Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΙΑ ΘΕΡΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΣ
ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Του παιδαγωγού κ. Κ.Δ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ
Δημοσιεύθηκε στην «ΑΥΓΗ» 11 Φεβρουαρίου 1956

Με την ευκαιρία της μεγάλης συγκεντρώσεως των Νέων, που καλεί για αύριο Κυριακή στο θέατρο Παπαϊωάννου η Δημοκρατική Επιτροπή των Νεολαιών της «Δημοκρατικής Ενώσεως» δημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του παιδαγωγού κ. Κ.Δ. Σωτηρίου. Το άρθρο του κ. Σωτηρίου είναι μια αληθινά μεγαλόπνοη έκκλησις ενός παλαίμαχου Εργάτη της Παιδείας μας προς τα φλογερά Νειάτα της Ελλάδος.

Νέοι και Νέες της Ελλάδας,
Χρόνια τώρα αγωνίζεται ο Ελληνικός λαός για να καταχτήσει τα δικαιώματά του και ν’ ανοίξει τον δρόμο στην πρόοδο και στη χώρα μας. Ο ηρωικός αγώνας του κορυφώνεται σήμερα στις εκλογές της 19 του Φλεβάρη. Πρωτοπόρα στον αγώνα πάντα σταθήκανε τα ελληνικά νειάτα. Πρώτοι και τώρα στις επάλξεις του εκλογικού αγώνα σταθείτε και σεις. Νέοι και Νέες. Αγωνιστήτε με όλη την ορμή, με όλον τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα, για να καταχτήσετε και σεις μαζί με τον ελληνικό λαό τα δικαιώματά σας και να χτίσετε την ευτυχία σας.
Όλα τα προβλήματά σας, χρόνια τώρα μένουν άλυτα. Ρίξτε το βλέμμα ολόγυρά σας. Φτώχεια, κακομοιριά, πείνα, ανεργία, εξαθλίωση! Καμιά προστασία, καμιά αξιόλογη κοινωνική πρόνοια για το παιδί. Εξαθλιωμένη η νεολαία μας. Άχαρο και σκοτεινό το μέλλον σας. Φραγμένος ο δρόμος για τη δημιουργική σας δράση, για τη δημιουργική σας χαρά. Πυκνό το πνευματικό σκοτάδι. Χιλιάδες παιδιά αναλφάβητα. Χιλιάδες αγράμματα. Η παιδεία προνόμιο των πλουσίων. Κλειστές και αμπαρωμένες οι πόρτες της μέσης και ανώτερης παιδείας για τα ικανά παιδιά του λαού. Και μέσα στα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θρονιασμένο το μεσαιωνικό απολυταρχικό πνεύμα. Καμιά πρωτοβουλία, καμιά ελευθερία στη σκέψη σας και στη γνώμη σας. Εξαθλιωμένους , αμόρφωτους και με δουλικό φρόνημα σας θέλουν οι συναγερμικές ξενόδουλες κυβερνήσεις, τυφλά όργανα στους αντιλαϊκούς σκοπούς τους.

Και για να μη σηκώσετε ποτέ το κεφάλι για να μην ξετυλίξετε τη δημιουργική σας δράση, για να μην απλώσετε τα φτερά της νειότης σας, χρησιμοποιούνε οι ξενόδουλες κυβερνήσεις μας και οι ντόπιοι και ξένοι «προστάτες» τους όλα τα μέσα, για να ψαλιδίσουνε τα φτερά σας και να σκοτώσουνε το φρόνημά σας. Καλλιεργούνε το φόβο και προβάλλουν ανύπαρκτα φόβητρα. Σπέρνουνε το μίσος ανάμεσά σας. Επιχειρούν να αποβαρβαρώσουνε την ψυχή σας. Θέλουν να διαφθείρουνε την αγνότητά σας. Θέλουν να πνίξουν την καθαυτό ανθρώπινη υπόστασή σας. Σκορπάνε τη διαφθορά ανάμεσά σας με το ραδιόφωνο, με τον Τύπο, με τον κινηματογράφο, με τα περιοδικά με πλατειά κυκλοφορία, για να σας κατρακυλίσουνε στην πρωτόγονη αποχτηνωτική απόλαυση.
Για να πετύχουνε το σκοπό τους, δε διστάζουνε να χρησιμοποιούν ακόμα και το ψέμα, και τη συκοφαντία, και την απάτη. Παραπλανητικά τα συνθήματά τους. Ψεύτικα και αντιανθρωπιστικά τα ιδανικά που σας προβάλλουν. Και για να σας ξεγελάσουνε και να πνίξουνε την αγανάκτησή σας, ανύπαρκτους κινδύνους σας παρουσιάζουν. Και παράλληλα στο δρόμο της εθνικής υποτέλειας σας σπρώχνουνε. Δέχονται ραπίσματα από τους «φίλους και συμμάχους», συνθηκολογούνε με τον τύραννο της Κύπρου, εξευτελίζουνε την εθνική αξιοπρέπεια, θυσιάζουνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ανέχονται δουλικά την ξένη επέμβαση, υπακούουνε τυφλά στις διαταγές των ξένων αφεντάδων, ογκώνουνε για χάρη τους τις στρατιωτικές δαπάνες και βυθίζουνε στην εξαθλίωση το λαό, παρέχουνε πρόθυμα στρατιωτικές βάσεις, κλείνουνε τα μάτια τους μπροστά στο τρομαχτικό κίνδυνο του πολέμου, που μας απειλεί, κλείνουνε τα’ αυτιά τους στη φωνή των λαών για την Ειρήνη και καλλιεργούνε την πολεμική ψύχωση. Και για να κρατήσουνε την εξουσία στα χέρια τους τροφοδοτούνε  με όλα τα μέσα τον εσωτερικό διχασμό, για να μην ενωθήτε ούτε σεις, ούτε ο ελληνικός λαός και αποτινάξετε τους ξενόδουλους κυρίους, θεμελιώνουν όλο και βαθύτερα το αστυνομικό Κράτος, καταπατούνε τις δημοκρατικές ελευθερίες, αφήνουν να λειτουργούν ακόμη οι ανελεύθεροι μεσαιωνικοί νόμοι και στραγγαλίζουνε τα απαράγραφτα δικαιώματα και τα δικά σας και του λαού.   
Μπροστά στην υποτέλεια και το ξεπούλημα της χώρας μας, μπροστά στις ταπεινώσεις και τους εξευτελισμούς, μπροστά στην εξαθλίωση και τον αφανισμό, που μας απειλεί, ξεσηκώθηκε ο ελληνικός λαός και αξίωσε να ενωθούν όλα τα δημοκρατικά κόμματα και ενωμένα να δώσουνε την εκλογική μάχη. Έτσι πραγματοποιήθηκε η ένωσή τους και γεννήθηκε η «Δημοκρατική Ένωσις». Το πρόγραμμά της όσο κι αν είναι περιορισμένο, είναι προοδευτικό. Η εκλογική της νίκη, νίκη του προοδευτικού λαού πρέπει να γίνει και θα γίνει αφετηρία για το λυτρωμό και την προοδευτική πορεία του ελληνικού λαού.
Νέοι και Νέες της Ελλάδας,
Η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από τις εκλογές. Αγωνιστήτε παλληκαρίσια στις επάλξεις του εκλογικού αγώνα. Δώστε όλοι σας τα χέρια και ενωθήτε μαζί με τον ενωμένο τώρα ελληνικό λαό για να γκρεμίσουμε όλοι μαζί το Συναγερμό μ’ οποιαδήποτε μορφή κι αν μας παρουσιάζεται. Με το γκρέμισμα του Συναγερμού και τη νίκη της «Δημοκρατικής Ένωσης» θ ανοίξει ο δρόμος για να αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες, ν’ αναγνωριστούνε και τα δικά σας δικαιώματα και να λυθούνε και τα δικά σας προβλήματα. Μόνο άμα αποτινάξουμε από πάνω μας το βραχνά του Συναγερμού, μόνον τότε θ ανοίξει ο δρόμος για να διαλύσουμε τα απειλητικά σύννεφα του πολέμου από τη χώρα μας και να τραγουδήσουμε και εμείς μαζί με όλους τους λαούς της γης το νικητήριο παιάνα της Ειρήνης. Μόνο τότε και με την Αμνηστία, θα αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα στη χώρα μας. Και μόνο τότε θα μπορέσουμε να χαρούμε τη χαρά της δημιουργικής δράσης και να χτίσουμε με σας πρωτοπόρους την ευτυχία μας.

Αγωνιστήτε Νέοι και Νέες, με όλη σας την ορμή. Σεις είστε η ελπίδα του Έθνους. Μεγάλη η ιστορική ευθύνη σας. Ακλόνητη όμως και η αποφασιστικότητά σας. Κρατήστε σταθερά στα χέρια σας τη σημαία της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της Αγάπης και Φιλίας με όλους τους λαούς. Σκληρός ο αγώνας, μα και η νίκη είναι δική μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: