Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΦΩΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΙ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΤΟ ΦΩΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΙ ΣΚΟΤΑΔΙ

Άρθρο του Κ. Δ. Σωτηρίου
Δημοσιεύθηκε στη εφημερίδα «Αυγή»
στις 19 Μαρτίου 1958

Θα διακόψουμε προσωρινά τη συζήτησή μας για τα Ιδανικά. Μπαίνουμε στη εκλογική περίοδο. Σκληρός θα είναι ο εκλογικός αγώνας και αποφασιστική η σύγκρουση ανάμεσα στις προοδευτικές και στις ξένες και ντόπιες σκοτεινές δυνάμεις. Πρωταγωνιστές, στο πλευρό του ελληνικού λαού, πρέπει να είστε σείς νέοι και νέες. Αγωνιστείτε με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα, με αισιοδοξία και πίστη, για να νικήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις. Και θα σωθεί τότε η πατρίδα μας από τον αφανισμό και θα κατοχυρωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού και θα αποδεσμευθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες και θα καταχτήσετε και σείς τα δικαιώματά σας και πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα να μορφωθείτε, για να αναπτύξετε πλούσια τη δημιουργική σας δράση.
Στο σκοτάδι βυθισμένο κρατάει τον ελληνικό λαό η κυρίαρχη τάξη, η πλουτοκρατική ολιγαρχία. Σε πυκνό σκοτάδι θέλει να κρατάει βυθισμένους και σας, νέοι και νέες, για να μπορεί να σας έχει τυφλά όργανα για τα δικά της προνόμια και τα δικά της συμφέροντα. Όλες οι μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις πύκνωσαν τον πνευματικό σκοταδισμό ολόγυρά σας.
Φοβάται το φως η κυρίαρχη τάξη, η πλουτοκρατική ολιγαρχία και έχει πικρά μετανοιώσει που θέσπισε την υποχρεωτική στοιχειακή εκπαίδευση. Και αφού σήμερα δεν μπορεί να την καταργήσει, φροντίζει με όλα τα μέσα να την περιορίσει, να την αχρηστέψει και να της δώσει σκοταδιστικό περιεχόμενο. Με διάφορα προσχήματα καταστρατηγεί η κυρίαρχη τάξη τους νόμους που ψηφίζει για την εκπαίδευση και αφήνει αμόρφωτα τα παιδιά του λαού. Θέλει και την παιδεία προνόμιο για τον εαυτό της.
Στην πατρίδα μας, στη χώρα που έλαμψε το φως της φιλοσοφίας και γεννήθηκε η επιστήμη, οι μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις ξοδεύουνε για την παιδεία εννιά φορές λιγώτερο απ’ ό,τι διαθέτουν για τις στρατιωτικές δαπάνες. Η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Συρία διαθέτουν για την παιδεία μεγαλύτερα ποσοστά από το δημόσιο προϋπολογισμό τους. (Τουρκία 11,5%, Αίγυπτος 12,5%, Συρία 18%, Ισλανδία 19%, Πολωνία 23%, Λευκορωσία 43%, Ελλάδα 8%).
Το δημοτικό μας σχολείο, το μοναδικό σχολείο για τα παιδιά του λαού, παραπεταμένο, τα σχολικά χτίρια ερειπωμένα, πολλά σωστοί σταύλοι, οι μέθοδες για τη διδασκαλία συχνά αντιπαιδαγωγικές, το πρόγραμμα απαρχαιωμένο και απολιθωμένο και εξουθενωμένος ο δάσκαλος με το μιστό της πείνας και τους εξευτελισμούς, όπου τον υποβάλλουν. Για να λειτουργήσει υποφερτά το δημοτικό σχολείο χρειάζονται χιλιάδες καινούργια σχολικά χτίρια και 15.000 το λιγώτερο δάσκαλοι.
Ο αναλφαβητισμός ζει και βασιλεύει στη χώρα μας και η αγραμματοσύνη φουντώνει. 16% από τα παιδιά δεν εγγράφονται κάν στα δημοτικά σχολεία. Και από τα παιδιά που γράφονται στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου το 40% δεν το τελειώνουν και μένουνε κι’ αυτά ολοκληρωτικά αγράμματα.

Στη μέση και ανώτερη παιδεία, η κατάσταση είναι κι εκεί αξιοθρήνητη. Οι πόρτες κλειστές για τα παιδιά του λαού. Υπέρογκα «εκπαιδευτικά τέλη» , αβάσταχτες μόνιμες «συνεισφορές», πανάκριβα βιβλία, πανάκριβα εξέταστρα, περιορισμένος ασφυχτικά ο αριθμός των παιδιών που εισάγονται, προπάντων στην ανώτερη παιδεία. Από τα παιδιά, που τελειώνουν το δημοτικό σχολείο, ένα πολύ μικρό  ποσοστό περνάει στη μέση παιδεία και πολύ μικρότερο στην ανώτερη παιδεία. Και από τα λιγοστά άπορα παιδιά, που με το ζήλο τους καταφέρνουν να περάσουν στην ανώτερη παιδεία, τα περισσότερα πληρώνουν ακριβά την τόλμη τους. Στερήσεις, αρρώστειες, βάσανα, πίκρες. Τα παιδιά του λαού πρέπει να μένουνε βυθισμένα στο σκοτάδι.
Η κατάσταση της παιδείας γίνεται ακόμη τραγικώτερη, με το σκοταδιστικό περιεχόμενό της από το δημοτικό σχολείο ως το Πανεπιστήμιο. Και το σκοτάδι πυκνώνει ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια. Κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση της παιδείας συκοφαντείται και πνίγεται. Το θεοκρατικό μεσαιωνικό σκοταδιστικό πνεύμα στρογγυλοκάθεται αδιατάραχτο στην παιδεία μας.
Φόρτωμα της μνήμης με πλήθος άχρηστες γνώσεις, χάσμα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, ξερή απομνημόνευση, βερμπαλισμός, στείρος ψευτοκλασσικισμός, τυπολατρία.
Αντιπροοδευτικά τα Ιδανικά της Παιδείας. Το ψευτοκλασσικό και ασκητικό Ιδανικό παρουσιάζονται τώρα με καινούργια μορφή, με τη μορφή του «ελληνοχριστιανικού» Ιδανικού.
Σκοταδιστικό το περιεχόμενο της παιδείας. Η αλήθεια συσκοτίζεται, ο αληθινός προορισμός του ανθρώπου νοθεύεται και καλλιεργείται ο βαθύτατα αντιανθρωπιστικός ατομικισμός ταυτόχρονα με το δουλικό φρόνημα. Γίνεται συστηματική προσπάθεια να κλονιστεί το κύρος και η αξία της επιστήμης. Προβάλλονται μεταφυσικές προλήψεις και καλλιεργείται η μυστικοπάθεια. Διασαλπίζεται πως η επιστήμη είναι κατάρα για την ανθρωπότητα και μόνο η πίστη και η τυφλή υπακοή θα σώσει τον άνθρωπο. Η ελευθερία στη σκέψη δεσμεύεται, τα προοδευτικά βιβλία καταδιώκονται, οι προοδευτικές ιδέες συκοφαντούνται.
Ο σκοταδισμός εντείνεται. Τα σκοταδιστικά κηρύγματα πολλαπλασιάζονται. Όλες οι αντιδραστικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις έχουν εξαπολυθεί για να πνίξουνε την πρόοδο, για να  διατηρήσει τα προνόμιά της η πλουτοκρατική ολιγαρχία και να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της. Για να παρατείνει την κυριαρχία της ετοιμάζει καινούργιο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο.
Συνειδητοποιείστε τα δικαιώματά σας για μόρφωση, χαρά, δουλειά και δημιουργική δράση και αγωνιστείτε, νέοι και νέες, στις επάλξεις του εκλογικού αγώνα. Η συμμετοχή σας αποφασιστική. Οι προοδευτικές δυνάμεις θα νικήσουνε. Το φως θα νικήσει το σκοτάδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: