Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
Τα πνευματικά σωματεία , οι καθηγηταί και οι
Ακαδημαϊκοί έχουν καθήκον να αντιδράσουν


Άρθρο του Κ. Δ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  «Αυγή»
Στις 21 Δεκεμβρίου 1954

Ο μακαρθισμός ρίχνει ολοένα και βαθύτερα τις ρίζες του στη χώρα μας. Το επίσημο Κράτος με το ένα του χέρι υπογράφει την «Παγκόσμια Διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου» και με το άλλο στραγγαλίζει  τις δημοκρατικές ελευθερίες. Τα όργανά του ποδοπατούνε την ελευθερία στη σκέψη και απαγορεύουνε την ελευθερία της γνώμης. «Έργα πασίγνωστα και κλασσικά»  προοδευτικά βιβλία κατάσχονται. Ποιητές αγωνιστές στις επάλξεις της ειρήνης φυλακίζονται. Συγγραφείς που ακολουθούνε τον δρόμο της αλήθειας καταδιώκονται. Εκδότες εξορίζονται. Ο ανθρωπισμός εξευτελίζεται. Το ανθρωπιστικό ιδανικό γίνεται παραπλανητικό σύνθημα και κατάντησε στις καπιταλιστικές χώρες σωστή απάτη. Με όλα τα μέσα σπρώχνεται ο λαός στο μεσαιωνικό σκοτάδι και η νέα γενιά στη διαφθορά. Η κυρίαρχη τάξη φοβάται το φώς, φοβάται το αναφτέρωμα της νεολαίας, θέλει να αποδιώξει την αλήθεια και να αλυσοδέσει την ελευθερία, για να περιφρουρήσει τα προνόμιά της.

*
Ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο ανθρωπιστής ποιητής και μεγάλος συγγραφέας, που γαλούχησε γενεές ολόκληρες με τα κηρύγματά του για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την παγκόσμια ειρήνη, εξορίζεται από τη χώρα μας. Το έργο του: «Στην εξορία» κατάσχεται. Απαγορεύεται να το διαβάσουν οι νέοι. Και το έγκλημά του; Όρθωσε ο Ουγκώ το ανάστημά του μπροστά στον καταλυτή της δημοκρατίας το Ναπολέοντα το  Γ’ , έγινε ο αδυσώπητος μαστιγωτής της τυραννίας, έψαλλε την ελευθερία, παραστάθηκε υπέρμαχος στους λαούς που αγωνιζόντουσαν να σπάσουνε τις αλυσίδες της σκλαβιάς τους, διακήρυξε τα δικαιώματα του Κρητικού λαού, όταν ξεσηκώθηκε να ελευθερώσει  την μεγαλόνησο και ύμνησε τους ήρωες της Επανάστασης του 1821.

Είναι επικίντυνοι για το λαό και τη νεολαία ο Ντοστογιέφσκι και ο Μπαλζάκ και τόσοι άλλοι προοδευτικοί συγγραφείς και αποδιώχνονται από τη χώρα μας. Είναι επικίντυνοι επαναστάτες γιατί ένοιωσαν τον πόνο των λαών, άκουσαν συμπονετικά τους πόθους και τις λαχτάρες τους και καυτηρίασαν την κοινωνική αδικία και την διαφθορά της κυρίαρχης τάξης.
Ο Έρενμπουργκ, ο μεγάλος σοβιετικός συγγραφέας, ο πρωταγωνιστής της ειρήνης  αποδιώχνεται και αυτός από τη χώρα μας. Τα βιβλία του κατάσχονται. Απαγορεύεται να τα διαβάζει ο λαός και η νεολαία. Είναι επαναστατικά. Και πως μπορεί να γίνουν ανεκτά; Δεν καυτηριάζει ο Έρενμπυοργκ όσους συνεργάστηκαν με τον καταχτητή; Δεν στιγματίζει τους καταδότες; Δεν κρατάει ψηλά την σημαία του αληθινού πατριωτισμού και δεν προβάλλει τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης; Δεν υμνεί τους λαούς στον επικό τους αγώνα για να διώξουνε τους καταχτητές και να ξεριζώσουνε τον φασισμό; Και σήμερα ακόμη δεν καταγγέλνει  τους πολεμοκάπηλους, δεν ξεσκεπάζει τα σχέδια και τις μηχανορραφίες τους; Δεν είναι  ο ακοίμητος φρουρός της ειρήνης;
Και μαζί του αποδιώχνονται και άλλοι συγγραφείς και κατάσχονται τα βιβλία τους, γιατί ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας το μόχθο, τον αγώνα, τον ενθουσιασμό, και την αυτοθυσία των λαών, για να θεμελιώσουνε την κοινωνική δικαιοσύνη και να χτίσουν οικοδόμοι και κυρίαρχοι, την ευτυχία τους επάνω στην γη.

*

Όλα τα προοδευτικά βιβλία να καούνε. Είναι επικίντυνα. Διδάσκουνε την αλήθεια, ξεριζώνουνε τις προλήψεις και ξεσκεπάζουνε τα παραπλανητικά κηρύγματα. Φωτίζουνε τον λαό, διαλύουνε το σκοτάδι, και ανατρέπουν την αμάθεια. Αναφτερώνουν τον άνθρωπο, υψώνουνε το φρόνημά του, ανοίγουνε καινούργιους ορίζοντες και παραδειγματίζουν για δημιουργική δράση.
Να καούνε λοιπόν! Και στη θέση τους; Καλοδεχούμενα είναι όσα αποστρέφουν την προσοχή από την γύρω πραγματικότητα, παρασύρουν σε ψεύτικους κόσμους και προσφέρουνε φανταστική ικανοποίηση. Δίπλα τους φιγουράρουν όσα διδάσκουνε την απαισιοδοξία και τη ματαιότητα, όσα καλλιεργούνε την αδράνεια και παραλύουν κάθε αγωνιστική διάθεση. Πιο καλοπληρωμένα όμως είναι τα ψευτοεπιστημονικά βιβλία, που καλλιεργούνε την μυστικοπάθεια, κλονίζουνε την πίστη στην επιστήμη και παρουσιάζουνε παλιές πλάνες και παλιές προλήψεις με καινούργια μορφή. Δίπλα πληθαίνουν και τα βιβλία εκείνα, που θεωρούνε πηγή για τη σημερινή δυστυχία και εξαθλίωση τον τεχνικό πολιτισμό και παρουσιάζουν ειδυλλιακή την πρωτόγονη ζωή και βαρβαρότητα. Μα περισσότερο απ’ όλα πληθαίνουν τώρα τελευταία τα πορνογραφικά και γκανγκστερικά αναγνώσματα. Συστηματική και συνειδητή η προσπάθεια να κατρακυλίσουνε  την νεολαία στην σωματική και ψυχική διαφθορά. Με όλα τα μέσα καλλιεργούν τις πρωτόγονες ανάγκες και τα επιθετικά ένστιχτα. Διδάσκεται η περιφρόνηση στη ζωή του ανθρώπου, ηρωποιείται  το έγκλημα. Αποβαρβαρώνεται η ψυχή της νεολαίας για να γίνει δουλικό όργανο στους ανόσιους σκοπούς τους.

Μπροστά σ’ αυτόν τον εθνικό κίντυνο, μπροστά στο μεσαιωνικό σκοτάδι, τα πνευματικά Σωματεία σωπαίνουν. Οι ακαδημαϊκοί και οι καθηγητές προδίνουν την αποστολή τους. Άλλοι χειροκροτούν, άλλοι θέλουν μα δεν τολμούν ούτε να διαμαρτυρηθούν. Πνίγουνε την φωνή της συνείδησής τους και στρογγυλοκάθονται στις θέσεις τους. Το Υπουργείο της Παιδείας μένει ασυγκίνητο. Και ο Υπουργός της Παιδείας δεν παραιτείται. Αντίθετα, δέχεται τα συγχαρητήρια και καμαρώνει. Φιλοδόξησε να γίνει Υπουργός του σκοταδισμού.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: