Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ



 Συνέντευξη του Κ. Δ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα « Προοδευτικός Φιλελεύθερος» στις 2 Ιουνίου 1952
Στη στήλη «Μια παιδαγωγική συζήτησις»  με αφορμή 
«Η Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών προτείνει την ηλικίαν των πέντε ετών»

Στον  τύπο δημοσιεύονται τελευταίως διαμαρτυρίες διαφόρων διδασκαλικών συλλόγων εναντίον της σκέψεως που έγινε να πηγαίνουν τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι σήμερα. Τα παιδιά εγγράφονται στο σχολείο, όπως είναι γνωστό, όταν συμπληρώσουν τα έξι τους χρόνια. Η Ομοσπονδία όμως των λειτουργών της Μέσης στην έκτακτη γενική συνέλευσή της αποφάσισε να διατυπώσει πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας για την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία ένα χρόνο ενωρίτερα δηλαδή μόλις συμπληρώσουν τα πέντε τους χρόνια. Η πρότασις αυτή διατυπώθηκε σε ψήφισμά της και έφτασε στο υπουργείο Παιδείας. Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι τα παιδιά είναι  πνευματικώς και δυναμικώς ώριμα για να αρχίσουν τη σχολική τους αγωγή ένα χρόνο ενωρίτερα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η χρονιά που θα εξοικονομηθεί μπορεί να προστεθεί στο γυμνάσιο. Μερικοί από τους ομιλητές υπεστήριξαν  στη συνέλευση να εγγράφονται τα παιδιά από ηλικίας 5 ½  ετών.
Επίσης και στο συνέδριο των Γενικών Επιθεωρητών της Μέσης το οποίο είχε συνέλθει τον περασμένο Απρίλιο, το ζήτημα αυτό ετέθη, χωρίς να γίνει συζήτησις εκτεταμένη.

Η ΑΠΟΨΙΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Κατόπιν όλων αυτών η Διδασκαλική Ομοσπονδία εξέδωκεν ανακοινωθέν, στο οποίο τονίζει ότι η εγγραφή των παιδιών στο δημοτικό σχολείο είναι αδύνατος πριν συμπληρώσουν αυτά τα έξη τους χρόνια. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αντωνόπουλος προέβη και σε δηλώσεις , πολλά δε διαβήματα έγιναν και γίνονται από την ομοσπονδία των διδασκάλων προς τους αρμοδίους για το ίδιο ζήτημα. Στο μεταξύ δημοσιεύονται στον καθημερινό τύπο διαμαρτυρίες των διδασκαλικών Συλλόγων των επαρχιών με το ίδιο πνεύμα, το δε συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, το οποίο έχει ορισθεί για την 7ην Ιουλίου, θα ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα που ετέθη.

Η ΑΠΟΨΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  

Αυτό είναι το ιστορικό της  υποθέσεως. Ποια όμως  είναι γύρω από το πρόβλημα αυτό η άποψις του υπουργείου Παιδείας ; Ερωτήσαμε προς την κατεύθυνση αυτή και από πηγές έγκυρες πληροφορηθήκαμε τα εξής:
Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του ασχολήθηκε με την πρόταση της Ομοσπονδίας των λειτουργών της Μέσης και μάλιστα την έκαμε δεκτή με πλειοψηφία 23 ψήφων. Δηλαδή αποφάσισε να εγγράφωνται  τα παιδιά μια χρονιά νωρίτερα από ό,τι σήμερα.
Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η απόφασις του υπουργού της Παιδείας, εν προκειμένω , ο οποίος θα δώσει και την οριστική λύση στο ζήτημα πού ανέκυψε.

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ

 Επειδή το όλον θέμα δεν στερείται σπουδαιότητας , απεναντίας μάλιστα, ζητήσαμε την γνώμην του διακεκριμένου παιδαγωγού κ. Κ. Σωτηρίου, ο οποίος μας δέχθηκε στο σπίτι του με καλοσύνη και μας ανέπτυξε την άποψή του ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Σε ποια ηλικία πρέπει να εγγράφονται τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο, κατά τη γνώμη σας κ. Σωτηρίου;
ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Τη στιγμή που μας λείπουν χιλιάδες δάσκαλοι κα χιλιάδες σχολεία είναι τρώγλες ακατάλληλες και για τα ζώα ακόμη, τη στιγμή που η πείνα και η αρρώστεια θερίζουν τη νέα γενιά, τη στιγμή που γίνονται συστηματικές προσπάθειες να διαφθαρεί  η νεολαία μας με τα άσεμνα αναγνώσματα και τις γνωστές κινηματογραφικές ταινίες, μου φαίνεται τραγική ειρωνεία για τα παιδιά μας να συζητούμε σήμερα πότε πρέπει να πάν στο δημοτικό σχολείο. Άμα δηλαδή κλείσουν τα πέντε ή άμα κλείσουν  τα έξι τους χρόνια. Μου κάνει, αλήθεια, κατάπληξη να βλέπει κανείς τους λειτουργούς της παιδείας με τις Ομοσπονδίες τους ν’ αναταράσσονται για το λεπτομερειακό τούτο ζήτημα, αντί να υψώσουν το ανάστημά τους και να καυτηριάζουν την απονιά του Κράτους και να ζητήσουν την πραγματική αναγέννηση της παιδείας. Οι διάφορες προσπάθειες για κάποια μεταρρύθμισή της, τώρα τα τελευταία χρόνια, την ξεχαρβάλωσαν  περισσότερο ακόμη. Τώρα  μάλιστα, με τη διχοτόμηση που πάνε να κάνουν στη Μέση, θα γίνει η παιδεία ακόμη πιο ολιγαρχική.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία δεν δέχεται την πρόταση της Μέσης να μπαίνουν τα παιδιά ένα χρόνο νωρίτερα στο σχολείο, γιατί δεν είναι ώριμα να φορτωθούν στο μυαλό τους την περίφημη διδακτέα ύλη κα επομένως θα δυσκολευτούν πολύ οι δάσκαλοι να παραχώσουν την ύλη αυτή στο κεφάλι των παιδιών. Με ρωτάτε να σας πω ποιο είναι το σωστό. Ποιος έχει δίκαιο . Η Ομοσπονδία των δασκάλων ή η Ομοσπονδία των καθηγητών. Ας το δούμε λοιπόν το ζήτημα. Αν θέλουμε να δώσουμε τη σωστή απάντηση, δεν πρέπει να εξετάσουμε αυτό το ζήτημα έξω από την κοινωνική πραγματικότητα και έξω απ’ την εκπαιδευτική πολιτική του Κράτους.
Σε μια πολιτεία, που η παιδεία έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τις υλικές και πνευματικές ανάγκες του λαού, τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο το αργότερο από τα τρία τους χρόνια, γιατί η μόρφωση του παιδιού, η ανάπτυξη των σωματικών του και πνευματικών του ικανοτήτων, η αγωγή του με δυό λέξεις, πρέπει ν’ αρχίσει όσο γίνεται πιο ενωρίς. Σε μια λοιπόν πολιτεία, που η παιδεία είναι πραγματική ευλογία για το λαό, τα παιδιά θα πρέπει ν’ αρχίζουν τη μόρφωσή τους από το νηπιαγωγείο το αργότερο.
Σ’ ένα Κράτος πού η παιδεία (και αν ακόμα δεν είναι ξεχαρβαλωμένη και καθυστερημένη όπως η δική μας) δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και για μοναδικό σκοπό έχει το παραφούσκωμα  των παιδιών με γνώσεις  τις περισσότερες φορές ψευτοεπιστημονικές, άχρηστες και αχρησιμοποίητες, στο Κράτος αυτό τα παιδιά πρέπει να παν στο σχολείο όσο γίνεται το αργότερο για δύο λόγους.
Πρώτα για ν’ ανθέξη το σώμα και το πνεύμα του παιδιού στο παραφούσκωμα και δεύτερο για να μπορούν τα παιδιά να χαρούν τον ήλιο και τον αέρα έξω από τους σκοτεινούς τοίχους του σχολείου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι πρέπει να γίνει σήμερα, με την κατάσταση την υπάρχουσα σε μας, στην παιδεία μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Να υψώσουμε όλοι τη φωνή μας. Ο Τύπος, οι γονείς και οι δάσκαλοι και να ζητήσουμε από την κυβέρνηση πραγματικές μεταρρυθμίσεις της παιδείας. Να ζητήσουμε η παιδεία να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και να παύση να είναι προνόμιο των λίγων. Να ζητήσουμε να λυτρωθούν τα παιδιά απ’ το φορτίο των άχρηστων πολλές φορές γνώσεων. Να ζητήσουμε το Κράτος να ενδιαφερθεί ειλικρινά για την υγεία των παιδιών. Εφ’ όσον όμως η παιδεία μένει στα σημερινά της χάλια, το συμφέρον των παιδιών μας απαιτεί να πάνε στο σχολειό όσο γίνεται πιο αργότερα.

Αυτή είναι η γνώμη μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: