να ανακληθή αναδρομικά.
Η διακυβέρνηση της Χώρας πραγματώνεται με την ελεύθερη άμιλλα στην εκλογική κονίστρα των διαφόρων πολιτικών προγραμμάτων. Διατάξεις που αποκλείουν ή θέτουν εκτός νόμου ορισμένα κόμματα ή ορισμένα πολιτικά προγράμματα δεν συμβιβάζονται με τους ελεύθερους θεσμούς και πρέπει να καταργηθούν.
Η έκδοση εφημερίδας δεν μπορεί να εξαρτάται από προηγούμενη άδεια. Η παύση εφημερίδας  είναι μέτρο ανελεύθερο και αντιδημοκρατικό. Ο τύπος πρέπει να είναι ελεύθερος και να λογοδοτεί μόνο στη δικαιοσύνη για τις παραβάσεις που ο νόμος προβλέπει με ισότητα και ανεξάρτητα από την πολιτική ένταξη της εφημερίδας. [29. Τι θα ειπεί «πολιτική ένταξη»; Ή θα μπει «πολιτική γραμμή που….» ή «από το ποιανού κόμματος είναι όργανο»]
4.- Κάθε ανάκριση, εξέταση ή απλή ερώτηση προερχόμενη από οποιαδήποτε αρχή, δικαστική, διοικητική, στρατιωτική ή αστυνομική, δημοτική ή κοινοτική που σχετίζεται με τα πολιτικά φρονήματα του πολίτη, του δημοσίου υπαλλήλου ή του στρατιωτικού κάθε πίεση, ή προτροπή να προβή σε δηλώσεις σχετικά  με τις πολιτικές του πεποιθήσεις, κάθε ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις παραπάνω αρχές σχετικών με τα φρονήματα των πολιτών καθώς και κάθε άνιση μεταχείριση πολίτου εξ αιτίας των πολιτικών πεποιθήσεών του πρέπει να θεωρείται βαρύτατο υπηρεσιακό παράπτωμα, ασυμβίβαστο με την παραπέρα παραμονή του παραβάτου στη δημόσια υπηρεσία [30. Δε φτάνει μόνο η απόλυση του παραβάτου. Χρειάζεται ακόμη και η ποινική τιμωρία. Κοίταξε τι ωραία τα θέτει η σελίδα 8 για τους βασανιστές. ] Τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων πρέπει να καταργηθούν. Οι αστυνομικοί φάκελοι πρέπει να καταργηθούν. Τα πολιτικά αδικήματα που θα καλύψει η γενική Αμνηστεία πρέπει να διαγραφούν από τα ποινικά μητρώα. Οι στρατευόμενοι νέοι δεν πρέπει νάχουν ειδική μεταχείριση εξ αιτίας των πολιτικών τους φρονημάτων των οικογενειών των. Η Μακρόνησος πρέπει να καταργηθή και σαν στρατιωτικός σχηματισμός.
5.- Κάθε νόμος ανελεύθερος πρέπει να καταργηθή. Ιδιαίτερα πρέπει να καταργηθή κάθε διάταξη που περιορίζει την άσκηση των ατομικών ελευθεριών όπως αυτές διακηρύσσονται από το πολίτευμα της Χώρας. Αποτελεί κηλίδα για τον πολιτισμό μας ότι στον 20ον αιώνα υφίσταται στη Χώρα μας οξύτατο πρόβλημα μεσαιωνικών βασανιστηρίων και μαρτυρίων σε βάρος των πολιτών.
Κάθε λογής βασανιστήριο ή κακοποίηση σε βάρος Έλληνα πολίτη, ή στρατευμένου, για οποιοδήποτε λόγο, είτε σαν μέσο τιμωρίας, είτε σαν μέσο πίεσης, είτε σαν μέσο ανάκρισης και εξαναγκασμού σε ομολογίες ή δηλώσεις εκτός από τις ποινικές υποθέσεις θεωρείται βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα του δημόσιου οργάνου, πολιτικού, στρατιωτικού, αστυνομικού που θα εφαρμόση τυχόν τέτοια μέσα, ασυμβίβαστα με την παραπέρα παραμονή στη δημόσια υπηρεσία, και ισόβιο κώλυμα για τον επαναδιορισμό του σ’ αυτήν.
Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες [31. Για τις «συνδικαλιστικές ελευθερίες» να γίνει ξεχωριστή παράγραφος με δικό της ιδιαίτερο αριθμό]   πρέπει να αποκατασταθούν απεριόριστα. Η διαγραφή εργασιών σωματείων ή Ενώσεων από τη Γ.Σ.Ε.Ε. και τις υποδεέστερες  ενώσεις εξ αιτίας των φρονημάτων και αντιλήψεων των εκλεγμένων στις διοικήσεις των συνδικάτων, πρέπει να παύσει να υπάρχει σαν θεσμός στη Χώρα μας. Οι οικονομική εισφορά των συνδικαλισμένων εργατών στις οργανώσεις τους πρέπει να προέρχονται από την ελεύθερη  θέλησή τους κι από την αξίωση κε μέρους των αποδοχή του καταστατικού των. Κάθε μορφής υποχρεωτική εισφορά υπέρ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, παρακρατουμένη από τους μιστούς και τα μεροκάματα πρέπει να καταργηθή.
Πρέπει ν’ αποκλεισθή κάθε μορφής επέμβαση στην αστυνομία και αυτοδιοίκηση των συνδικαλιστικών και των συνεταιριστικών οργανώσεων.
6.-  Κανείς πολίτης δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση και με κανένα πρόσχημα να δικάζεται από στρατιωτικά δικαστήρια, τακτικά ή έκτακτα. Όλα τα πολιτικά και κοινωνικά αδικήματα και τα αδικήματα τύπου πρέπει να δικάζονται από ενόρκους. Όλοι οι Έλληνες πολίτες, άντρες και γυναίκες, όσοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και λευκό ποινικό μητρώο αποτελούν υποχρεωτικά τον κατάλογο των ενόρκων κι απ’ αυτούς με κλήρωση και όχι με επιλογή από μέρους των δικαστών συγκροτούνται τα Κακουργιοδικεία. Η θανατική ποινή πρέπει να καταργηθή. Οι φυλακές πρέπει να συντελούν στη βελτίωση των καταδίκων. Οι κατάδικοι για πολιτικά και κοινωνικά αδικήματα πρέπει να υποβάλλονται σε απλό περιορισμό. Η δικαιοσύνη πρέπει να μη αποτελεί προνόμιο των πλουσίων. Γι αυτό πρέπει ν’ απονέμεται δωρεάν και με διαδικασία απλή και ταχεία. Η συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στην απονομή της δικαιοσύνης, πολιτικής και ποινικής πρέπει να γίνει θεσμός του δημοσίου δικαίου μας. [32. Όλα αυτά για τις φυλακές, τις ποινές και τη δικαιοσύνη είναι παραπολύ σύντομα. Ν’ αναπτυχτεί η δικαιοσύνη σε ιδιαίτερο κεφάλαιο].
ΙΙΙ. ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
1.- Όλοι οι ενήλικοι Έλληνες πολίτες άντρες και γυναίκες (πρέπει)να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αποτελεί απαράδεκτο αντιδημοκρατικό μέτρο η διαγραφή των ετεροδημοτών και η αξίωση να ψηφίζουν εκεί που ήσαν εγκαταστημένοι πριν από το 1940, αφού τα γνωστά γεγονότα επέφεραν τόσες μετακινήσεις του πληθυσμού της Ελλάδος μέσα στα τελευταία χρόνια κι αφού άλλωστε λιγόμηνη [33. «λιγόμηνη»; Δε φαντάζομαι. Νομίζω πως χρειάζεται «εγκατάσταση» το λιγότερο 3 ετών] εγκατάσταση αρκεί κατά το δίκαιο όλων των δημοκρατικών Χωρών για την απόκτηση της Ιθαγενείας και πολιτικών δικαιωμάτων και από μέρους ξένων ακόμη. Η κακόβουλη δυσχέρανση από μέρους δημοσιών και δημοτικών οργάνων και αστυνομικών, της εγγραφής Έλληνα πολίτη στους εκλογικούς καταλόγους αποτελεί βαρύτατο πειθαρχικό
παράπτωμα ασυμβίβαστο με την παραπέρα παραμονή του παραβάτου στην υπηρεσία και ισόβιο κώλυμα για τον επαναδιορισμό του. [34. όχι μόνο «πειθαρχικό παράπτωμα» παρά και ποινικό. Γι αυτό και ποινική τιμωρία.]
Εξ άλλου οι εκλογικοί κατάλογοι πρέπει να εκκαθαριστούν από διπλές εγγραφές με σύντομη αποτελεσματική διαδικασία κάτω από διακομματικό έλεγχο.
2.- Το εκλογικό σύστημα πρέπει ν’ αποδίδει αντιπροσωπευτικά μέσα στη Βουλή και όχι να παραμορφώνει τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων της Χώρας. Το εκλογικό σύστημα που συγκεντρώνει τα προσόντα αυτά η απλή (γνήσια) αναλογική με Πανελλήνια εκλογική βάση ίση σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
3.- Οι Δήμοι, οι κοινότητες, και οι ενώσεις των σε δευτέρου βαθμού [35. «…οι ενώσεις σε δευτέρου βαθμού…» όπως είναι διατυπωμένο είναι δυσκολονόητο, σωστός γρίφος. Να γίνει ξεχωριστή παράγραφος με ιδιαίτερο δικό της αριθμό και ν’ αναπτυχτεί η αυτοδιοίκηση πλατιά και κατανοητά.] οργανώσεις τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να αυτοδιοικούνται πραγματικά από αιρετούς αντιπροσώπους των, εκλεγμένους αντιπροσωπευτικά [36. «αντιπροσωπευτικά» δηλαδή με την «απλή γνήσια αναλογική»] όπως και οι βουλευτές και που να μη μπορούν ν’ αντικατασταθούν σε καμιά περίπτωση παρά από αναπληρωματικούς επίσης αιρετούς. Στους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να παραχωρηθή πραγματική, εκτεταμένη και αποφασιστική εξουσία για τη διοίκηση και τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων και για την ανάπτυξη σε τοπική κλίμακα του σχεδίου ανασυγκρότησης , ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της παραγωγής. [37. Τα δικαιώματα και οι εξουσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης ν’ αναπτυχθούν πλατιά και κανονικά.]
4.- Με την μέθοδο των αυτόνομων οργανισμών, ειδικών ταμείων και άλλων [πολυώνυμων νομικών προσώπων κάθε μέρα και ευρύτερα, σημαντικότερα και αποφασιστικά κομμάτια της κρατικής αρμοδιότητας και της δημοσίας υπηρεσίας] ξεκόβονται από την εξουσία του Λαού και από τον έλεγχο των  αντιπροσώπων του και ανατίθενται σαν φέουδα στην ανεξέλεγκτη διαχείριση μερικών ομάδων εκπροσώπων της ολιγαρχίας, ανωτάτων υπαλλήλων και δικαστικών με την απαραίτητη και αποφασιστική συμμετοχή και κηδεμονία ηγετικών στελεχών των μεγάλων τραπεζιτικών συγκροτημάτων. Με τον τρόπο αυτό νοθεύεται το πολίτευμα και αποξενώνεται ο Λαός από την εξουσία του. Η αποταμίευση των ασφαλιστικών οργανισμών [38. Για τους «ασφαλιστικούς οργανισμούς» να γίνει ξεχωριστή παράγραφος, με ιδιαίτερο δικό της αριθμό.] επιτρέπεται από τον προορισμό της, δεν βοηθεί  τουλάχιστον στην ανάπτυξη της παραγωγής αλλά τη σφετερίζεται για τοκογλυφική εκμετάλλευση το τραπεζιτικό κεφάλαιο. Οι τιμές, η συγκέντρωση, το εμπόριο και η εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων ρυθμίζεται σύμφωνα με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών των αγροτών. Οι δημόσιες επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις γίνονται βδέλλες που απομυζούν το Λαό. Ακόμα παραπέρα μεγάλοι τομείς της παραγωγής και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας παραχωρούνται σε ξένες προνομιούχες εταιρείες [39. «οι ξένες προνομιούχες εταιρείες» να γίνει ξεχωριστή παράγραφος να αναπτυχθεί το θέμα πλατύτερα, να κατονομαστούν οι εταιρείες. Το ίδιο να ονομαστούν – ξέχασα να το σημειώσω- «οι αυτόνομοι οργανισμοί» και τα «ειδικά ταμεία». Όχι αόριστα.] αποτελούν κράτος εν κράτει και αντιστρατεύονται στα Λαϊκά συμφέροντα, ενώ θάπρεπε να έχουν προορισμό να τα εξυπηρετήσουν. Η Ε.Δ.Α. είναι αντίθετη στις προνομιακές επιχειρήσεις, όπως είναι αντίθετη και στον κατακερματισμό αυτό της δημοσίας εξουσίας σε αυτοδιοίκητους οργανισμούς που ξεφεύγουν το Λαϊκό έλεγχο. Όλες οι διαφημίσεις [40. «διαφημίσεις» χωρίς άλλο λάθος στην αντιγραφή, Το σωστό νομίζω, «διαχειρίσεις».]των οργανισμών πρέπει νάναι υπεύθυνες απέναντι στη Λαϊκή αντιπροσωπεία και να υπόκεινται στον αποτελεσματικό έλεγχό της. Κάθε οργανισμός γενικότατου ενδιαφέροντος [ 41. «Κάθε οργανισμός γενικότατου ενδιαφέροντος». Ποιοι είναι οι οργανισμοί αυτοί, και χρειάζονται; Έπειτα πως θα «ελέγχεται και θα καθοδηγείται από τη Βουλή»; Να αναλυθεί λοιπόν καλύτερα] πρέπει να ελέγχεται και να καθοδηγείται από τη Βουλή, κάθε οργανισμός τοπικού ενδιαφέροντος από τα αντίστοιχα αιρετά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάθε οργανισμός κλαδικών, επαγγελματικών, αγροτικών, εργατικών, καταναλωτικών ή ασφαλιστικών συμφερόντων να ελέγχεται και να καθοδηγείται από την ελεύθερη εκλεγμένη αντιπροσωπεία των οργανωμένων ενδιαφερομένων τάξεων.

IV. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ
[42. Απαραίτητο νομίζω, να προστεθεί πρώτη παράγραφος με αριθμό 1. η θέση που παίρνει η Ε.Δ.Α. για τη βιωσιμότητα της χώρας, και πως θα εξασφαλιστεί αυτή- βαριεά βιομηχανία, ενέργεια κ.τ.λ.]
1.-  Η ευημερία και η προκοπή του Ελληνικού Λαού βρίσκονται στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Χώρας, στη δημιουργία εμπορικών συναλλαγών με όλες τις Χώρες του εξωτερικού, για την ευχερή τοποθέτηση των προϊόντων μας, στην ολοκληρωτική απασχόληση όλων των εργαζομένων σε παραγωγική δραστηριότητα, στην πληρωμή ικανοποιητικών μισθών και μεροκαμάτων και στην εξασφάλιση ικανοποιητικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα, ώστε οι αυξημένοι πόροι των εργαζομένων και των αγροτών να αποτελέσουν μια πλατειά εσωτερική αγορά, ικανή να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος από την αυξανόμενη παραγωγή και να αναζωογονήσει την απονεκρωμένη οικονομία του τόπου. Ο περιορισμός της ασυδοσίας και της απληστίας μιας φούχτας εκμεταλλευτών είναι προϋπόθεση για την επιτυχία των αντικειμενικών αυτών σκοπών. [ Η ολοκληρωτική αντιμετώπιση του στραβού αντιορθολογιστικού οικονομικού προσανατολισμού της Χώρας αποτελεί βασική ανάγκη για το Λαό.] [43. Η τελευταία φράση «η ολοκληρωτική…» της παραγράφου 1. είναι  ακατανόητη για τον μη ειδικό οικονομολόγο.]
[44. Για τη φορολογία να γίνει ξεχωριστή παράγραφος]. Σήμερα από κάθε χιλιάρικο που εσοδεύει οποιοσδήποτε Έλληνας οι 400 δραχμές απορροφώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι’ από κάθε χιλιάρικο που εισπράττει το δημόσιο ταμείο οι 530δρχ. πάνε για εξοπλισμούς.  Έτσι ότι θα μπορούσε να κινήσει την παραγωγική μηχανή, να δώσει δουλειά και ψωμί στο Λαό, γίνεται σιδερικά και σύνεργα ολέθρου και αφανισμού. Αφαιρείται από την κυκλοφορία κι αυτή εξασθενίζει κάθε μέρα και πεθαίνει από αναιμία και μαρασμό. Την παραγωγική απασχόληση την αντικαθιστά για τους προνομιούχους ο πιο ανήθικος παρασιτισμός η κερδοσκοπία, το εμπόριο του αέρα, τα φάγωμα και  το πάγωμα των πιστώσεων. Και για τους εργαζομένους η ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση η υποαπασχόληση και πάντοτε η πείνα.
2.- Ο περιορισμός των πολεμικών δαπανών θα επιτρέψει να διατεθούν τρισεκατομμύρια κάθε χρόνο για παραγωγικά έργα. Αυτό θα δώσει την πρώτη θέση. Αυτό θα δώσει την πρώτη ώθηση στην αναζωογόνηση της οικονομικής ζωής με την προσθήκη στις  αγοραστικές ικανότητες της εσωτερικής αγοράς όλου του όγκου των μιστών και των μεροκάματων των δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων που θα απορροφηθούν σε παραγωγικά έργα, για την ανοικοδόμηση και την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Θα πραγματοποιηθεί έτσι ο ενεργειακός μας πλούτος, οι υδατοπτώσεις και οι λιγνίτες και θα ηλεκτροκινηθεί η ύπαιθρος. Αμέσως έρχεται η σειρά της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου του Ελληνικού υπεδάφους που αντί να στέλνονται σαν πρώτη ύλη για επεξεργασία σε βιομηχανικές Χώρες για ένα κομμάτι ψωμί, να απασχολεί ξένα εργατικά χέρια καταδικάζοντας την ελληνική εργατική τάξη σε ανεργία και να εισάγεται ξανά σε βιομηχανοποιημένα προϊόντα που τα πληρώνουμε πανάκριβα. Θα μπορεί πια με την άφθονη ενέργεια που θα μας δώσουν οι υδατοπτώσεις και οι λιγνίτες να βιομηχανοποιηθεί στην Ελλάδα. [45. «πανάκριβα» Πόσο; Να μπει συσχετισμός π.χ. έξι φορές, εφτά, οχτώ φορές πιο πολύ απ ότι τα πουλάμε.]
3.- Η πιστοδότηση, η συγκέντρωση,  το εμπόριο και η εξαγωγή των αγροτικών μας προϊόντων πρέπει, να ασκείται κατά κύριο λόγο από τις ελεύθερες εκλεγμένες συνεταιριστικές οργανώσεις των αγροτών. Η καλλιεργήσιμη γη πρέπει να αποδοθεί στους καλλιεργητές  της και τα δάση και οι βοσκότοποι στις κοινότητες.  Τα πλέον συγχρονισμένα μέσα για την καλλιέργεια  για την συντήρηση και τη συσκευασία των αγροτικών προϊόντων πρέπει να τεθούν στη διάθεση του αγροτικού πληθυσμού. Οι τιμές συγκέντρωσης και πώλησης των αγροτικών προϊόντων πρέπει να καλύπτουν όλες τις καλλιεργητικές δαπάνες και να εξασφαλίζουν ικανοποιητική αμοιβή εργασίας του αγρότη και ν’ αφήνουν περιθώρια για βελτιώσεις και συγχρονισμό του παραγωγικού μηχανισμού.
4.- Τα υψηλά μεροκάματα και μισθοί των εργαζομένων των πόλεων, δεν είναι αντίθετα στα συμφέροντα της αγροτιάς. Δεν αποτελούν τον αποφασιστικό παράγοντα κόστους των βιομηχανικών προϊόντων, που επιβαρύνεται από αρπακτικά κέρδη της ασύδοτης ολιγαρχίας και των παρασιτικών διαμέσων καθώς κι από αντιορθολογιστικές φορολογικές επιβαρύνσεις. Απεναντίας η αύξηση του όγκου των εισοδημάτων των εργατών και υπαλλήλων πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες απορρόφησης μέρους των αγροτικών προϊόντων μας στην εσωτερική  αγορά. Το ίδιο, οι ικανοποιητικές τιμές συγκέντρωσης και πώλησης των αγροτικών προϊόντων δεν βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων της πόλης. Υπάρχει πάντα ένα πελώριο χάσμα ανάμεσα στις τιμές συγκέντρωσης και στις τιμές λιανικής πώλησης που το οικειοποιείται η οικονομική ολιγαρχία και παρασιτικά διάμεσα στρώματα. Απεναντίας, εύπορος αγροτικός πληθυσμός σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση των βιομηχανικών μας προϊόντων, δηλαδή δουλειά και ψωμί στους εργαζομένους των πόλεων.
5.- [46. Η παράγραφος 5 είναι διατυπωμένη με φρασεολογία κορακίστικη για τον απλό πολίτη. Ν’ αναλυθεί καλύτερα και ν’ αναπτυχτεί κατανοητά.] Το κόστος της ζωής θα χτυπηθεί αποφασιστικά με τον περιορισμό των ασύδοτων κερδών των παρασιτικών διαμέσων, και την εισαγωγή ορθολογιστικών αντιλήψεων στη φορολογία. Με την ενίσχυση των συνεταιρισμών παραγωγής και των καταναλωτικών συνεταιρισμών στις πόλεις και εντελώς ιδιαιτέρως με την ανάπτυξη του εσωτερικού πλούτου και μέσον αυτού, με την κατάρτιση ενός πλήρους, ολοκληρωμένου και φθηνού δικτύου μεταφορών και συγκοινωνιών, οδικών, σιδηροδρομικών αυτοκινητιστικών, θαλασσίων κι εναέριων, που θα προσανατολίζονται όχι σύμφωνα με στρατηγικούς, αλλά με παραγωγικούς σκοπούς και θάχουν προορισμό να φέρουν κοντά και φτηνά, τα προϊόντα των παραγωγικών τάξεων, στις αγορές κατανάλωσής τους. Αντίστοιχες  φροντίδες θα πρέπει ναν δοθούν στην ανάπτυξη της αλιείας και της κτηνοτροφίας, [47. Για την «αλιεία» να γίνει ξεχωριστή παράγραφος με δικό της αριθμό. Το ίδιο να γίνει ξεχωριστή παράγραφος για την «κτηνοτροφία». ] ιδίως με την ενίσχυση των συνεταιριστικών οργανώσεων των παραγωγικών τάξεων που απασχολούνται σ’ αυτές.
6.- Οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες είναι παραγωγικές τάξεις με ανυπολόγιστη [48. «ανυπολόγιστη»; Γιατί τέτοια υπερβολή;]συνεισφορά στην οικονομική ζωή του τόπου. Σήμερα η ασύδοτη οικονομική ολιγαρχία  επιδιώκει να φορτώσει στην τάξη αυτή τα δημόσια βάρη που φυσιολογικά θάπρεπε να επωμίζεται η ίδια. Έτσι όμως ενώ η οικονομική κρίση εκμηδενίζει την παραγωγική τους απόδοση, οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες συντρίβονται κάτω από εξοντωτική φορολογία και γλιστρούν κάθε μέρα προς την εξαθλίωση, τη πτώχευση και τον οικονομικό θάνατο. Η Ε.Δ.Α. έχει πλήρη αντίληψη της σημασίας των τάξεων αυτών για την οικονομική ζωή του τόπου και υιοθετεί τα μέτρα εκείνα  [49. «Τα μέτρα εκείνα» Ποια; Να καταγραφούν. Όχι αόριστα πράματα] που είναι προορισμένα να ξαναδώσουν σ’ αυτές τη ζωτικότητα και την παραγωγική δραστηριότητα που τους ανήκει.
7.- Η ολιγαρχία και οι ξένοι κηδεμόνες, για να κρύβουν την εκμετάλλευση που μοναχά προς όφελός τους ασκείται, βρίσκουν χίλιους έντεχνους τρόπους να υποδιαιρούν τεχνητά τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών και να τα εμφανίζουν σαν αντιμαχόμενα μεταξύ τους, ενώ η αλήθεια είναι μία. Ότι μια φούχτα εκμεταλλευτών, για να πλουτίζει αυτή η ίδια, σπρώχνει όλα μαζί τα άλλα στρώματα του Λαού στην καταστροφή και την εξαθλίωση. Έτσι εμφανίζει την πλατύτατη λαϊκή τάξη των φτωχών μικροϊδιοκτητών σαν αντίθετη προς τους εργαζομένους, και εξαθλιώνει την πρώτη χωρίς κανένα όφελος της δευτέρας, αλλά με αποκλειστικό όφελος της ολιγαρχίας. Τα γελοία ενοικιοστάσια δεν πλουτίζουν τον εργαζόμενο ενοικιαστή. Απλώς του επιτρέπουν να  πουλάει την εργασία του κάτω από το κόστος στους μεγιστάνες της οικονομίας μας που παράγουν και κερδίζουν από την καταστροφή των μικροϊδιοκτητών. Η Ε.Δ.Α. έχει επεξεργασθεί πλήρες σχέδιο για τη χορήγηση ειδικού επιδόματος ενοικίου  σ’ όλους τους εργαζομένους και τη λογική αναπροσαρμογή των ενοικίων. [50. «λογική αναπροσαρμογή ενοικίων». Να ειπωθούν καθαρότερα τα πράματα. Όχι αοριστολογίες και γενικότητες. Έτσι όπως είναι διατυπωμένα, σου κάνουν την εντύπωση πως η Ε.Δ.Α. υπόσχεται πράματα που δεν τα έχει μελετήσει.] Τα εισοδήματα των μικροϊδιοκτητών από την πηγή αυτή θα ενισχύσουν και το δημόσιο προϋπολογισμό από το φόρο οικοδομών και την καταναλωτική ικανότητα της αγοράς και θα συντελέσουν κι αυτά στην οικονομική αναζωογόνηση του τόπου. Ακόμα θα καταργηθούν όλες οι πολυάριθμες εξαιρέσεις που ενόθευσαν και περιόρισαν το ορθό μέτρο της ακύρωσης των κατοχικών αγοραπωλησιών ακινήτων. [51.Να γίνει ξεχωριστή παράγραφος με δικό της αριθμό για τις «κατοχικές αγοραπωλησίες.]
8.-Τη σχεδιασμένη ανάπτυξη της παραγωγής [52. «Τη σχεδιασμένη ανάπτυξη της παραγωγής». ΓΙ το σπουδαίο τούτο ζήτημα δεν έγινε ξεχωριστός λόγος παραπάνω. Να γίνει. Ν’ αφιερωθεί ολόκληρη παράγραφος, και ν’ αναλυθεί κατανοητά.] της Χώρας, το ρόλο των συνεταιρισμών των παραγωγών και των καταναλωτών είναι απαραίτητη να συμπληρώσει και να βοηθήσει η ιδιωτική  πρωτοβουλία. Αν τα μεγάλα κεφαλαιοκρατικά μονοπώλια αποδείχθηκαν στην πράξη εχθρικά προς τα συμφέροντα της ολότητας, υπάρχει ευτυχώς μια αριθμητική πλειονότητα από τίμιους εμπόρους και επαγγελματίες που όχι μονάχα έχουν πεισθή ότι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων τους οδηγεί καθημερινά και πλησιέστερα προς την καταστροφή, αλλά θέλουν και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση και στην αναζωογόνηση του τόπου γιατί ένοιωσαν ότι το συμφέρον τους βρίσκεται εκεί που βρίσκεται και το συμφέρον του Λαού, ότι τη δραστηριότητά τους την εμποδίζουν τα τραπεζιτικά και οικονομικά μονοπώλια, τα ληστρικά ποσοστά κέρδους της ολιγαρχίας που σταματούν την κυκλοφορία των αγαθών. Οι τίμιοι εμπόροι και οι τίμιοι επιχειρηματίες μέσα στην κατανάλωση και στην αύξηση της κυκλοφορίας των αγαθών με μικρά ποσοστά κέρδους θα βρουν τη σωτηρία και το δρόμο προς την ανόρθωση. Η Ε.Δ.Α θα βοηθήσει [53. «θα βοηθήσει» πάλι αόριστα πράματα, πάλι γενικότητες. Το πρόγραμμα πρέπει να λέει καθαρά στις γενικές, βέβαια, γραμμές, τα μέτρα.] για τη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα αυτόν για την κοινή ωφέλεια.
9.- Οι δημόσιοι υπάλληλοι, διοικητικοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί πρέπει νάχουν αποδοχές και συντάξεις που να τους επιτρέπουν ευπρεπή διαβίωση. όλοι οι εργαζόμενοι με μισθό ή με μεροκάματο πρέπει νάχουν αποδοχές, συντάξεις και επιδόματα στην περίπτωση ανεργίας ή ανικανότητος που να τους εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στα αγαθά του πολιτισμού. Η νομισματική σταθερότητα είναι προϋπόθεση μιας ομαλής οικονομικής ζωής. Πάντως όμως η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς και στα μεροκάματα είναι θεσμός όχι μόνον απαραίτητος για την αντιμετώπιση των μεταπτώσεων που μπορεί να παρουσιαστούν στο στάδιο της ανάρρωσης της οικονομίας μας και ώσπου να πραγματοποιηθή η πλήρης εξυγίανσή της, [αλλά βγάζει από τη μέση έναν από τους κυριότερους λόγους που κάνουν επιθυμητή για την ολιγαρχία την ανατροπή της νομισματικής σταθερότητος, και που ο λόγος αυτός είναι η ουσιαστική μείωση των μιστών μέσον της υποτίμησης του νομίσματος.]
10.- Η Ε.Δ.Α καταγγέλλει ότι μαγειρεύεται  καινούργια υποδούλωση της οικονομίας της Χώρας στο ξένο κεφάλαιο και τη δημιουργία ενός νέου τύπου διεθνούς οικονομικού ελέγχου με το πρόσχημα νομοθεσίας και συμβάσεων για την εξασφάλιση της τοποθετήσεως ξένων κεφαλαίων στη Χώρα, που θα επιτρέπει μάλιστα την «προστατευτική» επέμβαση ξένων δυνάμεων για την εξασφάλιση της εξυπηρέτησης των κεφαλαίων αυτών. Έτσι η οικονομική υποτέλεια θα συμβαδίζει με την πολιτική υποτέλεια. Κάθε λογής τέτοιες συμβάσεις και νόμοι δεν εκφράζουν τη θέληση του Λαού, ούτε τον δεσμεύουν αλλά δείχνουν το ξεπούλημα τους τόπου από την ολιγαρχία και τη στενή αντεθνική συνεργασία της με τους ξένους. Η Ε.Δ.Α αποκλείει την προνομιακή θέση του ξένου κεφαλαίου στην οικονομία μας, [54. «αποκλείει…» να προστεθεί «δεν αναγνωρίζει τις δεσμευτικές αυτές συμβάσεις, γιατί είναι ληστρικές.] τις δεσμευτικές και ληστρικές συμβάσεις και διακηρύσσει ότι η ίση μεταχείριση των ξένων επιχειρήσεων με τις Ελληνικές είναι το ακρότατο όριο παραχωρήσεων που συμβιβάζεται με την εθνική κυριαρχία και που είναι απολύτως επαρκές και ικανοποιητικό για όσους δεν έχουν ληστρικές και αρπακτικές διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. Θα εισηγηθεί και θα εφαρμόσει τα μέτρα εκείνα που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των προνομίων αυτών.
11.- Η Ε.Δ.Α έχει έτοιμο σχέδιο [55. «έχει έτοιμο σχέδιο» Ποιο; Πάλι αόριστα πράματα. Κοίταξε παρατήρηση (50)]. για την παγίωση της νομισματικής σταθερότητος και για την πιστοδότηση των παραγωγικών τοποθετήσεων και κλάδων της οικονομίας μας με τις εγχώριες δυνατότητες, με την διευκόλυνση και νομιμοποίηση της κυκλοφορίας του αποθησαυρισμένου πλούτου και για τον περιορισμό των τοκογλυφικών επιτοκίων που αποστραγγίζουν την οικονομία του τόπου. Ακόμα τα αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων και των νομικών προσώπων θα πάψουν να τοποθετούνται ασύδοτα, αντιπαραγωγικά και τοκογλυφικά από το τραπεζιτικό κεφάλαιο που προνομιακά κρατάει στη διάθεσή του και θα χρησιμοποιηθούν για την ζωογόνηση της παραγωγής, για παραγωγικές τοποθετήσεις, μέσω ενός οργανισμού που θα διοικείται από το κράτος και τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων. Η Ε.Δ.Α. θ’ αποφύγει σαν δυό άκρα αντίθετα δεινά και τον πληθωρισμό που καταληστεύει την αμοιβή εργασίας των εργαζομένων μαζών και την τεχνητή στενότητα χρήματος και αντιπληθωρισμό που μαραίνει την οικονομία, καταδικάζει τους εργαζόμενος στην ανεργία και την υποαπασχόληση και τελικά ευνοεί την εισβολή ξένου κεφαλαίου και την υποδούλωση σ’ αυτό της οικονομίας μας.
12.- [ Ο δημόσιος προϋπολογισμός έχει προορισμό να επιβάλει στους πολίτες της Χώρας συνεισφορά στα δημόσια βάρη προοδευτικά ανάλογη με την φοροδοτική ικανότητά τους και με το εισόδημά τους και με το προϊόν τους να εξασφαλίζει την ομαλή και πλήρη λειτουργία της δημοσίας υπηρεσίας που πρέπει να παρέχει στους πολίτες ορισμένα αγαθά του πολιτισμού, παιδεία, υγιεινή και κοινωνική πρόνοια, συγκοινωνίες και δημόσια έργα.] [56. «ο δημόσιος προϋπολογισμός έχει προορισμό να επιβάλει….. συνεισφορά…» Αυτόν τον προορισμό έχει;;; Όλο το πρώτο κομμάτι να ξανααγραφεί, ν’ αναλυθεί καλύτερα και καθαρότερα.]
Επομένως το φορολογικό σύστημα πρέπει να ανανεωθεί ριζικά και ν’ αντικατασταθεί με ένα άλλο που θα φορολογεί κυρίως το καθαρό εισόδημα, ενώ σήμερα πλήττεται ιδίως ο μικροκαταναλωτής στα είδη πρώτης ανάγκης ενώ λ.χ. οι εφοπλιστές και οι ιδιοκτήτες των νέων μεταπολεμικών μεγάρων είναι απαλλαγμένοι ουσιαστικά από κάθε φορολογία. Πρέπει να ελαφρυνθή ή να καταργηθή η φορολογία πάνω στο ακαθάριστο προϊόν της αγροτικής παραγωγής που δυσκολεύει την διάθεσή του στις αγορές εξωτερικού και εσωτερικού και να αντιμετωπισθή με φορολογία του καθαρού εισοδήματος. Η φορολογία πρέπει να γίνει αποτελεσματικό μέσο άσκησης κοινωνικής, πολιτικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Εξ άλλου οι δημόσιες δαπάνες κατά κύριο λόγο πρέπει να διατίθενται για την παιδεία και τον εκπολιτισμό, για την ίδρυση νοσοκομείων, ιατρείων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, για την ανάπτυξη των συγκοινωνιών και των δημοσίων έργων εν γένει, για την ενίσχυση και  επιστημονική ανάπτυξη και οργάνωση της παραγωγής, για την ευημερία και την προκοπή του λαού. -

Δεν υπάρχουν σχόλια: