Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ


Άρθρο του παιδαγωγού κ. Κ.Δ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ
Δημοσιεύθηκε στην «ΑΥΓΗ»  20 Δεκεμβρίου 1955

Καινούργιες διαταγές της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου της Παιδείας, καινούργιες εντολές των Γενικών Επιθεωρητών και καινούργιες αυστηρές συστάσεις των Επιθεωρητών των σχολείων στους δασκάλους. Οι λειτουργοί της Παιδείας διατάσσονται να συγκαλούνε ταχτικά «συγκεντρώσεις γονέων» - πρέπει μάλιστα ν’ αναφέρουνε στο τέλος «εκάστου μηνός ανελλιπώς» πόσες συγκεντρώσεις πραγματοποιηθήκανε – και ν’ αναπτύσσουνε στους γονείς στις συγκεντρώσεις αυτές κάθε φορά και ένα από τα θέματα, που έχουνε καθοριστεί, σύμφωνα με τις διαταγές του Υπουργείου της Παιδείας., γιατί τα θέματα αυτά, όπως τονίζεται, είναι αναμφισβήτητα από τα πιο κατάλληλα για να πραγματοποιηθούν οι σκοποί οι επιδιωκόμενοι υπό των ως άνω διαταγών. Ποιοι όμως είναι οι «επιδιωκόμενοι σκοποί»;
*
Όλοι μας ξέρουμε, πόσο είναι απαραίτητη για τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών η συνεργασία της οικογένειας με το σχολείο. Και όλοι μας ξέρουμε, πως οι «συγκεντρώσεις γονέων» είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη συνεργασία αυτή.
Εκεί στις «συγκεντρώσεις γονέων» θα συζητούν οι δασκάλοι με τους γονείς για την κατάσταση και τις ανάγκες των παιδιών και του σχολείου και θα συντονίζουνε την προσπάθειά τους για την πρόοδο και των παιδιών και του σχολείου. Εκεί στις «συγκεντρώσεις γονέων» θα αντιμετωπίζουν οι δασκάλοι και οι γονείς με αμοιβαία κατανόηση τα τυχόν ελαττώματα, που παρουσιάζουν ορισμένα παιδιά, θα αναλύουνε τις αιτίες που τα προκαλούνε, και τους συντελεστές που τα τροφοδοτούνε, και θα καθορίζουνε τα μέτρα, που πρέπει να εφαρμοστούνε για τη θεραπεία τους. Εκεί στις «συγκεντρώσεις των γονέων» οι φωτισμένοι δασκάλοι θα διαφωτίζουνε τους γονείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το σχολείο και η οικογένεια σχετικά με την ανατροφή, τη μόρφωση, την ψυχαγωγία και την εξωσχολική ζωή των παιδιών. Και το επιταχτικότερο σήμερα, εκεί στις «συγκεντρώσεις γονέων» πρέπει με όλο τον πόνο στην καρδιά τους και με όλη την αγάπη τους στο παιδί, να συζητήσουν οι δασκάλοι και οι γονείς για το κύμα της διαφθοράς, που απειλεί να καταποντίσει τη νεολαία μας, να καταλογίσουν ευθύνες στους αρμόδιους «προϊσταμένους» που μένουν ασυγκίνητοι μπροστά στον κίντυνο αυτό, και να αξιώσουνε να παρθούνε τα απαραίτητα μέτρα για τη σωτηρία των παιδιών μας.
Φυσικά, για να είναι η καθοδήγηση πειστική και η συζήτηση γόνιμη, απαραίτητο οι λειτουργοί της Παιδείας να αναλύσουνε και από κοινωνιολογική και από ψυχολογική και παιδαγωγική άποψη, και τα γενικά και τα ειδικά προβλήματα, που παρουσιάζουνε, ιδιαίτερα σήμερα, στη χώρα μας, η ανατροφή, η μόρφωση, η εκπαίδευση και η κοινωνική πρόνοια για τα παιδιά μας, και να εξηγήσουνε στους γονείς ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες, που δεκάδες χρόνια κρατάνε άλυτα τα προβλήματα αυτά.
Ο σκοπός λοιπόν των «συγκεντρώσεων των γονέων» είναι καθαρά παιδαγωγικός. Και αν οι «συγκεντρώσεις γονέων» παραστρατήσουν από τον παιδαγωγικό σκοπό, θα ξεφύγουν από τον αληθινό προορισμό τους, με άμεση πολλές φορές συνέπεια να τορπιλίσουνε τη συνεργασία του σχολείου με την οικογένεια.
*
Θα περιμέναμε, και με το δίκιο μας, τα θέματα, που έχουνε καθοριστεί, σύμφωνα με τις διαταγές του Υπουργείου, να είναι θέματα, που συντείνουν να πραγματοποιηθεί ο παιδαγωγικός σκοπός των «συγκεντρώσεων». Μεγάλο, πολύ μεγάλο το λάθος μας! Από τα πάμπολλα αυτά θέματα, τα περισσότερα δεν έχουν ούτε άμεση, ούτε έμμεση σχέση με τα ψυχολογικά, παιδαγωγικά και κοινωνιολογικά προβλήματα  τα σχετικά με την ανατροφή, τη διαπαιδαγώγηση και την προκοπή των παιδιών μας. Αποβλέπουν σε άλλους σκοπούς κάθε άλλο παρά παιδαγωγικούς. Κάμποσα από τα καθορισμένα αυτά θέματα είναι παραπλανητικά και καλλιεργούν ορισμένες πλάνες, που τις έχει ακριβά ως σήμερα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Άλλα, αντίθετα με το πνεύμα της Γενεύης, αντιστρατεύονται την ειρήνη και προπαγανδίζουνε τον πόλεμο. Άλλα πάλι θέματα τροφοδοτούνε πλούσια τον εσωτερικό διχασμό, για να μη μπορεί να σηκώσει κεφάλι ο ελληνικός λαός και να εξακολουθεί να είναι θύμα των γνωστών εκμεταλλευτών του.
Και πώς να μην αγαναχτήσει κανείς, όταν βλέπει το Υπουργείο της Παιδείας να παραμελεί τα ουσιαστικά του καθήκοντα, να χαντακώνει ακόμη και τις «συγκεντρώσεις των γονέων» και να τις χρησιμοποιεί για την πιο παραπλανητική και αντιλαϊκή προπαγάνδα;
Τη στιγμή, που οι σύμμαχοι και «προστάτες» μας δεν αναγνωρίζουνε τα εθνικά μας δικαιώματα και δε διστάζουνε να πνίξουνε με τα πιο βάρβαρα μέσα το ηρωικό αγώνα της Κύπρου για να λυτρωθεί από τα νύχια του αγγλικού ιμπεριαλισμού, τη στιγμή, που έχει μειωθεί η εθνική μας ανεξαρτησία και καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας με την απροκάλυπτη επέμβαση των ξένων στα εσωτερικά μας ζητήματα, τη στιγμή που έχει τραυματιστεί η εθνική μας αξιοπρέπεια (ετεροδικία κ.τ.λ.), τη στιγμή που ο ελληνικός λαός θέλει να ζήσει ειρηνικά με όλους τους άλλους και ιδιαίτερα με τους βαλκανικούς λαούς  και αγωνίζεται πρώτος μέσα στους πρώτους για την ειρήνη , τη στιγμή που όλοι μας λαχταρούμε την εσωτερική ομαλότητα και ειρήνευση και όλοι ποθούμε να αναστηλωθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες, για να επιδοθούμε στην ανοικοδόμηση της πατρίδας μας, μέσα λοιπόν σ’ αυτή την ατμόσφαιρα και σ’ αυτές τις συνθήκες, οι λειτουργοί της Παιδείας διατάσσονται να αναπτύξουνε στις «συγκεντρώσεις των γονέων» ανάμεσα στα άλλα και τα ακόλουθα παραπλανητικά και προπαγανδιστικά θέματα.
- Οι Βούλγαροι, εχθροί της Ελληνικής φυλής.
- Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και ο μακεδονικός αγών.
- Η Ελλάς αγωνίζεται πάντοτε εις την πρώτην γραμμήν υπέρ των ιδεών της ανθρωπίνης ελευθερίας και ανθρωπίνης αξιοπρεπείας (και για αντάλλαγμα, προσθέτουμε, δέχεται ραπίσματα από φίλους και συμμάχους).
- Υπηρεσίαι του νεώτερου Ελληνισμού προς την ανθρωπότητα.
- Η εργασία και η ιδιοκτησία.
- Η ηρωική αντίστασις και άμυνα της Ελλάδος κατά του κομμουνισμού Πίνδος-Ρούπελ-Γράμμος-Βίτσι.
- Το παιδομάζωμα επί Τουρκοκρατίας και το παιδομάζωμα επί του συμμοριτισμού.
- Διάφορα θέματα αναφερόμενα εις τη καταπολέμησιν αντεθνικών κηρυγμάτων και ιδία εις την προδοτικήν και εθνοκτόνον δράσιν του κομμουνιστοσυμμοριτισμού.

Δε χρειάζεται, νομίζω, κανένα άλλο σχόλιο. Ο αναγνώστης ας βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: