Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Ομιλία του Κώστα Σωτηρίου στον Πειραιά -στον κινηματογράφο Παλλάς- στις 22 Αυγούστου 1946 με θέμα : «Η νεολαία στον αγώνα για τη Δημοκρατία»


Το χειρόγραφο σε pdf: Ομιλία στον Πειραιά 22-8-1946 
Πρόλογος
Στην πατρίδα μας,  στην ωραία Ελλάδα μας, όπου φύτρωσε και φούντωσε το δέντρο της Δημοκρατίας, και καρποφόρησε τον υπέροχο Ελληνικό πολιτισμό με την «Εκκλησία του Δήμου» και τους Παρθενώνες, με τους Μαραθωνομάχους και Σαλαμινομάχους, μπαίνει σήμερα τραγικά το ερώτημα «Δημοκρατία ή Βασιλεία». Και μπαίνει τραγικότερα το ίδιο ερώτημα για σένα ηρωική νεολαία της Ελλάδας.
Κρίσιμη η στιγμή. Αποφασιστική η καμπή της ιστορίας. Κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας. Κρίνεται η τύχη σου ηρωική νεολαία. Από την απάντηση που θα δοθεί, εξαρτιέται αν η Ελλάδα θα ζήσει και θα γίνει πρωτοπόρα στο χτίσιμο του πολιτισμού, ή αν θα κατρακυλίσει  στην αφάνεια και την περιφρόνηση όλων των πολιτισμένων λαών, αν ο αδούλωτος ελληνικός λαός θα ξαναχτίσει την ερειπωμένη πατρίδα μας, αν θα ευημερήσει, αν θα υψωθεί πνευματικά, ή αν θα ξαναπέσει στην πιο ωμή φασιστική σκλαβιά, θύμα στα χέρια των ξένων και ντόπιων εκμεταλλευτών. Και από την απάντηση εξαρτιέται, αν και συ νεολαία της Ελλάδας, που τόσο ηρωικά αγωνίστηκες για το διώξιμο του βάρβαρου καταχτητή, και πρόσφερες ποτάμι το αίμα σου για το ξερίζωμα του φασισμού από τη χώρα μας, αν και συ θα ξαναπέσεις στο μαρασμό, στην εξαθλίωση και το πνευματικό σκοτάδι, ή αν θα χαρείς την υγεία, και τη χαρά, αν θα εξοπλιστείς με τα όπλα της μόρφωσης και με γερό το σώμα και ακμαία και χαρούμενη την ψυχή θα γίνεις με τον ενθουσιασμό και τη δημιουργική εργασία πολύτιμος συντελεστής στην ανοικοδόμηση της πατρίδας, στο χτίσιμο του νεοελληνικού πολιτισμού.
Η απάντηση στο ερώτημα είναι: Δημοκρατία – λαϊκή κυριαρχία

Α! Ο ελληνικός λαός απαντάει: Δημοκρατία
α! Νίκη της Δημοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα:  Οι θρόνοι γκρεμίζονται – Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία , Ιταλία, Βέλγιο. Είναι παντού οι ενσαρκωτές της αντίδρασης. Φουντώνει παντού το ρέμα για τη Δημοκρατία. Όλοι οι λαοί έχυσαν το αίμα τους για να λευτερωθούν από την πολύπλευρη σκλαβιά. Στο πλευρό τους αγωνίστηκε ηρωικά και ο ελληνικός λαός. Κατάχτησε την ελευτερία του και θα την υπερασπιστεί με φανατισμό και αυτοπεποίθηση για την τελική νίκη.
β! Και στη χώρα μας η νίκη θα είναι οριστική. Ο ελληνικός λαός αντρώθηκε, φωτίστηκε. Πλούσια η πείρα του για τις καταστροφές που έφερε στη χώρα μας η βασιλεία.
1. Δεν ξεχνάει ο Ελληνικός λαός πως η μοναρχία ήταν ο κακός δαίμονας της Ελλάδας. Δεν ξεχνάει τις εθνικές καταστροφές και τις τραγικές συμφορές του 1897,1916,1922.
2. Δεν ξεχνάει πως οι δυό δυναστείες και ιδιαίτερα οι Γλύξμπουργκ ήσαν στραγγαλιστές της ελευτερίας, τοποτηρητές και πράχτορες των ξένων και ιδιαίτερα του αγγλικού ιμπεριαλισμού. Δεν ξεχνάει την υποδούλωσή του στους ξένους.
3. Δεν ξεχνάει την καθυστέρηση σ’ όλους τους τομείς, την υλική και πνευματική εξαθλίωση.
4. Δεν ξεχνάει την 4 Αυγούστου. Επίορκος ο Γεώργιος Β’. Φασιστική τυραννία – εξορίες – (καταγγελίες αρεοπαγίτη Γονατά) – εθνική προδοσία – Διάλυση στρατού Μέσης Ανατολής – Δοσίλογοι – Κουϊσλιγκ (Λογοθετόπουλος, Ράλλης).
5. Βλέπει πως σφαγιάζονται οι εθνικές διεκδικήσεις (επανορθώσεις –Κύπρος, Ανατολική Θράκη) ενώ φωνάζουν «Μεγάλη Ελλάδα». Σφαγιάζεται  η ανεξαρτησία – αγγλική κατοχή, ταραξίες , εμπρηστές της ειρήνης.
6. Βλέπει τα ερείπια – το οικονομικό χάος –εξαθλίωση του λαού – παροχές στους ξένους και ντόπιους κεφαλαιοκράτες (Ούνρα – βαριά φορολογία του λαού)
7. Βλέπει την αφάνταστη τρομοκρατία –εμφύλιο πόλεμο – τη μανία τους να μην πραγματοποιηθεί η συμφιλίωση (Βένετο 25 χωρικοί) – Βλέπει πως η αγγλική κατοχή οργανώνει, επιβάλλει, εποπτεύει, ελέγχει, την πρωτάκουστη αλληλοεξόντωση του ελληνικού λαού.
Βλέπει λοιπόν πως η μοναρχία πάντοτε ήταν και είναι εχτρός της ενότητας, πως ο Γεώργιος Γλύξμπουργκ είναι εμπρηστής της ενότητας, κύριος υποκινητής του διχασμού και του εμφύλιου σπαραγμού, προστάτης των δοσίλογων, πράχτορας των ξένων, σφαγιαστής της ανεξαρτησίας.
8. Ο Ελληνικός λαός θ’ αγωνιστεί για τη Δημοκρατία. Είναι η πιο πολύτιμη κληρονομιά του. Κανένα από τα προβλήματα που τον βασανίζουν δεν λύθηκε. Ακούει το δημοκρατικό κήρυγμα του Ρήγα Βελενστιλή. Οχτώ χρόνια αγωνίστηκε στα 1821, αποτίναξε το Τουρκικό ζυγό και βρέθηκε με ξένο πάλι αφέντη στο κεφάλι του. Εκατό χρόνια λαϊκοί αγώνες. Εκθρόνισε τον Όθωνα, απόδιωξε τους Γλύξμπουργκ. Τέσσερα χρόνια αγωνίστηκε για να ξεριζώσει το φασισμό, και να διώξει τον καταχτητή. Καινούργιες αλυσίδες του χαλκεύουν τώρα. Μα άλλοι είναι τώρα οι καιροί. Δε θα σκύψει το κεφάλι του. Και θα νικήσει. Έχει στο πλευρό του όλους τους δημοκρατικούς λαούς. Και έχει πρωτοπόρο αγωνιστή, ατρόμητο την ηρωική νεολαία μας.
   
 Β! Η ελληνική νεολαία θα αγωνιστεί με ενθουσιασμό και αυτοθυσία για τη Δημοκρατία.
1. Αν η μοίρα του ελληνικού λαού ήταν τραγική, τραγικότερη ήταν για τη νεολαία
Ολοκληρωτική η εγκατάλειψη.
Καμιά φροντίδα για την υγεία
Ούτε βρεφοκομικοί σταθμοί, ούτε συμβουλευτικοί σταθμοί, ούτε παιδικοί σταθμοί. Το δρεπάνι του χάρου θερίζει αλύπητα παιδικές ζωές, ωραία μπουμπούκια, πριν ανοίξουν να χαρούν τον ήλιο και να μοσκοβολήσουν τον αέρα. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στη βρεφική και παιδική ηλικία. Η ελονοσία πηρουνιάζει τη νέα γενιά, η φυματίωση τη θερίζει, το τράχωμα, τυφλώνει.
Καμιά φροντίδα για την τροφή της νεολαίας
Ούτε συσσίτια, ούτε ρούχα. Παιδιά λιποθυμούν από την πείνα. Ούτε λουτρά.
Καμιά προστασία για τους όρους της εργασίας
Πολύωρη ξεθεωτική εργασία, άγρια εκμετάλλεψη. Όχι ίσο μεροκάματο για ίση δουλειά. Πείνα –εξαθλίωση.
Πνευματικό σκοτάδι χαμένα ταλέντα
Καμιά φροντίδα για τη χαρά
Πένθος και φτώχεια στο λαϊκό σπίτι – σκληρή δουλειά – το σχολείο με το βάρβαρο εκπαιδευτικό σύστημα φυλακή της παιδικής ψυχής. Η χαρά αποδιωγμένη.
Η Μεγάλη Ιδέα: ο φόρος του αίματος
2. Η 4 Αυγούστου –ΕΟΝ
Η 4 Αυγούστου προσπάθησε με όλα τα μέσα να διαφθείρει τη νεολαία, να σκοτώσει την ψυχή τους, να την κάνει όργανο του φασισμού, νεκροθάφτη της Ελλάδας, εχτρό του λαού και της προόδου.
Η ΕΟΝ: διαφθορείο της νεολαίας.
Απόσπασμα από το δικαστικό βούλευμα 235/1942. Βία, καταναγκασμός, τυφλή υποταγή.
Αφάνταστη σπατάλη – 500.000.000 το χρόνο
[Κατάθεση Σοφούλη – Καφαντάρη σελ. 40]
Τα στελέχη της – συνεργάτες της Γκεστάπο
3 .Άρνηση  και περιφρόνηση στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης.
4. Σήμερα προσπαθούν να φασιστικοποιήσουν τη νεολαία –Φασιστικοποίηση της παιδείας.
Προσπαθούν πάλι να τη διαφθείρουν (ναρκωτικά – ντεκέδες – πορνεία)
5. Η ελληνική νεολαία θα αγωνιστεί να καταχτήσει τα δικαιώματά της. –Μεγαλούργησε –Θυσιάστηκε. Θα αγωνιστεί για τη Δημοκρατία.
Γ! Τι θα δώσει η Δημοκρατία στο λαό και τη νεολαία
α! Στο λαό
1. Ο λαός θα είναι νοικοκύρης στον τόπο του, θα κρατάει την τύχη στα χέρια του. Όχι πια ξένοι και ντόπιοι αφέντες στο κεφάλι του. Ελευτερία και ανεξαρτησία , ξερίζωμα του φασισμού.
2.Συμφιλίωση, ομαλότητα, ενότητα, δουλειά
3. Αποδέσμεψη δημιουργικής δύναμης του λαού –ανοικοδόμηση για το συμφέρο του λαού.
4. Υλική και πνευματική ανύψωση.
5. Ειρήνη και συνεργασία. Χτίσιμο του νέου νεοελληνικού πολιτισμού (πενέμορφο λουλούδι μέσα στον κήπο του πανανθρώπινου πολιτισμού)
β! Ιδιαίτερα στη νεολαία
1. Θ’ απαλλάξει τη νεολαία από τον κίντυνο της διαφθοράς και του εκφυλισμού που την απειλεί σήμερα.
2. Θα διαπαιδαγωγήσει τη νεολαία με βάση την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ομαδική συνεργασία, την ισότητα. Όχι μίσος και διχασμός. Ιδανικό η ευτυχία του συνόλου.
3. Θα φροντίσει, φιλόστοργη μητέρα, για την υγεία, τη διατροφή, τη μόρφωση, τη χαρά, την ψυχαγωγία. Θα φροντίσει να φτιάξει γερά σώματα και ακμαίες, χαρούμενες ψυχές, για να ξετυλίξουν χαρούμενα οι νέοι και οι νέες τη δημιουργική τους δράση.
4. Θα προβάλλει τα πιο ευγενικά και ζωντανά ιδανικά. Το ιδανικό της εθνικής λευτεριάς, το ιδανικό της δημοκρατίας, το ιδανικό της ειρήνης, το ιδανικό της δημιουργικής εργασίας για την ευτυχία του συνόλου.

Επίλογος
Μοναρχία λοιπόν θα ειπεί: ξενοκρατία, αποικοποίηση της Ελλάδας, διαφθορά, συναλλαγή, δουλόπρεπη αναρίχηση, φασισμός, τυραννία, αλληλοσπαραγμός, αναρχία, εθνική ανυποληψία, οικονομικό χάος, φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση, πνευματικό σκοτάδι.
Δημοκρατία θα ειπεί: ενότητα, αδέλφωση, ομαλότητα, ισοπολιτεία, ελευτερία, ανεξατρησία, εθνική ανύψωση και δικαίωση, ανοικοδόμηση, κοινωνική δικαιοσύνη, δημιουργική εργασία, υλική ευημερία, πνευματική εξύψωση, Ελλάδα ευτυχισμένη.
Ο αγώνας για τη Δημοκρατία, για τις ελευτερίες του λαού είναι ιερή υποχρέωση όλων, ολόκληρου του λαού και της νεολαίας.
Θ’ αγωνιστούμε για να μη στενάζει η πατρίδα μας μέσα στην κόλαση του φασισμού.
Θ’ αγωνιστούμε να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος που άναψε η μοναρχία στη χώρα μας. Θ’ αγωνιστούμε να ξαναχτίσουμε την ερειπωμένη πατρίδα μας.
Η Δημοκρατία μας έγινε πίστη και συνείδηση. Κανένα εμπόδιο και καμιά θυσία δε θα σταματήσει τον ιερό αγώνα μας.
Η νίκη είναι οριστική. Νίκη της Δημοκρατίας θα ειπεί νίκη της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: