Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Διδασκαλείο θηλέων Πειραιά 1934 : Ειδικός οργανισμός των υπό του Δήμου Πειραιώς συντηρουμένων σχολείων – Γραφείο Παιδείας


Σημείωμα Σωτηρίου 11/07/1934
για την συνεργασία με τον Δήμαρχο
για τον "Ειδικό οργανισμό" & "Γραφείο Παιδείας" 
Ειδικός οργανισμός των υπό του Δήμου Πειραιώς συντηρουμένων σχολείων
Ο Σωτηρίου γράφει τα άρθρα για  τη λειτουργία του «Ειδικού Οργανισμού» το 1934.
Στο αρχείο υπάρχει το χειρόγραφο κείμενο που μπορείτε να το δείτε εδώ σε pdfΤο χειρόγραφο
Να το διαβάσετε παρακάτω όπως έχει αντιγραφεί από το χειρόγραφο
Επίσης υπάρχει το κείμενο δακτυλογραφημένο και μπορείτε να το δείτε εδώ σε pdfΤο δακτυλογραφημένο
Και ένα δεύτερο κείμενο δακτυλογραφημένο  με τίτλο «Σημείωμα»  το οποίο περιέχει λεπτομέρειες της λειτουργίας του «Ειδικού Οργανισμού», με χειρόγραφες διορθώσεις του Σωτηρίου  που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ σε pdfΣημείωμα


Το χειρόγραφο κείμενο
Ειδικός οργανισμός
Το εξώφυλλο του φακέλου 
των υπό του Δήμου Πειραιώς συντηρουμένων σχολείων

Άρθρον 1
Ο Δήμος Πειραιώς έχων βαθείαν επίγνωσιν των υποχρεώσεών του δια τας πνευματικάς ανάγκας της πόλεως και ιδίως δια την διαπαιδαγώγησιν της νέας γενεάς ίδρυσε και συντηρεί ιδίαις δαπάναις τα κάτωθι σχολεία:
1) Το Δημοσυντήρητον Διδασκαλείον Θηλέων ανεγνωρισμένον υπό του Κράτους ως ισότιμον με τα δημόσια Διδασκαλεία.
2) Το προσηρτημένον εις το Διδασκαλείον πρότυπον Δημοτικόν Σχολείον
3) Το Δημοσυντήρητον πλήρες Γυμνάσιον Θηλέων, ανεγνωρισμένον και τούτο υπό του Κράτους ως ισότιμον με τα δημόσια Γυμνάσια.
4) Την Δημοσυντήρητον επαγγελματικήν σχολήν ραπτικής
Άρθρον 2
Το συγκρότημα τούτο των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων τελεί υπό την εποπτείαν του επταμελούς Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Δήμου. Τα δικαιώματα του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και η λειτουργία του αναγράφονται εις τον οργανισμόν του Δήμου – άρθρον- εδάφιον -.
Άρθρον 3
Το δημοσυντήρητον Διδασκαλείον, το προσηρτημένον πρότυπον Δημοτικόν Σχολείον και το Δημοσυντήρητον πλήρες Γυμνάσιον Θηλέων λειτουργούσι συμφώνως με τας κειμένας διατάξεις των σχετικών Νόμων περί δημοσίων Διδασκαλείων και Γυμνασίων.
Το πρόγραμμα των διδασκομένων μαθημάτων, τον αριθμόν των προσλαμβανομένων έκαστον έτος νέων μαθητριών, τον χωρισμόν των τάξεων εις τμήματα και την όλην λειτουργίαν της δημοσυντηρήτου επαγγελματικής σχολής ραπτικής κανονίζει δι αποφάσεώς του το Εκπαιδευτικόν Συμβούλιον του Δήμου κατά την έναρξιν εκάστου σχολικού έτους μετά πρότασιν του Διευθυντού του Διδασκαλείου.
Άρθρον 4
Ο Διευθυντής του Διδασκαλείου διευθύνει και το Γυμνάσιον Θηλέων και την επαγγελαμτικήν σχολήν της ραπτικής, και λαμβάνει πλην του μισθού του και μηνιαίον επίδομα 3.550 δρχ[1]
Αναθέτει δε υπό ιδίαν του ευθύνην τα της εγγραφής των μαθητριών, την τήρησιν του μαθητολογίου, την είσπραξιν των εκπαιδευτικών τελών, την κανονικήν τήρησιν του γενικού και ειδικού ελέγχου, την καταγραφήν των απουσιών εις μέλη του Συλλόγου των καθηγητών και διδασκαλισσών, τα οποία υποχρεούνται να εκτελέσουν τα ανατιθέντα εις αυτούς καθήκοντα[2].  
Άρθρον 5
Το προσωπικόν των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων αποτελείται: α) Από το Διδακτικόν προσωπικόν β) Το βοηθητικό προσωπικόν και γ) από το υπηρετικό προσωπικόν.
Άρθρον 6
Το Διδακτικόν προσωπικόν περιλαμβάνει τον Διευθυντήν τους καθηγητάς και καθηγητρίας του Διδασκαλείου και του Γυμνασίου και τας διδασκαλίσσας του προτύπου Δημοτικού Σχολείου.
Η σύνθεσις του διδακτικού προσωπικού ρυθμίζεται από τας κειμένας διατάξεις των σχετικών  Νόμων περί δημοσίων Διδασκαλείων και Γυμνασίων.
Το διδακτικόν προσωπικόν είναι μόνιμον και διορίζεται, απολύεται, μετατίθεται, προάγεται και τιμωρείται συμφώνως μα τας κειμένας διατάξεις των σχετικών Νόμων περί Διδασκαλείων και Γυμνασίων του Κράτους υπό του Υπουργείου της Παιδείας κατόπιν προτάσεως του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Δήμου.
Ο Διευθυντής, οι καθηγηταί και καθηγήτριαι του Διδασκαλείου και του Γυμνασίου και αι διδασκάλισσαι του προτύπου Δημοτικού Σχολείου είναι δημόσιοι υπάλληλοι και λαμβάνουν από τον Δήμον συμφώνως με τους κειμένους Νόμους τας αυτάς αποδοχάς τας οποίας λαμβάνουν και οι συνάδελφοί των οι υπηρετούντες εις αντιστοίχους θέσεις εις τα Δημόσια Διδασκαλεία κ Γυμνάσια.
Άρθρον 7
Οι καθηγηταί και καθηγήτριαι του Διδασκαλείου και του Γυμνασίου υποχρεούνται να παρευρίσκονται 28 τουλάχιστον ώρας καθ’ εβδομάδα εις το σχολείον. Εκ των 28 ωρών αι υποχρεωτικαί ώραι διδασκαλίας δεν δύνανται να είναι ολιγώτεραι των 22 καθ’ εβδομάδα.
Οι καθηγηταί και καθηγήτριαι του Διδασκαλείου και του Γυμνασίου διδάσκουν έκαστος τας κεκανονισμένας ώρας υπό του επισήμου προγράμματος του Υπουργείου της Παιδείας τα μαθήματα της ειδικότητος του. Οι μη διδάσκοντες μέχρι 22 ωρών καθ’ εβδομάδα υποχρεούνται προς συμπλήρωσιν των 22 ωρών ή να διαθέσουν και άλλας ώρας επί πλέον των κεκανονισμένων υπό του επισήμου προγράμματος δια την διδασκαλίαν των μαθημάτων της ειδικότητος των ή να διδάξουν και μαθήματα οπωσδήποτε σχετικά προς την ειδικότητά των ή ν’ αναλάβουν άλλην υπηρεσίαν εντός του σχολείου συντελούσαν εις την καλήν λειτουργίαν του σχολείου και την πρόοδον των μαθητριών, όπως ήθελεν κανονίσει τούτο η Διεύθυνσις.
Εκτός των 22 ωρών υποχρεωτικής διδασκαλίας οι καθηγηταί και καθηγήτριαι υποχρεούνται να παρευρίσκονται εις το σχολείον και άλλας τουλάχιστον 6 ώρας καθ’ εβδομάδα, δια την συμμετοχήν εις τας παιδαγωγικάς συνεδριάσεις του Συλλόγου, δια την αναπλήρωσιν ασθενούντων συναδέλφων, δια την λειτουργίαν της μαθητικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου , δια την δωρεάν προγύμνασιν και καθοδήγησιν των καθυστερουσών εις τα μαθήματα μαθητριών, δια την συμμετοχήν εις τα φροντιστήρια τα παιδαγωγικά και τέλος δια την εκτέλεσιν των καθηκόντων της εφημερίας.
Άρθρον 8
Αι διδασκάλισσαι του προτύπου Δημοτικού Σχολείου υποχρεούνται να παρευρίσκονται τουλάχιστον 32 ώρας την εβδομάδα εις το σχολείον. Διδάσκουν πάντα τα μαθήματα της τάξεώς των, συμμετέχουν υποχρεωτικώς εις τα παιδαγωγικά φροντιστήρια, αναλαμβάνει εκάστη ανά μίαν ομάδα εκ των μαθητριών της τελευταίας τάξεως και καθοδηγεί ταύτην εις την προπαρασκευήν των θεμάτων, δια τα παιδαγωγικά φροντιστήρια.
Άρθρον 9
Οι καθηγηταί και καθηγήτριαι του Διδασκαλείου και του Γυμνασίου, ως και αι διδασκάλισσαι του Προτύπου Δημοτικού Σχολείου υποχρεούνται να υποβάλλουν έκαστος εις την Διεύθυνσιν κατά δίμηνον υπεύθυνον έκθεσιν περί της προόδου των μαθητριών εις τα μαθήματα, τα οποία έκαστος διδάσκει, περί των απουσιών και της συμπεριφοράς των μαθητριών, περί των ελλείψεων, τας οποίας έκαστος παρατηρεί και εις τα μαθήματα της ειδικότητος και εις την λειτουργίαν του σχολείου.
Άρθρον 10
Δια τον καλύτερον καταρτισμόν των μαθητριών του Διδασκαλείου και του Γυμνασίου, δια τον προικισμόν των με πολύτιμα εφόδια προς αντιμετώπισιν του αγώνος της ζωής διδάσκονται υποχρεωτικώς και εις το Διδασκαλείον και εις το Γυμνάσιον τα μαθήματα της Γραφομηχανής, της στενογραφίας και της λογιστικής και αυξάνονται εις το διπλάσιον αι ώραι διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσης. Δύναται δε μετ’ απόφασιν του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου να προστεθή και η διδασκαλία και άλλων ακόμη μαθημάτων, μη προβλεπομένων υπό του επισήμου προγράμματος του Υπουργείου της Παιδείας, μετά έγκρισιν υπό του Υπουργείου της Παιδείας.
Άρθρον 11
Το βοηθητικόν προσωπικόν του συγκροτήματος των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων αποτελείται από α) το βοηθητικόν προσωπικόν του Διδασκαλείου και του Γυμνασίου και β) από το προσωπικόν της δημοσυντηρήτου επαγγελματικής σχολής ραπτικής.
Άρθρον 12
Βοηθητικόν προσωπικόν Διδασκαλείου και Γυμνασίου:
Μία διδασκάλισσα στενογραφίας με βαθμόν ακολούθου και μισθόν 2.700 δρχ.
Μία διδασκάλισσα γραφομηχανής με βαθμόν γραφέως Α! και μισθόν 1.800δρχ.
Μία διδασκάλισσα βιβλιοδετικής και βοηθός της καθηγητρίας της Χειροτεχνίας με βαθμόν γραφέως και μισθόν 1.500 δρχ.
Μία βοηθός εις το εργαστήριον Φυσικής και Χημείας με βαθμόν γραφεέως Α! και μισθόν 1.800δρχ.
Μία γραμματεύς με βαθμόν γραφέως  Β! και μισθόν 1.300δρχ
Μία εισπράκτωρ με βαθμόν γραφέως Α! και μισθόν 1.800δρχ.
Μία βιβλιοθηκάριος με βαθμόν γραφέως Α! και μισθόν 1.800δρχ.
Μία επιμελήτρια εποπτικών μέσων , πινάκων, χαρτών κ.τ.λ. με βαθμόν γραφέως Α! και μισθόν 1.800δρχ.
Άρθρον 13
Προσωπικόν της επαγγελματικής δημοσυντηρήτου σχολής ραπτικής
Τέσσαρες διδασκάλισσαι ραπτικής και κοπτικής με βαθμόν και μισθόν κλητήρος Α!
Μία διδασκάλισσα οικιακής οικονομίας και μαγειρικής με βαθμόν γραφέως Α! και μισθόν 1.500 δρχ.
Μία διδασκάλισσα της γαλλικής με βαθμόν γραφέως Α! και μισθόν 1.500 δρχ
Μία διδασκάλισσα κεντήματος με βαθμόν και μισθόν κλητήρος Α!
Μία επιμελήτρια δια την τάξιν με βαθμόν γραφέως Β! και μισθόν 1.500δρχ.
Άρθρον 14
Το βοηθητικόν προσωπικόν του Διδασκαλείου και του Γυμνασίου, ως και το προσωπικόν της επαγγελματικής σχολής ραπτικής (άρθρα 12 και 13 του παρόντος οργανισμού) διορίζεται, απολύεται, και τιμωρείται  υπό του κ. Δημάρχου κατόπιν αποφάσεως του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Δήμου μετά πρότασιν του Διευθυντού του Διδασκαλείου.
Άρθρον 15
Εις πάσας τας θέσεις τας προβλεπομένας υπό του άρθρου 12 του παρόντος οργανισμού διορίζονται μόνον πτυχιούχοι του δημοσυντήρητου Διδασκαλείου και του δημοσυντήρητου Γυμνασίου θηλέων Πειραιώς.  Διδασκάλισσαι της ραπτικής διορίζονται α) πτυχιούχοι του Διδασκαλείου οικοκυρικής έχουσαι και πτυχίον ραπτικής μιάς οιασδήποτε σχολής ραπτικής β) πτυχιούχοι του Δημοσυντήρητου Διδασκαλείου και του δημοσυντήρητου Γυμνασίου Πειραιώς έχουσαι και πτυχίον ραπτικής μιας οιασδήποτε σχολής ραπτικής γ) απόφοιτοι της δημοσυντηρήτου επαγγελματικής σχολής ραπτικής Πειραιώς και δ) ράπτριαι δεδοκιμασμένης ικανότητος έχουσαι πτυχίον ραπτικής μιας οιασδήποτε σχολής.
Διδασκάλισσα της οικιακής οικονομίας και μαγειρικής εις την επαγγελματικήν σχολήν ραπτικής διορίζεται α) πτυχιούχος του Διδασκαλείου οικοκυρικής β) πτυχιούχος του Δημοσυντήρητου Διδασκαλείου
Διδασκάλισσα της Γαλλικής εις την επαγγελματικήν σχολήν ραπτικής διορίζεται α) εκ των εχουσών πτυχίον του Υπουργείου της Παιδείας β) πτυχιούχος του Δημοσυντήρητου Διδασκαλείου κατέχουσα αναφμισβητήτως την Γαλλικήν γλώσσαν και γ) πτυχιούχος της εν Αθήναις Γαλλικής σχολής
Διδασκάλισσα κεντήματος διορίζεται α) πτυχιούχος του δημοσυντήρητου Διδασκαλείου ειδικευθείσα εις το κέντημα β) απόφοιτος της δημοσυντηρήτου επαγγελματικής σχολής ραπτικής του Δήμου Πειραιώς ειδικευθείσα εις το κέντημα και γ) ράπτρια δεδοκιμασμένης ικανότητος εις το κέντημα. Επιμελήτρια δια την τάξιν εις την δημοσυντήρητον επαγγελματικήν σχολήν ραπτικής διορίζεται πτυχιούχος του δημοσυντήρητου Διδασκαλείου  Πειραιώς.
Αι νυν κατέχουσαι τας θέσεις τας  προβλεπομένας υπό των άρθρων 12 και 13 του παρόντος ειδικού οργαντισμού διατηρούσι τας θέσεις των κατόπιν αποφάσεως του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Δήμου.
Άρθρον 16
Άπαν το βοηθητικό προσωπικόν του Διδασκαλείου και του Γυμνασίου ως και το προσωπικόν της επαγγελματικής σχολής ραπτικής υποχρεούται να παρευρίσκεται εις το σχολείον καθ’ όλας τας εργασίμους ώρας. Εκτελεί δε εκτός της ειδικής εργασίας της προβλεπομένης υπό της θέσεως, ην κατέχει και πάσαν άλλην υπηρεσίαν , ανατιθεμένην υπό της Διευθύνσεως του Διδασκαλείου και συντείνουσαν εις την όσον το δυνατόν καλυτέραν λειτουργίαν των σχολείων και εις την πρόοδον των μαθητριών.
Άρθρον 17
Υπηρετικόν προσωπικόν
Εις θυρωρός  με βαθμόν και μισθόν κλητήρος Β!
Εις επιστάτης  με βαθμόν και μισθόν κλητήρος Β!
Μία καθαρίστρια με βαθμόν και μισθόν κλητήρος Β!
Δύο καθαρίστριαι με βαθμόν κλητήρος Β! και μισθόν 1.300 δρχ.
Το υπηρετικόν προσωπικόν διορίζεται, απολύεται και τιμωρείται υπό του κ. Δημάρχου κατόπιν αποφάσεως του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου μετ’ εισήγησιν του Διευθυντού του Διδασκαλείου.
Άρθρον 18
Εις το συγκρότημα των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων λειτουργεί μαθητικόν συσσίτιον δαπάναις του Δήμου. Συσσίτιον παρέχεται καθ’ εκάστην μεσημβρίαν πλην της Πέμπτης
Αι μαθήτριαι αι συμμετέχουσαι εις το συσσίτιον υποχρεούνται άπασαι εις μικρά τινα χρηματικήν καταβολήν δι έκαστον γεύμα.
Ο αριθμός των λαμβανουσών μέρος εις το συσσίτιον μαθητριών, το ποσόν  της χρηματικής καταβολής κανονίζονται δι αποφάσεως του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.
Άρθρον 19
Προσωπικόν του μαθητικού Συσσιτίου
Εις διαχειριστής με βαθμόν και μισθόν Γραμματέως Β!
Εις οψωνιστής με βαθμόν και μισθόν κλητήρος Α!
Εις μάγειρος με βαθμόν και μισθόν κλητήρος Α!
Μία οικονόμος με βαθμόν και μισθόν γραφέως Β!
Δύο καθαρίστριαι με βαθμόν και μισθόν κλητήρος Β!
Οικονόμος του συσσιτίου διορίζεται πτυχιούχος του δημοσυντήρητου Διδασκαλείου Πειραιώς.
Το προσωπικόν του συσσιτίου διορίζεται, απολύεται και τιμωρείται υπό του Δήμαρχο κατόπιν αποφάσεως του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Δήμου μετ’ εισήγησιν του Διευθυντού του Διδασκαλείου.
Το προσωπικόν του συσσιτίου καθώς και το υπηρετικόν προσωπικόν το προβλεπόμενον υπό του άρθρου 17 του παρόντος οργανισμού, τον νυν υπηρετούν, παραμένει κατόπιν αποφάσεως του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Δήμου.
Ο τρόπος της λειτουργίας του μαθητικού συσσιτίου ρυθμίζεται υπό ειδικού κανονισμού, εγκρινομένου υπό του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Δήμου.
Άρθρον 20
Οι υπηρετούντες εις τας θέσεις τας προβλεπομένας υπό των άρθρων 12,13,17 και 19 του παρόντος ειδικού οργανισμού είναι δημοτικοί υπάλληλοι. Ο βαθμός των είναι αντίστοιχος με τον βαθμόν των δημοτικών υπαλλήλων της κεντρικής υπηρεσίας του Δήμου, ο δε μισθός των όσων δεν καθορίζεται ρητώς υπό του παρόντος οργανισμού είναι ο μισθός του βαθμού των.
Μετά παρέλευσιν έτους από της ισχύος του παρόντος οργανισμού το Εκπαιδευτικόν Συμβούλιον του Δήμου μετ’ εισήγησιν του Διευθυντού του Διδασκαλείου δύναται να αυξάνη τον μισθόν των όσων καθορίζεται υπό του παρόντος οργανισμού μικρότερος του αντιστοίχου μισθού του βαθμού, τον οποίον φέρουν, μέχρι του ορίου του οργανικού μισθού του αντιστοιχούντος εις τους βαθμούς , οίτινες καθορίζονται δι έκαστον υπό του παρόντος οργανισμού.
Άρθρον 21
Οι αυτοί υπάλληλοι οι υπηρετούντες εις τας θέσεις τας προβλεπομένας υπό των άρθρων 12,13.17 και 19 μονιμοποιούνται εις τας θέσεις των  συμφώνως με τας σχετικάς διατάξεις του γενικού οργανισμού του Δήμου μετ’ απόφασιν του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Δήμου.
Μετά την μονιμοποίησιν των αποκτούν τα δικαιώματα συντάξεως, προσαυξήσεως μισθού, όπως και οι δημοτικοί υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας και απολαύουν με τους δημοτικούς υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του Δήμου των αυτών ευεργετημάτων.




[1] «και λαμβάνει …………επίδομα 3.500δρχ» δεν υπάρχει στο χειρόγραφο, στο δακτυλογραφημένο κείμενο υπάρχει χειρόγραφη σημείωση
[2] «τα οποία ………………..καθήκοντα» ίδιο με το παραπάνω

Γραφείο Παιδείας
Το 1934 ιδρύεται στο Δήμο Πειραιά το «Γραφείο Παιδείας»
Ο Σωτηρίου κάνει δύο σχέδια για την λειτουργία του «Γραφείου της Παιδείας»
Το «σχέδιο Α!» μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω και να δείτε το χειρόγραφο σε pdf :ΣΧΕΔΙΟ Α
Το «σχέδιο Α!» δακτυλογραφημένο σε pdfΣΧΕΔΙΟ Α ΔΑΚΤ
Το «σχέδιο Β!» μπορείτε να το διαβάσετε στη συνέχει και να δείτε το χειρόγραφο σε pdfΣΧΕΔΙΟ Β
Το «σχέδιο Β!» δακτυλογραφημένο σε pdf:
Ένα κείμενο δακτυλογραφημένο με τίτλο «Σημείωμα»
 με αρκετές διορθώσεις χειρόγραφες δικές του σε pdf: ΣΗΜΕΙΩΜΑ  
Και δεύτερο κείμενο  δακτυλογραφημένο  με τίτλο «Σημείωμα» και ημερομηνία 20/08/1934 μεταγενέστερο του πρώτου  όπου αναλύει την λειτουργία του «Γραφείου της Παιδείας»
 και απαντά σε ενστάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε pdfΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ    

Το εξώφυλλο του φακέλου 
Το χειρόγραφο
ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α! Σχέδιον (σελίς οργανισμού 47)
Δια την εφαρμογήν του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου, και δια την μελέτην, προπαρασκευήν και την λήψιν εκάστοτε μέτρων ευεργετικών προς ικανοποίησιν των πνευματικών αναγκών της πόλεως Πειραιώς και ιδιαιτέρως δια την διαπαιδαγώγησιν της νέας γενιάς ιδρύεται εις τον Δήμον Γραφείον Παιδείας, του ποίου προϊστάμενος είναι ο  εκάστοτε Διευθυντής του δημοσυντήρητου Διδασκαλείου ή της δημοσυντηρήτου Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Εις το Γραφείον Παιδείας υπάγονται:
1) Το συγκρότημα των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων, ήτοι το Διδασκαλείον Θηλέων ή η μέλλουσα να ιδρυθή συμφώνως με τον Νόμον «περί παιδαγωγικών Ακαδημιών» εις αντικατάστασιν του Διδασκαλείου Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιώς, το προσητρημένον συμφώνως με τον Νόμον εις το Διδασκαλείον  ή εις την Παιδαγωγικήν Ακαδημίαν πρότυπον Δημοτικόν σχολείον, το ανεγνωρισμένον ως ισότιμον με τα δημόσια Γυμνάσια δημοσυντήρητον Γυμνάσιον θηλέων, η επαγγελματική σχολή ραπτικής και ό,τι άλλο επαγγελματικόν σχολείον ήθελεν ιδρυθή υπό του Δήμου Πειραιώς.
Ο προϊστάμενος του Γραφείου Παιδείας μεριμνά δια την συμφώνως με τα κανονιζόμενα δια του παρόντος οργανισμού ανάληψιν των υποχρεώσεων δια τας δαπάνας των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων, την εκκαθάρισιν των δαπανών ( διά τον μισθόν του διδακτικού και λοιπού προσωπικού,δια την κανονικήν λειτουργίαν του συσσιτίου κ.τ.λ.) και την έκδοσιν των ενταλμάτων εκ μέρους του τμήματος εγκρίσεως δαπανών κ.τ.λ. Επίσης μεριμνά δια την υπό του τμήματος εσόδων βεβαίωσιν των εσόδων (δίδακτρα καταβολή συσσιτίου κ.τ.λ.)
Ο προϊστάμενος του γραφείου της Παιδείας προπαρασκευάζει την σχετικήν εργασίαν και εισηγείται εις το Εκπαιδευτικόν Συμβούλιον τα κατάλληλα μέτρα δια την καλήν λειτουργίαν και την πρόοδον του συγκροτήματος των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων. Επίσης προπαρασκευάζει και εισηγείται τα κατάλληλα μέτρα δια την ίδρυσιν και την καλήν λειτουργίαν και άλλων επαγγελματικών σχολών και γενικώς μεριμνά δια την ανάπτυξιν της επαγγελματικής και τεχνικής μορφώσεως των δημοτών δια παντός μέσου.
2) Εις το γραφείον Παιδείας υπάγεται επίσης η μαθητική βιβλιοθήκη του Δήμου Πειραιώς.
Ο προϊστάμενος το γραφείου Παιδείας ελέγχει την κανονικήν λειτουργία της μαθητικής βιβλιοθήκης, μεριμνά δια τον πλουτισμόν και την συμλήρωσιν των ελλείψεων αυτής, προπαρασκευάζει την σχετικήν εργασίαν και εισηγείται τα κατάλληλα μέτρα δια την ίδρυσιν και άλλων μαθητικών βιβλιοθηκών εις τας συνοικίας της πόλεως Πειραιώς. Ο επόπτης της μαθητικής βιβλιοθήκης εποπτεύει την κανονικήν λειτουργίαν και ενεργεί κατόπιν αποφάσεως του Δημάρχου την προμήθειαν των μη υπαρχόντων βιβλίων, διεξάγει άπασαν την σχετικήν αλληλογραφίαν, ενεργεί τακτικήν επιθεώρησιν της βιβλιοθήκης, και υποβάλλει κατά μήνα έκθεσιν δια του γραφείου Παιδείας προς το Εκπαιδευτικόν Συμβούλιον δια τας ελλείψεις,δια τας ανάγκας και εν γένει δια την κατάστασιν της μαθητικής βιβλιοθήκης.
Προς τούτοις ο επόπτης τηρεί κατάλογον των εν τη μαθητική βιβλιοθήκη βιβλίων, περιοδικών, εικόνων, εποπτικών πινάκων, χαρτών, τον οποίον συμπληρώνει με τα εκάστοτε προσκτώμενα νέα βιβλία. Αντίγραφον του καταλόγου τούτου υποβάλλει εις το γραφείον Παιδείας. Επίσης αποστέλλει αντίγραφον και προς τον Έφορον της Δημοτικής βιβλιοθήκης, απαραίτητον δια τον καταρτισμόν του γενικού καταλόγου της βιβλιοθήκης. Γνωρίζει δε ανελλιπώς και εις το Γραφείον Παιδείας και εις τον Έφορον της Δημοτικής βιβλιοθήκης πάσαν νέαν πρόσκτησιν βιβλίου.
Ευθύνεται δε προσωπικώς ο επόπτης και δια την καλήν συντήρησιν και δια την ασφαλή διαφύλαξιν και των βιβλίων και των περιοδικών, εικόνων, πινάκων, χαρτών και λοιπού υλικού της μαθητικής βιβλιοθήκης.
Ο προϊστάμενος του Γραφείου Παιδείας μεριμνά προς τούτοις δια την εφαρμογήν του Νόμου 5019 «περί σχολικών ταμείων και σχολικών Εφορειών».
Επίσης μεριμνά και εισηγείται τα κατάλληλα μέτρα δια τον πλουτισμόν των σχολείων της πόλεως Πειραιώς με σχολικά έπιπλα και με εποπτικά μέσα κ.τ.λ.
Προπαρασκευάζει εν στενή συνεργασία με την αρμοδίαν υπηρεσίαν κοινωνικής προνοίας του Δήμου την σχετικήν εργασίαν δια την ίδρυσιν , την παιδαγωγικήν οργάνωσιν και την κανονικήν λειτουργίαν μαθητικών λουτρών και μαθητικών συσσιτίων δια τα τέκνα των απόρων δημοτών της πόλεως Πειραιώς.
Προπαρασκευάζει και εισηγείται τα κατάλληλα μέτρα δια την χορήγησιν υποτροφιών εις αποδεδειγμένους ικανούς απόρους μαθητές προς συμπλήρωσιν των σπουδών των. Αντιμετωπίζει και εισηγείται τα παιδαγωγικά μέτρα προς καταπολέμησιν του αναλφαβητισμού δια της ιδρύσεως νυκτερινών, κυριακών ή άλλων καταλλήλων σχολών δια τους αναλφαβήτους πάσης ηλικίας της πόλεως Πειραιώς.
Μεριμνά και προπαρασκευάζει την σχετικήν εργασίαν δια την ίδρυσιν και οργάνωσιν και καλήν λειτουργίαν Παιδικού θεάτρου δια την μαθητιώσαν νεολαίαν της πόλεώς μας.
Και τέλος ο προϊστάμενος του Γραφείου της Παιδείας φροντίζει δια την οργάνωσιν λαϊκών διαλέξεων επιστημονικού και ιστορικού  περιεχομένου, προορισμένων να συμβάλλουν εις την πνευματικήν μόρφωσιν και διαπαιδαγώγησιν εν γένει των δημοτών.
Το Γραφείον Παιδείας, έχον να επιτελέση τοσούτον σπουδαίον προορισμόν, τελεί υπό την εποπτείαν επταμελούς Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, απαρτιζομένου από την  κ. Δήμαρχον ως Πρόεδρον και εξ Δημοτικούς Συμβούλους, εκλεγμένους υπό του Δημοτικού Συμβουλίου ανά τετραετίαν εις την αρχήν εκάστης δημαρχιακής περιόδου.
Εισηγητής του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου είναι ο προϊστάμενος του Γραφείου Παιδείας. Ο αυτός προϊστάμενος του Γραφείου Παιδείας εκτελεί και χρέη γραμματέως του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, παρίσταται εις τας συνεδριάσεις καταγράφει και τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων και διεκπεραιώνει τας αποφάσεις του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.
Το Εκπαιδευτικόν Συμβούλιον συνέρχεται εις συνεδρίασιν υποχρεωτικώς άπαξ του μηνός και εκτάκτως οσάκις κληθή παρά του Δημάρχου ως Προέδρου. Ευρίσκεται εν απαρτία παρόντων τεσσάρων τουλάχιστον εκ των μελών του. Αι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφίαν των παρόντων μελών. Εν ισοψηφία νικά η ψήφος του Προέδρου.
Το Εκπαιδευτικόν Συμβούλιον προτείνει προς το Υπουργείον της Παιδείας τον διορισμόν, την απόλυσι, την μετάθεσιν, την τιμωρίαν, την προαγωγήν και προσαύξησιν μισθοδοσίας του διδακτικού προσωπικού των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων, των λειτουργούντων συμφώνως με την κειμένη εκπαιδευτικήν νομοθεσίαν και ανεγνωρισμένων υπό του Κράτους ως ισοτίμων προς τα δημόσια σχολεία. 
Το Εκπαιδευτικόν Συμβούλιον αποφασίζει τον διορισμόν, την απόλυσιν, την τιμωρίαν, την προαγωγήν του βοηθητικού προσωπικού του συγκροτήματος των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων.
Τα του βοηθητικού προσωπικού, των προσόντων κ.τ.λ. ρυθμίζονται δι ειδικού οργανισμού.
Τέλος το Εκπαιδευτικόν Συμβούλιον εγκρίνει πάντα τα κατάλληλα μέτρα, δια την εφαρμογήν του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου,  τα υπαγόμενα εις την δικαιοδοσίαν του Γραφείου Παιδείας , κανονίζει τα καταβαλλόμενα δίδακτρα και ορίζει την καταβολήν εκάστου μαθητού δια την συμμετοχήν εις το συσσίτιον.-

Γραφείον Εκπαιδεύσεως (Β! σχέδιον)
Εις το γραφείον τούτο, του οποίου προϊστάμενος είναι ο εκάστοτε Διευθυντής του δημοσυντήρητου Διδασκαλείου ή της δημοσυντήρητου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, υπάγεται το συγκρότημα των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων, ήτοι το δημοσυντήρητον Διδασκαλείον  θηλέων ή η μέλλουσα να ιδρυθή συμφώνως με τον Νόμον «Περί Παιδαγωγικών Ακαδημιών» εις αντικατάστασιν του Διδασκαλείου δημοσυντήρητος Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιώς. Το συμφώνως με τον Νόμον προσηρτημένον εις το Διδασκαλείον  ή εις την Παιδαγωγικήν Ακαδημίαν δημοσυντήρητον Πρότυπον Δημοτικόν Σχολείον. Το ανεγνωρισμένον ως ισότιμον με τα δημόσια Γυμνάσια δημοσυντήρητον Γυμνάσιον θηλέων και η δημοσυντήρητος Σχολή Ραπτικής.
Το συγκρότημα τούτο των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων λειτουργούν συμφώνως προς την κειμένην εκπαιδευτικήν νομοθεσίαν τελεί υπό την εποπτείαν επταμελούς Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, απαρτιζομένου από τον κ. Δήμαρχον και εξ Δημοτικούς Συμβούλους εκλεγομένους υπό του Δημοτικού Συμβουλίου εις την αρχήν εκάστης δημαρχιακής αρχής.
Εισηγητής του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου είναι ο προϊστάμενος του Γραφείου Παιδείας, ο οποίος εκτελεί συνάμα και χρέη Γραμματέως, παρίσταται εις τας συνεδριάσεις του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, καταγράφει και τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων και διεκπεραιώνει τας αποφάσεις του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.
Ο προϊστάμενος του Γραφείου Παιδείας μεριμνά δια την συμφώνως τοις κεκανονισμένης δια του παρόντος οργανισμού ανάληψιν των υποχρεώσεων δια τας δαπάνας των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων, την εκκαθάρισιν των δαπανών-  μισθοί διδακτικού και λοιπού προσωπικού, συσσίτιον κ.τ.λ. – και την έκδοσιν των ενταλμάτων εκ μέρους του τμήματος εγκρίσεως και δαπανών κ.τ.λ. Επίσης μεριμνά δια την υπό του τμήματος των εσόδων βεβαίωσιν των σχετικώς εσόδων – δίδακτρα, καταβολή συσσιτίου κ.τ.λ.
Ο προϊστάμενος του γραφείου Παιδείας,  προπαρασκευάζει την  σχετικήν εργασίαν και εισηγείται τα κατάλληλα μέτρα εις το Εκπαιδευτικόν Συμβούλιον δια την καλήν λειτουργίαν και την πρόοδον των υπό του Δήμου συντηρουμένων σχολείων. Επίσης προπαρασκευάζει και εισηγείται εις το Εκπαιδευτικόν Συμβούλιον τα κατάλληλα μέτρα δια την ίδρυσιν και την καλήν λειτουργίαν και άλλων επαγγελματικών σχολών και γενικώς μεριμνά δια την ανάπτυξιν της επαγγελματικής και τεχνικής μορφώσεως των δημοτών δια παντός μέσου.
Ο προϊστάμενος του Γραφείου Παιδείας μεριμνά προς τούτοις δια την εφαρμογήν του Νόμου 5019 «περί σχολικών ταμείων και σχολικών εφορειών».
Προπαρασκευάζει, εν στενή συνεργασία με την αρμοδίαν υπηρεσίαν κοινωνικής προνοίας του Δήμου, την σχετικήν εργασίαν δια την ίδρυσιν, την παιδαγωγικήν οργάνωσιν και την κανονικήν λειτουργίαν μαθητικών λουτρών και μαθητικών συσσιτίων δια τα τέκνα των απόρων δημοτών της πόλεως Πειραιώς.
Επίσης ο προϊστάμενος του Γραφείου Παιδείας μεριμνά και εισηγείται τα κατάλληλα μέτρα:
Δια τον πλουτισμόν των σχολείων της πόλεως Πειραιώς με σχολικά έπιπλα, και εποπτικά μέσα κ.τ.λ.
Δια την χορήγησιν υπό του Δήμου επάλθων και υποτροφιών εις απαοδεδειγμένους ικανούς απόρους μαθητάς προς συμπλήρωσιν των σπουδών των και καλλιέργειαν της ιδιοφυίας των.
Δια την ίδρυσιν νυκτερινών, κυριακών ή άλλων καταλλήλων σχολών δια τους αναλφαβήτους πάσης ηλικίας της πόλεως μας, προς καταπολέμησιν του αναλφαβητισμού.
Δια την ίδρυσιν και την παιδαγωγικήν οργάνωσιν παιδικού θεάτρου δια την μαθητιώσαν νεολαίαν της πόλεως μας.
 Και τέλος ο προϊστάμενος του Γραφείου Παιδείας φροντίζει δια την διοργάνωσιν λαϊκών διαλέξεων επιστημονικού, ιστορικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος, προορισμένων να συμβάλλωσιν εις την πνευματικήν μόρφωσιν και διαπαιδαγώγησιν των δημοτών της πόλεως Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: