Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Κ. Δ. Σωτηρίου Ομιλίες στη Βουλή: Από 21/01/1960 ως 23/05/1960: «Περί οργανώσεως της οινοπαραγωγής της Επαρχίας Αττικής» - 12/05/1960 «περί οργανώσεως του αντιφυματικού αγώνος» -01/07/1960 ««περί κυρώσεως της μεταξύ Ελλάδος και Βελγίου συμφωνίας περί μεταναστεύσεως Ελλήνων εργατών εις Βέλγιον προς απασχόλησιν εις ανθρακωρυχεία»

ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ε’ - ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ Λ’ Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 1960 σελ. 23-25 σε pdf21-01-1960
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΛΒ’ Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 1960 σελ. 8 & 11 σε pdf25-01-1960
ΣΥΝΕΔΙΑΣΙΣ ..Ζ’ Τετάρτη 18 Μαΐου 1960 σελ. 40 σε pdf18-05-1960
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ Ρ’ Δευτέρα 23 Μαΐου 1960 σελ. 20 & 21 σε pdf23-05-1960


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ..Γ’ Πέμπτη 12 Μαΐου 1960 σελ. 17: Συζήτησις του νομοσχεδίου «περί οργανώσεως του αντιφυματικού αγώνος» σε pdf12-05-1960

Αποσπάσματα  από την ομιλία:
«….. Το άρθρον 14 ορίζει ότι οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών είναι εκείνοι, οι οποίοι πρέπει να επανδρώσουν τα νοσοκομεία και τα αγροτικά ιατρεία. Το πρόβλημα είναι εάν θα μπορέσουν να εκτελέσουν αυτό το χρέος. Έχω την γνώμην ότι δεν είναι ώριμοι δι’ αυτήν την εργασίαν, όπως και οι ίδιοι λέγουν. Δεν είναι ώριμοι, διότι δεν έχουν την πρέπουσαν θεωρητικήν και πρακτικήν μόρφωσιν.
Ομιλών και άλλοτε περί της πανεπιστημιακής μορφώσεως, είχα τονίσει πως γενικά η παιδεία δεν είναι εις θέσιν να εκτελέση τον προορισμόν της και δεν εξοπλίζει τους νέους δια τον αγώνα της ζωής. Τρία είναι τα βασικά ελαττώματα της παιδείας που κορυφώνονται εις την ανωτάτην παιδείαν. Το πρώτον είναι πως είναι ατομιστική. …….
Το δεύτερον είναι, ότι η μόρφωσις της νεολαίας μας πάσχει από δύο ελαττώματα. Το πρώτον ελάττωμα είναι, ότι η μόρφωσις είναι ποσοτική, διότι αποβλέπομεν εις το πώς θα μπουκώσουμε, το μυαλό τους με διάφορες γνώσεις, ανεξάρτητα αν αυτές είναι χρησιμοποιήσιμες ή είναι ξεπερασμένες……. Το δεύτερον ελάττωμα είναι ότι υπάρχει διαζύγιον, χάσμα αγεφύρωτον, μεταξύ θεωρίας και πράξης…..»

ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 35 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ε’ – ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ Θ’ Παρασκευή 1 Ιουλίου 1960 σελ. 9 & 10 σε pdf:  01-07-1960 
Συνεχίζεται η εφ’ άπαξ συζήτησις επί της αρχής, των άρθρων και το συνόλου του σχεδίου Ν.Δ. «περί  κυρώσεως της μεταξύ Ελλάδος και Βελγίου συμφωνίας περί μεταναστεύσεως Ελλήνων εργατών εις Βέλγιον προς απασχόλησιν εις ανθρακωρυχεία»

Απoσπάσματα από την ομιλία
«…..Και  έρχομαι τώρα εις την θεωρίαν την οποίαν υποστηρίζει η Κυβέρνησις. Τι να μας κάμη η επιστήμη, αφού η Ελλάς, η πατρίδα μας είναι πτωχή; Αλλά τούτο αποτελεί βλασφημίαν εθνικήν. Η χώρα μας δεν είναι πτωχή, αλλά κάτι άλλο γίνεται. Γίνεται το εξής: Από το ένα μέρος δίδομεν τας γνωστάς πλουτοπαραγωγικάς πηγάς εις ξένους να τας εκμεταλλεύονται αυτοί εις βάρος του Ελληνικού λαού και από το άλλο μέρος δεν έχομεν καταπιασθή με την έρευναν και την εκμετάλλευσιν των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας. Πως είναι δυνατόν επομένως να λέγωμεν ότι η Ελλάς είναι πτωχή; ………Η Ελλάς έχει μείνει πτωχή, αλλά εις αυτό δεν φταίει ο Ελληνικός λαός, αλλά οι Κυβερνήσεις του……
Υπεστηρίχθη, όμως, από τον αξιότιμον κ. Υπουργόν, ότι αδυνατεί η Κυβέρνησις να εμποδίση την μετανάστευσιν διότι είναι υπέρμαχοι της ελευθερίας εις την εργασίαν. Πριν να φθάση όμως, εις την προστασίαν της ελευθερίας της εργασίας, θα έπρεπε να αναγνωρίση το δικαίωμα της εργασίας εις ολόκληρον τον Ελληνικόν Λαόν, ούτως ώστε να μην εξαναγκάζονται τα παιδιά του να πηγαίνουν εις τα υπόγεια του Βελγίου και τας ερήμους της Αυστραλίας. Άλλωστε οι σημερινοί μετανάστες δεν πηγαίνουν εις τα σκλαβοπάζαρα από αγάπην προς την ελευθερίαν της εργασίας. Η φτώχεια και η κακομοιριά τους εξαναγκάζουν και φεύγουν με βαρειά καρδιά………..»

Δεν υπάρχουν σχόλια: