Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ομιλία του Κώστα Σωτηρίου για τον Εορτασμό της Εθνικής μας Εορτής που διοργάνωσε ο Ελληνοτσεχοσλοβάκικος Σύνδεσμος 26 Μαρτίου 1962 [Αίθουσα Λέσχης Φιλελευθέρων]

Η πρόσκληση για την εκδήλωση και το χειρόγραφο: Πρόσκληση -χειρόγραφο
Απόκομμα εφημερίδας «Αυγή»28/03/1962 με σχετικό άρθρο για την εορτή: "ΑΥΓΗ"

Κύριοι Πεσβευταί
Κυρίες και Κύριοι
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοτσεχοσλοβακικού Συνδέσμου Σας ευχαριστεί θερμά, που τόσο πρόθυμα δεχτήκατε την πρόσκλησή μας και ήρθατε να εορτάσουμε μαζί την Εθνική μας Εορτή.
Χρέος μας να τιμήσουμε τους αγωνιστές του 1821. Αυτοί με τον ηρωισμό  την αυτοθυσία τους και την αλύγιστη αποφασιστικότητά τους λύτρωσαν τον ελληνικό λαό από την τυραννία του καταχτητή και χάρισαν την λευτεριά σε μας τους απογόνους τους. Βαθειά η συγκίνησή μας, βαθειά η ευγνωμοσύνη μας.
Μα και δικαίωμά μας να εορτάσουμε την Εθνική μας εορτή. Γιατί κι εμείς συνεχίσαμε το ένδοξο έργο τους. Ακούαμε την επιταγή τους και δειχτήκαμε άξιοι απόγονοί τους. Με τον απελευθερωτικό πόλεμο του 1912, με το έπος στα αλβανικά βουνά στα 1940 και με την ηρωική «Εθνική μας Αντίσταση» γράψαμε και εμείς ένδοξες σελίδες στην Ελληνική ιστορία.
Και στην επίσημη αυτή στιγμή αυθόρμητα ανεβαίνει στα χείλη μας η  υπόσχεση, πως με πρωτοπόρα τη νέα γενιά θα διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και θα μείνουμε άγρυπνοι φρουροί και αγωνιστές για την ολόπλευρη ελευθερία του Ελληνικού Λαού.
Κυρίες και Κύριοι
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου αφιερώνει τη σημερινή μας εορτή στον άδολο και αδούλωτο λαϊκό αγωνιστή του 1821, το στρατηγό Μακρυγιάννη. Με τις εικόνες που θα προβληθούν, ο ίδιος ο στρατηγός Μακρυγιάννης θα μας διηγηθεί τα κατορθώματα και τον ηρωισμό των αγωνιστών του 1821.
Και τώρα να μου επιτρέψετε να σας ανακοινώσω το πρόγραμμα της σημερινής μας εορτής.
1) Η Α.Ε. ο πρεσβευτής της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας δρ. Πάβελ Νόβοτνυ θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στον Ελληνικό Λαό.
2) Θα επακολουθήσει η ομιλία του γνωστού ιστορικού και λογοτέχνη κ. Τάσου Βουρνά για το στρατηγό Μακρυγιάννη.
3) Θα απαγγελθεί έπειτα το ποίημα του μεγάλου μας ποιητή Άγγελου Σικελιανού για τον αγωνιστή Μακρυγιάννη.
4) Θα προβληθούν 16 από τις εικόνες του λαϊκού ζωγράφου Παναγ. Ζωγράφου, φιλοτεχνημένες με υπόδειξη του ίδιου του στρατηγού Μακρυγιάννη.
5) Ο πρωτεργάτης στην ελληνική σκηνή ο άξιος ηθοποιός μας Ν. Καρούσος θα μας διαβάσει ένα απόσπασμα χαραχτηριστικό από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη και θα απαγγείλει την πρώτη εικόνα από το έργο του λογοτέχνη Δημ. Φωτιάδη «ο στρατηγός Μακρυγιάννης».
6) Η χορωδία του κ. Λάμπρου Κουζινόπουλου θα μας τραγουδήσει τρία πατριωτικά τραγούδια.
7) Η εορτή μας θα κλείσει με τον εθνικό μας ύμνο. Θα απαγγείλει χαραχτηριστικές στροφές του ο άξιος ηθοποιός του Ελληνικού Λαού κ. Καρούσος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: