Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

O συναγ. Κ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ





«Μόνο γνήσιο δημοκρατικό πολίτευμα
Θα δραστηριοποιήσει τις δημιουργικές
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ»

Συνέντευξη του Κ. Δ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ελλάδα»
ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (Ε.Α.Μ.)
στις 18 Μαρτίου 1945
Ο συναγωνιστής Κ. Σωτηρίου είναι ένας προοδευτικός παιδαγωγός με βαθύτατη παιδαγωγική μόρφωση και πλουσιότατη πείρα. Η ζωή του είναι αφιερωμένη στην αναμόρφωση της παιδείας μας και στην ανάπλαση της ελληνικής νεολαίας πάνω σε προοδευτικά ιδανικά.
Ο συναγωνιστής Κ. Σωτηρίου κατά την διάρκεια της κατοχής είχε βρεθεί  στο βουνό και εργάσθηκε γόνιμα στη Γραμματεία της παιδείας της Π.Ε.Ε.Α.  Είναι επίσης μέλος του προεδρείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ.
Του υποβάλαμε τα ερωτήματα της «Ελεύθερης Ελλάδας»:

- Πως κρίνετε τις αποφάσεις των Συμμάχων στη Διάσκεψη της Γιάλτας;
Οι κοσμοσωτήριες αποφάσεις, που πήραν οι μεγάλοι μας σύμμαχοι στη Γιάλτα, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο του λυτρωμού και της προόδου, για την πραγματοποίηση των ιδανικών της λευτεριάς και της ειρήνης. Ενσαρκώνουν τις βαθύτερες λαχτάρες της πλατειάς μάζας όλων των λαών που με τον ιδρώτα της δημιουργεί τα υλικά και πνευματικά αγαθά και χτίζει με το αίμα της την ανθρώπινη ευτυχία επάνω στη γη. Η απόφαση των μεγάλων μας συμμάχων να θεμελιώσουν και να κατοχυρώσουν την ειρήνη με τη συνεργασία όλων των εθνών, δημιουργεί τις ευνοϊκές συνθήκες για την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία όλων των λαών στο χτίσιμο του νέου πολιτισμού, όπου ο κάθε λαός ελεύτερος και λυτρωμένος θα προσφέρει ό,τι ωραιότερο μπορεί να δημιουργήσει.
Με τα δημοκρατικά πολιτεύματα που εγκαθιδρύονται παντού, οι λαοί θα κρατούν οι ίδιοι την τύχη τους στα χέρια τους. Θα γίνουν οι οικοδόμοι της ευτυχίας τους μα και οι ακοίμητοι φρουροί της. Καλά θα κάνουμε όλοι οι Έλληνες να κατανοήσουμε τις αποφάσεις της Γιάλτας. Μέσα στη θολωμένη σημερινή ατμόσφαιρά μας είναι το φωτεινό αστέρι που μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για ν’ αποφύγουμε τους μεγάλους εσωτερικούς και εξωτερικούς  κινδύνους που ολοφάνερα μας απειλούν.  
Στα 120 χρόνια της ελεύτερης ζωής μας δοκιμάσαμε πικρά και τη μοναρχία και τη συνταγματική βασιλεία και τη στρατοκρατία και τις βαριές αλυσίδες της βασιλικής φασιστικής διχτατορίας της 4ης Αυγούστου. Όλα αυτά τα πολιτεύματα χρεωκόπησαν, αφού συσσώρεψαν συμφορές και καταστροφές. Γι’ αυτό η Δημοκρατία είναι ιστορικά αναγκαία και στη χώρα μας. Η βασιλεία αν ξανάρθει, θα ζητήσει και πάλι με τυραννικά μέσα να πνίξει το λαϊκό φρόνημα. Θα προκαλέσει βαθύτατη εσωτερική διαίρεση, θα παραλύσει τις δημιουργικές δυνάμεις του λαού και της νεολαίας και θα οδηγήσει τη χώρα μας στην τελειωτική καταστροφή.
- Φρονείτε πως με τη Δημοκρατία θα γίνει καλύτερα η ανοικοδόμηση της χώρας μας;  
Είναι ολοφάνερο πως μόνο με τη Δημοκρατία θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας μέσα από τα σημερινά ερείπια. Μα με τη γνήσια Δημοκρατία και στη μορφή και στην ουσία. Και γνήσιο είναι το δημοκρατικό πολίτευμα μόνο άμα εξυπηρετεί τις υλικές και πνευματικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού. Με το γνήσιο, λοιπόν δημοκρατικό πολίτευμα ο ελληνικός λαός, λυτρωμένος από την εσωτερική σκλαβιά, κρατώντας την τύχη του στα χέρια του, θα ριχτεί μ’ όλη του τη δύναμη στο ανοικοδομητικό του έργο. Γιατί θα ξέρει πως οι κόποι και οι θυσίες του δε θα πάνε χαμένοι, γιατί θα χτίζει τη δική του ευτυχία και θα θεμελιώνει μια καινούργια Ελλάδα ελεύτερη, ανεξάρτητη πρωτοπόρα στον πολιτισμό.
-Φρονείτε πως το δημοκρατικό πολίτευμα είναι ευνοϊκότερο στην ανάπτυξη των γραμμάτων;
Όπως είπα, μέσα στο γνήσιο δημοκρατικό πολίτευμα θα δραστηριοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του λαού και της νεολαίας. Η  παιδεία δε θα είναι προνόμιο των λίγων όπως γίνεται ως σήμερα, και θα αναπτύξει τον πλούσιο δυναμισμό της παιδικής και νεανικής ηλικίας. Καμμιά ιδιοφυία, καμμιά ικανότητα δε θα πάει χαμένη, και κάθε ταλέντο θα έχει όλες τις ευνοϊκές συνθήκες να προσφέρει ό,τι μπορεί να δημιουργήσει. Έπειτα η επιστήμη και η τέχνη θα ξαναγυρίσουν στον αληθινό προορισμό τους, θα γίνουν όργανα προόδου, όργανα πολύτιμα στο χτίσιμο του νέου πολιτισμού. Μα ο νέος πολιτισμός μας δε θα είναι μονόπλευρα υλικός. Θα ικανοποιεί πλούσια και τις πνευματικές ανάγκες του λαού, γιατί μέσα στη γνήσια Δημοκρατία πρέπει να γίνουν και τα πνευματικά αγαθά χτήμα του λαού. Έτσι θα υψώνεται ολοένα ο λαός και σε ανώτερο πνευματικό επίπεδο, θα καλλιεργούνται ολοένα και καλύτερα τα πνευματικά του ενδιαφέροντα, και φυσικά, θ’ ανθίσουν οι επιστήμες και οι τέχνες, γιατί θα τροφοδοτούνται από την ακένωτη λαϊκή πηγή.
Το παγκόσμιο δημοκρατικό ρέμα, που ολοένα και πλατύτερα θα απλώνεται έπειτα από τον πόλεμο, θα επηρεάζει βαθειά και το πνευματικό εποικοδόμημα. Η φιλοσοφία, η επιστήμη, η τέχνη, η ηθική, η παιδεία θα διαποτίζονται ολοένα και περισσότερο με το γνήσιο δημοκρατικό πνεύμα, θα μπούνε στον προοδευτικό δρόμο και θα γίνουν πολύτιμα όργανα εξυπηρετικά του λαού. Η φιλοσοφία, παρ’ όλη τη προσπάθεια που θα κάνουν ορισμένοι φιλόσοφοι για να παρουσιάσουν τις αντιδραστικές θεωρίες με καινούργιες απατηλές μορφές, θα πετάξει τον κρυφοφασιστικό μανδύα, θα προσγειωθεί στην αληθινή πραγματικότητα και θα βαδίσει θαρραλέα τον χαραγμένο κιόλας δρόμο για την κατάχτηση της αλήθειας. Η επιστήμη θα γονιμοποιηθεί από τις γνωστές, μα και τόσο αγνοημένες γόνιμες θεωρίες, και με το φώς της καινούργιας έρευνας προπάντων στα κοινωνικά φαινόμενα, θα λυτρώσει τον άνθρωπο από βαθειά ριζωμένες πλάνες και μυθεύματα και θα γίνει πολύτιμο όπλο στο θεμελίωμα της ανθρώπινης ευτυχίας επάνω στη γη. Η τέχνη θα ξαναγυρίσει στην αληθινή πηγή της, θα είναι για τη ζωή. Θα ενσαρκώνει τους πόθους και τις λαχτάρες του δημοκρατικού πολίτη. Θα γίνει αληθινά εξυψωτική και θα χαρίσει την ανώτερη πνευματική απόλαυση στον παραγωγικά δουλευτή άνθρωπο. Και η παιδεία θα γίνει πραγματικά λαϊκή. Θα ξετυλίξει τη δημιουργική χαρούμενη δράση της νεολαίας, θα δώσει αληθινά ποιοτική μόρφωση, με βάση και αντικείμενό της την κοινωνικά ωφέλιμη ανθρώπινη εργασία. Φυσικά, για να γίνει ο δημοκρατικός αυτός μετασχηματισμός της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της τέχνης, θα χρειαστεί αγώνας. Μα και στον αγώνα αυτόν, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, θα νικήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: