Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΑΓΡΥΠΝΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ

ΑΣ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ
ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΑΓΡΥΠΝΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ
 Του παιδαγωγού  Κ. Δ. Σωτηρίου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αυγή» στις 26 Μαρτίου 1958

 
ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ  την εθνική μας εορτή. Μπροστά στις μορφές των ηρωικών αγωνιστών στον πολύχρονο εθνικοαπέλευθερωτικό αγώνα, εμπνεόμαστε από τα ηρωικά παραδείγματά τους, για να κατοχυρώσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και να βοηθήσουμε την πολυβασανισμένη ηρωική Κύπρο να καταχτήσει τη λευτεριά της.
Έργο αποκλειστικά του αδούλωτου ελληνικού λαού ο πολύχρονος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας.
Ποτάμι έχυσε το αίμα του ο ελληνικός λαός στα 1821, για να σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς και να καταχτήσει την εθνική ανεξαρτησία του. Βαρειές και αιματηρές οι θυσίες για να λυτρωθούνε και οι αλύτρωτοι αδελφοί μας και να ενωθούνε με την ελεύθερη Ελλάδα.
"ΑΥΓΗ" 26-03-1958
Άσβεστη η φλόγα του πατριωτισμού στον ελληνικό λαό. Φλογερή η αγάπη της ελληνικής νεολαίας στην Πατρίδα. Πρωτοπόρα στον εθνικοαπελευθερωτικό  πολύχρονο αγώνα, η ελληνική νεολαία έγραψε με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία της ένδοξες σελίδες στη νεότερη ιστορία μας. Πρόβαλε και αυτή στο πλευρό του ελληνικού λαού το στήθος της, για να φράξει το δρόμο στον ιταλικό φασισμό, και έγραψε και αυτή με το αίμα της το αλβανικό έπος. Και όταν οι ορδές του Χίτλερ πατήσανε τα ιερά χώματα της πατρίδας μας, και ο ελληνικός λαός δημιούργησε το ηρωικό κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, στήσατε κι’ εσείς, νέοι και νέες της Ελλάδας, με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία σας, αθάνατα τρόπαια.
Ενωμένος ολόκληρος ο κυπριακός λαός αγωνίζεται ηρωικά για να λυτρωθεί από την αποικιακή τυραννία  και να καταχτήσει τη λευτεριά του. Τίποτε δεν τον τρομάζει. Με το τραγούδι στο στόμα πολεμάει και η κυπριακή νεολαία και ατρόμητη αντιμετωπίζει το θάνατο.
Οι τύραννοι – «φίλοι και σύμμαχοι»- αποικιοκράτες, συκοφαντούν αδιάντροπα τον αγώνα του κυπριακού λαού, βρίζουν τους Κύπριους αγωνιστές, μηχανεύονται όλων των ειδών τα τεχνάσματα και καταστρώνουνε σχέδια, για να παρατείνουνε την τυραννία τους, απειλούν, πιέζουν, βασανίζουνε γυναίκες, γέρους, μαστιγώνουνε παιδιά, και χρησιμοποιούνε τα πιο απάνθρωπα μέσα για να υποτάξουνε τον κυπριακό λαό και να πνίξουνε με το αίμα το εθνικοαπελευθερωτικό του κίνημα.
Κανένα δεν μπορούν να ξεγελάσουνε σήμερα. Όλος ο κόσμος ξέρει τι κρύβεται κάτω από τα τεχνάσματα και τα παραπλανητικά σχέδια, που καταστρώνουν οι τύραννοι αποικιοκράτες. Όλος ο κόσμος ξέρει, πως τα «ύψιστα συμφέροντα του ελεύθερου κόσμου, πού διακυβεύονται» , είναι τα συμφέροντα των Άγγλων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Και ο πιο απλός άνθρωπος έχει καταλάβει, πως οι τύραννοι αποικιοκράτες θέλουνε την Κύπρο «προγεφύρωμα» για τα πετρέλαια στη Μέση Ανατολή. Τη θέλουνε στρατιωτική και πυραυλική βάση για τους καταχτητικούς σκοπούς τους, για να κρατάνε υποταχτικούς τους αραβικούς λαούς, που ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν από την πλάτη τους την αποικιακή εκμετάλλευση.

Τα διάφορα σχέδια, που προτείνουν οι Άγγλοι αποικιοκράτες – υπαγωγή στο ΝΑΤΟ, Σύνταγμα Ράντκλιφ, διχοτόμηση- ρίχνουνε την Κύπρο από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη και με αγανάκτηση τα απορρίπτει ο κυπριακός λαός.
Μα ούτε οι συκοφαντίες, ούτε οι παραπλανητικές μελλοντικές υποσχέσεις, ούτε οι απειλές, ούτε τα στρατόπεδα και τα μπλόκα, ούτε οι εξορίες, ούτε οι μαστιγώσεις και τα βασανιστήρια, ούτε οι καταδίκες και οι φυλακίσεις, ούτε η κρεμάλα, τίποτε δε λυγίζει τον κυπριακό λαό. Ακλόνητη στο πλευρό του η κυπριακή νεολαία. Όλοι οι λαοί , όλοι οι τίμιοι άνθρωποι, στιγματίζουνε τους Άγγλους τυράννους  και καταδικάζουνε τα εγκλήματά τους.
Όλος ο ελληνικός λαός είναι στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας. Οι Κύπριοι με τον ηρωισμό, την αποφασιστικότητα και την αυτοθυσία τους, θα καταχτήσουν τη λευτεριά τους. Και θα είχε θριαμβέψει ο αγώνας τους, αν το ελληνικό κράτος είχε σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό τους και είχε υποστηρίξει τον τίμιο αγώνα τους.
Οι κήρυκες όμως της υποτέλειας, που πήρανε την εξουσία στα χέρια τους, παρά τη θέληση του ελληνικού λαού, με τους γνωστούς καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους, δεν ακούνε τη φωνή της Κύπρου. Δε συγκινούνται από το ηρωικό τραγούδι και την αυτοθυσία των Κύπριων αγωνιστών. Δεν αναταράζονται από το αίμα που χύνεται. Δε θέλουν να δυσαρεστήσουνε τους «κυρίους» των. Δε θέλουνε να χάσουνε την εύνοιά τους. Δέχονται ραπίσματα από «φίλους και συμμάχους». Φορούνε το ένδυμα της «εθνικοφροσύνης», ονομάζουνε τα κόμματά τους «εθνικά», στην πράξη όμως σκύβουνε το κεφάλι τους και υποστηρίζουνε τα ξένα συμφέροντα.
Εμποδίζουνε την ελληνική νεολαία να αγωνιστεί στο πλευρό της κυπριακής νεολαίας. Απαγορεύουνε τις διαδηλώσεις, θέλουν να πνίξουνε τις διαμαρτυρίες σας, νέοι και νέες, βάζουνε σε κίνηση τον αστυνομικό μηχανισμό, σας κατηγορούνε για αναρχικούς, δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουνε τα όπλα, και χύνουν αίμα ελληνικό στους δρόμους της Αθήνας.
Ο ελληνικός λαός δε θα επιτρέψει να πάει χαμένο το αίμα που χύθηκε. Οι πατριωτικές προοδευτικές δυνάμεις δε θ’ αφήσουνε τους κήρυκες της υποτέλειας να κλείσουνε το Κυπριακό
ζήτημα σε βάρος του Κυπριακού λαού.

Σταθείτε, νέοι και νέες, άγρυπνοι φρουροί. Κρατείστε σταθερά στα χέρια σας τη σημαία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, για να κατοχυρώσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και να βοηθήσουμε να καταχτήσει και η Κύπρος τη λευτεριά της. Αυτό είναι το χρέος όλων μας. Αυτή την προσταγή μας δίνει σήμερα η εθνική μας εορτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: