Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΔΙΩΓΜΟ

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΔΙΩΓΜΟ
Το άρθρο αυτό του Κώστα Σωτηρίου δημοσιεύθηκε με μικρές τροποποιήσεις
στο περιοδικό «Ανταίος» Περίοδος Β αρ,τ. 2 σελ. 47 - Ιανουάριος 1951
Εδώ δημοσιεύεται το χειρόγραφο κείμενο. Το χειρόγραφο  σε pdf: ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΔΙΩΓΜΟ 
Στο αρχείο του Σωτηρίου υπάρχουν αρκετά αποκόμματα
 εφημερίδων της εποχής σχετικά με την απεργία των φοιτητών.
 Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε τον κατάλογο  με τα αποκόμματα τω εφημερίδων.  

Γενική η κατακραυγή για τον εξοντωτικό διωγμό της φοιτητικής νεολαίας. Γενική η θλίψη μα γενική και η αγανάκτηση. Οι φοιτητές μας, η ελπίδα του Έθνους, οι αυριανοί πρωτεργάτες για την υλική και πνευματική ευημερία του λαού, οι αυριανοί δημιουργοί του εθνικού μας πολιτισμού βρίσκονται σε διωγμό. Γενική η θλίψη, γενική η κατακραυγή γενική η αγανάχτηση. Αποκαρδιωτική η κατάσταση. Όλος ο λαός στο πλευρό τους. Όλοι όσοι πονούν πολύ.
Οι φοιτητές μας σε διωγμό. Το λεγόμενο φοιτητικό συσσίτιο ατιμάζει τον πολιτισμό μας. Η φοιτητική νεολαία πεινάει. Οι αρώστειες τη θερίζουν. Η φτώχια τους περισφίγγει. Αν μπορεί να φανταστεί κανείς, πως τα παιδιά δεν έχουν στέγη. Ζούνε σε τρώγλες και πολλοί κοιμούνται στις καρέκλες συνοικιακών καφενείων. Καμιά ψυχαγωγία. Πεινασμένη, βαρύθυμη η φοιτητική μας νεολαία στερείται τη χαρά, η χαρά πέταξε μακριά της, η αγωνία την πνίγει.
Και μέσα στο Πανεπιστήμιο, βαριά η ατμόσφαιρα, αποπνιχτική, είναι στρογγυλοκαθισμένο το μεσαιωνικό πνεύμα. Καμιά ελευθερία στη σκέψη, καμιά  αυτενέργεια, καμιά επιστημονική έρευνα, καμιά επαφή με τους καθηγητές τους. Μέθοδες αποπνιχτικές, μπούκωμα με ασύνδετες γνώσεις, πολλές φορές αμφίβολής αξίας. Παπαγαλισμός, σκότωμα του μυαλού, πνίξιμο της πρωτοβουλίας. Ο καθηγητής αφέντης και ιεροεξεταστής.
Καμιά οργάνωση στη φοιτητική ζωή. Οι φοιτητές δούλοι, οι φοιτητές ετερόφωτοι. Αλλοίμονο αν δείξει κανένας του πρωτοβουλία. Το «Πειθαρχικό Συμβούλιο» άγρυπνος κέρβερος.
Και παράλληλα όλα τα μέτρα ν’ αποκλειστούν από τα ανώτερα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα όλοι οι άποροι. Η παιδεία προνόμιο των πλούσιων. Δίδαχτρα αβάσταχτα, εξέταστρα, και πάλι εξέταστρα, άσκητρα, χαρτόσημα, εκατομμύρια το χρόνο για κάθε φοιτητή. «Μόνον οι πλούσιοι να σπουδάζουν» θέσπισε, χωρίς να κοκκινίζει από ντροπή, ο προηγούμενος Πρύτανης. «Να σπουδάζουν όσοι μπορούν να κάνουν κομπίνες», διακήρυξε ο Υπουργός της Παιδείας, χωρίς να κοκκινίζει κι αυτός. Τι θέλουν οι φτωχοί να σπουδάζουν, να μείνουν στα χωράφια τους, και τα παιδιά των βιοπαλαιστών να μείνουν στη δουλειά του πατέρα τους! Τι θέλουν να σπουδάζουν;
Η παιδεία προνόμιο των λίγων. Μόνον  οι πλούσιοι έχουν το προνόμιο να νέμονται ασύδοτα και τα υλικά και τα πνευματικά αγαθά. Οι φτωχοί άμα σπουδάσουν, άμα ανοίξουν τα μάτια, γίνονται επικίντυνοι για το εθνικό σύνολο. Έχουμε πληθωρισμό από επιστήμονες. Τι θέλουν λοιπόν οι φτωχοί; Πίσω, πίσω στη γη, στο εργοστάσιο, και στο τσαγγαράδικο. Αυτή είναι η προκαθορισμένη μοίρα τους.
Α! δεν τους αρέσει; θέλουν να την αλλάξουν. Ορίστε λοιπόν περάστε χωρίς λεφτά για φροντιστήρια, στις εισαγωγικές εξετάσεις, πάτε να βρείτε , κάντε κομπίνες να βρείτε τα εκατομμύρια για εγγραφή κ.τ.λ. και τα άλλα εκατομμύρια για τα βιβλία που, αν τολμάτε, μην τα αγοράζετε, και πάρτε τα μούτρα σας να παρουσιαστείτε στις τμηματικές και πτυχιακές εξετάσεις. Και έπειτα φάτε το σάλιο σας, ντυθείτε με κουρέλια, κοιμηθείτε στους πάγκους και στις καρέκλες στα καφενεία, κλάψτε τη μοίρα σας .Τι θα γίνετε φθισικοί; Τόσο το καλύτερο, αυτό θέλουμε κι εμείς. Πώς να σας το ειπούμε, δεν μας χρειάζεστε.
Και ξέσπασε η φοιτητική απεργία. Οι φοιτητές αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους. Παρεκάλεσαν, ικέτευσαν, είπαν τον πόνο τους, τίποτε δεν έγινε, κανένας δεν τους άκουσε. Τους είπαν κάποια φευτοσυμπονετικά λόγια, τους έδωσαν τις συνηθισμένες υποσχέσεις, ….. και ξέσπασε η φοιτητική απεργία.
Και αγωνίζονται, και παλεύουν οι φοιτητές, και θα νικήσουν. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Και όλοι οι Έλληνες που αγαπούν πραγματικά την Ελλάδα είναι μαζί τους.
Θα βρεθούν πονόψυχοι καθηγητές και φοιτητοπατέρες που θα τους λένε: - Καλά, βρε παιδιά, δίκιο έχετε, μα σεις, ελπίδα της φυλής μας, να κάνετε απεργία; Επιτρέπεται αυτό; Τι είστε μεροκαματιάρηδες εργάτες; Έχετε υπομονή!
Η φοιτητική απεργία δεν είναι ένα τυχαίο φοιτητικό φαινόμενο! Είναι βαθειά κοινωνικό φαινόμενο. Κανένας άνθρωπος που παρακολουθεί τη σημερινή κατάσταση, δεν μπορεί να πιστέψει πως το Κράτος πολλαπλασίασε τα δίδαχτρα και τα χαρτόσημα γιατί δεν αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός να βοηθήσει οικονομικά το Πανεπιστήμιο. Τη στιγμή, που υπάρχουν πολυτελέστατες υπηρεσίες, τη στιγμή που εκατοντάδες εκατομμύρια ξοδεύονται για αποστολές «ημετέρων» στο εξωτερικό, τη στιγμή που χιλιάδες εκατομμύρια κλάπηκαν μπροστά στα μάτια του Κράτους, τη στιγμή που το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο, τη στιγμή που χάρισε δισεκατομμύρια στους εφοπλιστές, και έρχεται σήμερα το Κράτος να τους χαρίσει και άλλα, όπως διαβάζουμε στο καθημερινό τύπο, την στιγμή που σπαταλούνται τόσο και τόσα λεφτά, που να βρει, φυσικά, το Κράτος τα 6 δισεκατομμύρια που χρειάζεται το Πανεπιστήμιο για να λειτουργήσει.
Η φοιτητική απεργία είναι βαθειά κοινωνικό φαινόμενο. Δε γεννήθηκε από την αδυναμία του Κράτους. Το Κράτος όταν θέλει βρίσκει λεφτά. Η πραγματική αιτία που την γέννησε είναι η συστηματική προσπάθεια να κάνει την παιδεία προνόμιο των λίγων, των πλούσιων. Τι λένε, τώρα, οι υπερασπιστές της θεωρίας ,πως η παιδεία είναι υπερκομματική, υπερταξική; Δε βλέπουν ακόμη πόσο η κυρίαρχη τάξη την θέλει την παιδεία, προνόμιο και όργανο δικό της; Πόσο φοβάται μη μορφωθούν τα παιδιά του λαού;



«ΜΑΧΗ» 4 Αυγούστου 1950
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ -ΔΡΙΜΥΤΑΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Η Σχολή αμπελοχώραφο καθηγητών, που στερούνται σοβαρότητος και ευπρεπείας
Ο κ. ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΥΒΡΙΣΗ
«ΜΑΧΗ» 8 Αυγούστου 1950
ΟΙ ΝΕΟΙ στη ζωή και στην πάλη
ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ -ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» 12 Οκτωβρίου 1950
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Η πανεπιστημιακή παιδεία έγινε προνόμιον μόνον των πλουσίων
ΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ- Η ΕΛΛΕΙΨΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΩΝ- Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ
Σ. ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» 19 Οκτωβρίου 1950
ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Το οξύ οικονομικόν πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιον
ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΡΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» 9 Νοεμβρίου 1950
ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΑΣ
Αι οδοί των Αθηνών εδονήθησαν από τας φοιτητικάς διαμαρτυρίας
«ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ»- «ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ»- Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΣ ΕΙΣ «ΙΡΙΔΑ»
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» 11 Νοεμβρίου 1950
ΔΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Επραγματοποιήθη χθές την πρωϊαν η 48ωρος απεργία των φοιτητών
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΙΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ- ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» 23 Νοεμβρίου 1950
ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑ
Έκκλησις καταδίκων σπουδαστών προς τους καθηγητάς Ανωτ. Σχολών
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΘΑ ΣΕ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» 10 Δεκεμβρίου 1950
Ο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΑΣ ΜΑΣ
Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Διατί οι σπουδασταί απέχουν από τα μαθήματα.- Τα εξοντωτικά δίδακτρα. Ένα εκατομμύριο εκατό χιλ. το χρόνο.- Βιβλία που στοιχίζουν 540.000 το ένα!
ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ Ο ΔΕΝΔΡΙΝΕΛΛΗΣ ΘΑ ΗΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΗ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΑΛΕΞΗΣ ΑΚΥΛΑΣ

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ- ΑΠΕΦΑΣΙΣΘΗ ΝΑ ΚΑΤΕΛΘΟΥΝ ΕΙΣ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΝ ΕΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» 14 Δεκεμβρίου 1950
ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΑΙ ΕΚΗΡΥΞΑΝ ΧΘΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΗΣ
Εκλείσθησαν εις την Πανεπιστημιακήν Λέσχην και ανήρτησαν μαύρας σημαίας.- Θορυβώδεις διαδηλώσεις εις τους κεντρικούς δρόμους.- Η αναλγησία της Κυβέρνήσεως.- «Να πάτε να καλλιεργήσετε χωράφια».- Συγκρούσεις με την αστυνομίαν
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» 15 Δεκεμβρίου 1950
ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΑΙ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΝ ΤΩΝ – ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΧΘΕΣ ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΦΡΟΥΡΟΥΜΕΝΟΝ ΥΠΟ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΣΤΥΝ. ΔΥΝΑΜΕΩΝ





Δεν υπάρχουν σχόλια: