Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Λίγα λόγια για το αρχείο του παππού μου Κ.Δ.Σωτηρίου


Το αρχείο περιλαμβάνει άρθρα του δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά, ομιλίες, χειρόγραφα κείμενα που δεν δημοσιεύθηκαν, σημειώσεις για μελέτες και ομιλίες, διάφορα ντοκουμέντα  από τη δράση του στον Εκπαιδευτικό όμιλο, στο Διδασκαλείο Θηλέων Πειραιώς (Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία),  στο βουνό, στην ΕΠ.-ΑΝ, στην ΕΔΑ, στον Ελληνοτσεχοσλοβάκικο Σύνδεσμο, στην Εταιρεία για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και της αγραμματοσύνης στην Ελλάδα,  κ.α. αποκόμματα εφημερίδων με θέματα παιδείας  και άλλα που ο ίδιος είχε συλλέξει.
Το αρχείο τακτοποιήθηκε και οργανώθηκε σε ψηφιακή μορφή για να μπορεί ο αναγνώστης να το χρησιμοποιήσει με ευκολία, να το αντιγράψει να το αναδημοσιεύσει με μόνη υποχρέωση να αναφέρει την πηγή.
Τέλος θέλω να σημειώσω ότι η τακτοποίηση και η οργάνωση του αρχείου έγινε με την φροντίδα της γυναίκας μου Αγγελικής  Βούλη.    

 Για τον Κώστα Σωτηρίου, έγραψαν:
WORLD BIOGRAPHY
Στο WORLD BIOGRAPHY του 1948 (INSTITUDE FOR RESEARCH IN BIOGRAPHYIncorporated 1934- 296 BROADWAY NEW YORK 7, N.Y.) σελίδα 4477 δημοσιεύεται η πρώτη βιογραφία του.



Ο παππούς μου πέθανε στις 5 του Μάη 1966. ΟΙ εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής έγραψαν τότε για τον Κώστα Σωτηρίου:   


Στο περιοδικό «λαϊκός λόγος» δημοσιεύτηκε το ποίημα  του  Βασίλη Ρώτα  με τίτλο «ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ», το άρθρο του Θρασύβουλου Σταύρου με τίτλο «ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ»,  το άρθρο του Φιλόλογου Τάσου Βαφειάδη, στενός φίλος και συνεργάτης του,  με τίτλο «Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ  Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ», και το άρθρο της  Βούλας Δαμιανάκου  με τίτλο «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ».
Στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης» δημοσιεύτηκε ο επικήδειος που εκφώνησε  η Ρόζα Ιμβριώτη.










Σχετικές δημοσιεύσεις έγιναν και στις εφημερίδες της εποχής : στην «ΑΥΓΗ» στις 6 και 7 Μάη 1966, στα «ΝΕΑ» στις 6 Μάη 1966, στην «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» στις 6 και 7 του Μάη 1966, στον «ΑΝΕΝΔΟΤΟ» στις 6 του Μάη 1966, στο «ΑΤΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ» στις 24 του Μάη 1966. 
ΑΥΓΗ 6-7 ΜΑΗ 1966-pdf

ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ 6 ΜΑΗ 1966


ΤΑ ΝΕΑ 6 ΜΑΗ 1966

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ -pdf
ΑΤΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ
24 ΜΑΗ 1966






 Στο βιβλίο «Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ» που εκδόθηκε το 1987 από τις εκδόσεις «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»  με την επιμέλεια της αδελφής του και θείας μου Άννας Σωτηρίου και της Ολυμπίας Παπαδούκα, δημοσιεύεται η βιογραφία του γραμμένη από τον στενό φίλο και συνεργάτη του  Φιλόλογο Τάσο Βαφειάδη. Η βιογραφία γράφτηκε πριν από τον θάνατό του, και θα αποτελούσε μέρος της έκδοσης του αρχείου του, που θα γινόταν με την συνεργασία του Τάσου Βαφειάδη. Το αναφέρει άλλωστε και στην αφήγησή του. Στο αρχείο του υπάρχει το δακτυλογραφημένο αντίγραφο της βιογραφίας του που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο. 
 το βιβλίο του Χάρη Σακελλαρίου «Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» Β’ έκδοση, εκδόσεις «ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ» 1984,  δημοσιεύεται η βιογραφία του στο κεφάλαιο για το «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ».
Είναι και οι μοναδικές χωρίς λάθη.




          









Θα ήθελα στο σημείο αυτό να διευκρινίσω ορισμένα βιογραφικά στοιχεία που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί  λανθασμένα: 1. Ο Κώστας Σωτηρίου ήταν γιος του Δημητρίου Σωτηρίου και της Μαρίας Πετούρη. 2. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ελβετία (1916-1920) έγιναν με υποτροφία του Σταθατείου κληροδοτήματος  (βλέπε εφημερίδα «ΑΤΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ» 24 Μάη 1966) και ενώ είχε προταθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ  της Γενεύης  σαν τρίτο μέλος της Επιτροπής  που συστάθηκε από το Ινστιτούτο και θα έφευγε με την αποστολή για  την οργάνωση της εκπαίδευσης στην Βραζιλία, παραιτήθηκε από τη θέση και επέστρεψε στην Ελλάδα γιατί όπως μου έλεγε ο ίδιος έλαβε τηλεγράφημα από τον Γληνό  που τον καλούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα τηλεγραφώντας του «Η πατρίδα σας χρειάζεται». 3. Παντρεύτηκε την γιαγιά μου Μαρία Ρουσάκη το 1924, και τον Αύγουστο του 1925 γεννήθηκε η μοναχοκόρη τους και μητέρα μου Αικατερίνη. 


Λίγα λόγια για την οργάνωση του αρχείου
Το αρχείο ήταν αρκετά δύσκολο να οργανωθεί λόγω της πολύπλευρης δράσης του
 Κ.Δ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ.
Οι μελέτες ,τα άρθρα, οι ομιλίες του έχουν χωριστεί θεματικά:
«ανθρωπισμός»: περιλαμβάνει μελέτες, ομιλίες, άρθρα με περιεχόμενο την έννοια του  «ανθρωπισμού».
«Γλωσσικό πρόβλημα» : περιλαμβάνει μελέτες, ομιλίες, άρθρα με περιεχόμενο το πρόβλημα της γλώσσας στην χώρα μας (δημοτική-καθαρεύουσα)
«Παιδεία-Νεολαία-πολιτική»: περιλαμβάνει μελέτες, ομιλίες, άρθρα με περιεχόμενο τα προβλήματα της Παιδείας, της Νεολαίας,της πολιτικής.
«Για το παιδί»: περιλαμβάνει μελέτες ομιλίες, άρθρα με περιεχόμενο θέματα παιδείας-ανατροφής-προστασίας του παιδιού και άλλα
«Δ. Γληνός»: Ομιλίες και άρθρα για τον Δημήτρη Γληνό.
«Εγκυκλοπαίδειες και Λεξικά» : Μελέτες του για εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. 
«Διάφορα»: περιλαμβάνει μελέτες, ομιλίες, άρθρα που δεν μπορούν να ενταχθούν στις παραπάνω κατηγορίες, όπως π.χ. η μελέτη του για το βιβλίο του Ν. Κιτσίκη «Η φιλοσοφία της Νεώτερης Φυσικής».
 «Από τη δράση του»: αναφέρεται στη δράση του στο «Διδασκαλείο Θηλέων Πειραιά», στον «Εκπαιδευτικό όμιλο», στο Βουνό, στην «ΕΠ-ΑΝ», στον «ΑΝΤΑΙΟ», στην «Εταιρεία για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού», στην Βουλή, στην ΕΔΑ κ.α. Στο αρχεία αυτά υπάρχουν ντοκουμέντα, χειρόγραφα  δικά του, κ.α.
 «Αποκόμματα εφημερίδων»: περιέχει όλη τη συλλογή του από αποκόμματα εφημερίδων με θέματα Παιδείας και όχι μόνο. Στο αρχείο αυτό έχουν περιληφθεί και τα αποκόμματα των εφημερίδων με τα δικά του άρθρα για ιστορικούς λόγους.

Τις εικόνες μπορείτε να τις ανοίξετε (δεξί κλικ) σε νέα καρτέλα και να τις διαβάσετε, η να τις αποθηκεύσετε (αποθήκευση ως…) στον υπολογιστή σας και να τις διαβάσετε. Τα αρχεία pdf μπορείτε να τα κατεβάσετε δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: