Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Τρεις ομιλίες του Κώστα Σωτηρίου Για την «Εθνική Εορτή της Τσεχοσλοβακίας» (Μάης 1960-1961-1962)


Ο Σωτηρίου σαν Πρόεδρος του Ελληνοτσεχοσλοβάκικου
Συνδέσμου έκανε τρεις ομιλίες με το θέμα αυτό.
Η πρώτη στις 22 Μάη 1960 και μπορείτε να την διαβάσετε : Ομιλία 1960
Η δεύτερη έγινε στις 14 του Μάη 1961 και μπορείτε να την διαβάσετε : Ομιλία 1961 
Η τρίτη έγινε στον κινηματογράφο «ΕΣΠΕΡΟΣ» στις 20 Μάη 1962 η οποία και
δημοσιεύεται παρακάτω .Μπορείτε  να δείτε  την πρόσκληση
 για την εκδήλωση και να διαβάσετε το χειρόγραφο : Πρόσκληση & χειρόγραφο 1962
 Το δακτυλογραφημένο κείμενο : Δακτυλογραφημένο 1962

Εθνική Εορτή της Τσεχοσλοβακίας
Κινηματογράφος «Έσπερος» 20 Μαΐου 1962
Χαιρετισμός
Εξοχότατοι κ. Πρεσβευτές
αγαπητοί μας φίλοι
Κυρίες και Κύριοι

Ο Ελληνοτσεχοσλοβακικός Σύνδεσμος Σας προσκάλεσε στη σημερινή πανηγυρική συγκέντρωση για να εορτάσουμε κι εμείς στην Ελλάδα την εορτή του φίλου Τσεχοσλοβάκικου Λαού για την εθνική του ανεξαρτησία.
Νιώθουμε βαθιά την πατριωτική του συγκίνηση και τη χαρά του για την απελευθέρωσή του και το θαυμασμό του στους τιμημένους ήρωές του. Χαιρόμαστε μαζί του και τιμούμε τους ήρωές του, που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά του.
Καταπιέστηκαν, ταπεινώθηκαν, πόνεσαν και ο Τσεχοσλοβάκικος Λαός και ο Ελληνικός. Κοινός ο πόνος τους. Ζύμωναν τη γη τους ρυάκια έτρεχε ο ιδρώτας τους, δουλοπάρικοι εκεί στην Τσεχοσλοβακία, σκλάβοι εμείς αιώνες με το Τούρκο δυνάστη στο κεφάλι μας.
Μα και φλογερός ο πόθος και των δύο Λαών και ορμητική η ελπίδα να καταχτήσουν τη λευτεριά τους και την εθνική και την οικονομική.
Πολυάριθμες οι λαϊκές εξεγέρσεις και τα επαναστατικά κινήματα και εκεί και εδώ. Εκεί στην Τσεχοσλοβακία για να αποτινάξουν από την πλάτη τους τούς ντόπιους και ξένους, γερμανούς και ούγγρους, φεουδάρχες που καταδυνάστευαν το Λαό και τον βύθιζαν στην εξαθλίωση. Και σ’ εμάς στην Ελλάδα για να λυτρωθούμε από το σκληρό και βάρβαρο ζυγό των Τούρκων.
Και οι δυό Λαοί, και ο Τσεχοσλοβάκικος και ο Ελληνικός ποτάμι έχυσαν το αίμα τους και πότισαν το δέντρο της λευτεριάς. Φλογερή και των δυό Λαών η αγάπη τους στην πατρίδα, ηρωικός ο αγώνας τους, αδίσταχτη η αυτοθυσία τους. Και τελευταία έπεσαν και οι δυό Λαοί στα νύχια του αιμοβόρου Χίτλερ και των συνεργατών. Οι Τσέχοι πριν καλά- καλά  να χαρούν την πρώτη αστική Δημοκρατία, που ίδρυσαν στις 28 του Οχτώβρη του 1918, προδομένοι από τους Αγγλογάλλους συμμάχους των, με την κοντόθωρη συμφωνία στο Μόναχο στα 1939.Και εμείς πριν να επουλώσουμε τις πληγές από τη Μικρασιατική καταστροφή. Ηρωική και των δυό Λαών η Εθνική τους Αντίσταση.
Σκληρά και αποφασιστικά πάλεψε και ο Τσεχοσλοβάκικος Λαός στη διάρκεια της εξάχρονης χιτλερικής κατοχής. Βαρύτατες οι θυσίες του. 75.000 οι νεκροί. Χιλιάδες φυλακισμένοι στα διάφορα χιτλερικά στρατόπεδα με τα εξοντωτικά καταναγκαστικά έργα. Έχει και ο Τσεχοσλοβάκικος Λαός τους τόπους του μαρτυρίου, τα θυσιαστήρια. Έχει κι αυτός τα δικά του Καλάβρυτα, το δικό του Δίστομο. Έχει το χωριό Λίντιτσε και τόσα άλλα. Στον κοινό τάφο των ομαδικά εκτελεσμένων κατοίκων του ευλαβικοί προσκυνητές προστρέχουν οι ελεύθεροι άνθρωποι να καταθέσουν τον αμάραντο στέφανο της ευγνωμοσύνης. Πανανθρώπινος βωμός Λευτεριάς ο τάφος τους. Μα και κατάρα και όνειδος για τη χιτλερική θηριωδία σε όλους τους αιώνες.
Με την αδάμαστη Εθνική του αντίσταση και με την ανυστερόβουλη βοήθεια από το νικηφόρο Σοβιετικό στρατό αποτίναξε ο Τσεχοσλοβάκικος Λαός το φασίστα καταχτητή στις 9 του Μάη του 1945 και ίδρυσε τη λαϊκή και τώρα Σοσιαλιστική Δημοκρατία.
Η 9 του Μάη του 1945 είναι το κορύφωμα του απελευθερωτικού αγώνα. Μα είναι και η αφετηρία για τη ραγδαία προοδευτική πορεία, που με χαρούμενη αποφασιστικότητα βαδίζει ο Τσεχοσλοβάκικος Λαός.
 Γόνιμη η δημιουργική του δράση. Πλούσια τα επιτεύγματα. Περίλαμπρες οι επιτυχίες του. Καλλιεργεί την επιστήμη και τις ωραίες τέχνες ο Τσεχοσλοβάκικος Λαός, πρωτεύει στον τεχνικό πολιτισμό, πρωταγωνιστής στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Υψώνει με το τραγούδι στο στόμα το βιοτικό και το πνευματικό του επίπεδο και πραγματοποιεί το σοσιαλιστικό Ιδανικό.
Πλούσιος σε ευγενικά ανώτερα συναιστήματα ο Τσεχοσλοβάκικος Λαός, πρόθυμος για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη με όλους του Λαούς, πρωτοπόρος και μα άγρυπνος φρουρός για να βασιλέψει σ’ όλη τη γη η τόσο περιπόθητη σε όλους μας ειρήνη, προσφέρει σ’ όλους τους λαούς τη φιλία και την αγάπη, και τους καλεί σε ευγενική άμιλλα στο χτίσιμο του πολιτισμού.
Τη δουλειά και την Ειρήνη τραγουδούν  οι ποιητές του. Θα ακούσουμε μερικά ποιήματα στο σημερινό εορτασμό .
Περνούν τα νέα κορίτσια με τα σύνεργά τους,
Περνούν και τα αγόρια με το πρόσωπο κόντρα στον άνεμο
και όλοι μαζί τραγουδούν και χτίζουν.

Μες στην καρδιά μας η άνοιξη ανθίζει
η χώρα μας, σαν αδελφή, καλωσορίζει
την κάθε χώρα.

Για να ζούνε οι ανθρώποι, να γελάνε,
Για το αγκάλιασμα και για το φιλί
Για να λικνίζει ήσυχα η αγάπη μας
των παιδιών την κούνια
μάχονται σήμερα όλοι οι λαοί για την ειρήνη.

Εξοχότατε κ. Πρεσβευτή της σοσιαλιστικής  Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας, αγαπητέ μας φίλε,
Διαβεβαιώστε, σας παρακαλούμε, τον Τσεχοσλοβάκικο Λαό πως χαιρόμαστε για τις περίλαμπρες επιτυχίες του και τον καμαρώνουμε. Διαβεβαιώστε τον, πως η αγάπη και η φιλία μας ριζώνει ολοένα και πιο βαθιά στην καρδιά μας. Διαβεβαιώστε τον, πως η ενότητα που σφυρηλατήθηκε στο καμίνι του αντιφασιστικού αγώνα προστάζει οι δυό Λαοί  με τη σημαία της ειρήνης στο χέρι ενωμένοι να φράξουν το δρόμο στο φασισμό.
Στους κάμπους και στα βουνά δε θ’ ακούονται πιά φλάουτα από ανθρώπινα κόκκαλα, και δε θ’ αφήσουμε κανέναν πια να κλέψει τον ήλιο όλων μας από τον ουρανό.
Ακούμε και εμείς εδώ, όπως λέει ο ποιητής σας ο Νέζβαλ ο τραγουδιστής της Ειρήνης τη σάλπιγγα των ηρώων ν’ αναγγέλλει  στον κόσμο το δοξαστικό τραγούδι της ειρήνης.
Από τα τρίσβαθα της καρδιάς μας ανεβαίνει ο πιο θερμός χαιρετισμός μας στον Τσεχοσλοβάκικο Λαό για την Εθνική του Εορτή και η πιο θερμή ευχή για την ευτυχία του. Είμαστε βέβαιοι πως χαρούμενη και δημιουργική θα είναι η ζωή του στην προοδευτική του πορεία και πιο περίλαμπρες ακόμη οι επιτυχίες του.

Να ζήσει η φιλία των δυό Λαών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: