Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Από το αρχείο του Κώστα Σωτηρίου: Δύο «Βιβλιαράκια -Έργα τέχνης- » -Έκδοση του Τμήματος Μόρφωσης – Διαφωτισμού του Κ.Σ. της Ε.Π.Ο.Ν.


Ο Κώστας Σωτηρίου στο αρχείο του μαζί με τα αναγνωστικά του «Βουνού» «Τα Αετόπουλα» και το «Ελεύθερη Ελλάδα» είχε και δύο άλλα «Βιβλιαράκια» ας τα πούμε . Είναι φύλλα χαρτιού  με διαστάσεις  21x18 εκ. περίπου πιασμένα με συρραπτικό.
Είναι και τα δύο «ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ- ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Κ.Σ. ΤΗΣ Ε.Π.Ο.Ν.» Δεν  έχουν ημερομηνία έκδοσης.
Το πρώτο «Τ’ΑΕΤΟΠΟΥΛΟ Ο ΚΑΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ» περιλαμβάνει ποιηματάκια και απευθύνεται μάλλον σε μικρότερα παιδιά αποτελείται από 23 φύλλα και στο τελευταίο φύλλο όπου υπάρχει και το ποίημα με τίτλο «ΕΠΙΛΟΓΟΣ» γράφει κάτω δεξιά:
(δουλεύτηκε από το παιδικό
Συνεργείο του Τμ. Μ.-Δ. του Κ.Σ. της
Ε.Π.Ο.Ν.)
Διασκευή : Πέτρου Γρανίτη (ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Μάνος Χατζιδάκις)
  
Σε όλα τα  φύλλα δίπλα στο «ποιηματάκι» υπάρχει και μια ζωγραφιά σχετική με το θέμα του ποιήματος, η οποία στην εκτύπωση έχει μόνο το περίγραμμα (μαύρο), αλλά μετά είναι  χρωματισμένη με το χέρι με  ξυλομπογιά. Ο χρωματισμός είναι πολύ προσεκτικός και  με μεγάλη επιμέλεια. Επίσης οι αριθμοί των σελίδων είναι πολύ ωραία φτιαγμένοι. Το «βιβλιαράκι» έχει «εξώφυλλο» φτιαγμένο με τον ίδιο τρόπο.
To Εξώφυλλο 

Ολόκληρο μπορείτε να το δείτε σε pdf:Τ' ΑΕΤΟΠΟΥΛΟ Ο ΚΑΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ


Το δεύτερο « ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ» απευθύνεται μάλλον σε μεγαλύτερα παιδιά αποτελείται απο 33 φύλλα και περιλαμβάνει τραγούδια και ποιήματα των :  Βασίλη Ρώτα, Πέτρου Γρανίτη, Ζ. Παπαντωνίου, Κώστα Πασσαγιάννη, Αλεξ. Πάλλη, Γιάννη Κουγιούλη, Κωστή Παλαμά, Γ. Βιζυηνού. Αποτελείται από 33 φύλλα και μόνο το εξώφυλλο έχει ζωγραφιά, πολύ ωραία και αυτή.
Το Εξώφυλλο 
Ολόκληρο μπορείτε να το δείτε σε pdfΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: